Zapojení zásuvky s Al vodiči
Moderátor: Moderátoři
Nevidím proto důvod cpát tam čtyřku měď a jistič s charakteristikou B, když na konci je topné těleso 3,2 kW, které zastudena odebírá 18A, během 40 minut klesne jeho odběr na 15,2A a za tři hodiny ho vypne termostat, přičemž jistič B jednou vydrží a třikrát vypadne.
Já vím, nejde o zásuvku, do které si lidi cpou prodlužovačky, které jsou vesměs do 10A, šestnáctka se koupí málokde, spíše vydrží ještě méně, zde hovořím o pevně připojeném boilerovém tělese.
Nebo jsem tomu vyprávění o čtyřce na šestnáctku jistič špatně rozuměl...
Pre zaujimavost pridavam este fotku rozvadzaca - jednalo sa o rozvadzac v rodinnom dome, poistka je zapojena asi len jedna zvysok je tam na okrasu. Celkovo by to chcelo tu elektriku vytrhat a natiahnut nanovo ako sme tahali zasuvky do kuchyne a skladu.
Majitelovi z Gruzinska sa zdalo vsetko moc drahe a vsetko smeruje k tomu ze ked si vsetko zariadi a vymaluje tak bude musiet tu elektriku natahat nanovo ci chce alebo nie.[/b]
- Přílohy
-
1401297_405106336283747_1403789969_o.jpg- (107.35 KiB) Staženo 209 x
- Elektronik55
- Elektronik55
Jirka
Jirka
- Elektronik55
Nechci si zde hrát na všeuměla - všeznalce , naopak s přibývajícími roky zjišťuji , že si nic nepamatuji ! Mám sice za 40 let nějakou tu zkušenost a praxi , ale setkám - li se s problémem v dané činnosti , musím se podívat do norem . Nikdo nenutí elektrikáře aby znal všechny normy , ale musí umět vyhledat tu správnou normu i s dodatky pro danou práci .
Hovořil - li jsem posledně o zásuvkách a připojení 4mm2 drátem , měl jsem na mysli zásuvky všeobecně , tedy i ty 3fázové . Budeme - li se bavit jen o zásuvkách jednofázových do obyčejného prostředí (vynechám ty do vlhka , na malé napětí , přístrojové , prodlužovací , venkovní provedení , do plynu)
tedy jen ty pod omítku , pro lištový rozvod , tubusové , tak do těch dostane 4 drát jen kouzelník . Praxe je taková , že zásuvkový rozvod v bytě se provádí Cu vodiči 2,5mm2 , jelikož běžné domácí spotřebiče nepřesáhnou 9 A jednotlivě . Spotřebiče s příkonem nad 2000 W už nejsou běžné , např. AUT pračka , ta ale vyžaduje samostatný přívod , nebo olejový radiátor a různé přímotopy . EL.sporák a varné desky se přes zásuvku nepřipojují . Akumulační ohřev vody rovněž ne a navíc je limitován nízkou sazbou , tak jako stabilní přímotopy . Pokračování ...
[/b]
- Elektronik55
ve "vatě" pod sádrokartonem je na samostatnou kapitolu a tu nechám zatím na příště , pokud bude zájem . Co se týče 12ti voltového rozvodu pro halogeny , bodovky ap. je potřeba počítat a počítat ! Doporučuji namísto pulzních trafíček použít trafo TOROID a vedení vždy do kruhu pro velký úbytek napětí . Rozumné zatížení vodičů Cu v tomto případě je 4A na 1mm2
Zatím ahoj Vladimír .
- Elektronik55
Jak jsi dopadl s tím Gruzíncem ? Nechal se přesvědčit , či nikoliv ? Rozvaděč musí mít ochranou značku ! Kdo ho vyrobil a kdo za něj ručí dle Země ve které se bude tento rozvaděč provozovat . Jedná - li se o Zemi v EU , tak
je třeba tento "vyobrazený" doplnit další nulovou lištou ! ŽLUTOZELENOU .
V samostatném domě a ještě na konci bude zapotřebí instalovat "CHRÁNIČ"
do koupelny a pro zásuvku venkovní . 3fázový chránič pro celý barák nedoporučuji , vzhledem k tomu , že tam bude určitě boiler a železné trubky ! Pozor na šroubovací pojistky , mají jinou charakteristiku než jističe , mohl by jsi mít potíže s Revizním technikem .
Konkrétně ten sádrokartón třeba v kuchyni. Kolem linky se dělají obvykle kromě třífáz vývodu pro sporák či varnou desku a troubu dva 16A zásuvkový jednofázy. No a vem si, co je na ty dva 16A zásuvkáče všechno nastálo připojený do zásuvek: Varná konvice, mikrovlnka, fritéza, myčka, každá věc 1-1,8 KW. Skříňová lednice, drtič odpadu si taky něco veme. Často se dává podvýlevkovej 10l bojlér, ten má zástrčku a kolem 1KW. Takže když to sečteš, jseš na těch dvou zásuvkáčích přes 16A. Samozřejmě, hodně to sníží soudobost. Ale šikovná ženská při vaření dokáže jistič vyrazit přetížením úplně bez problému.
Prostě jsem se setkal s tím, že revizáci, kteří jsou příliš hloubaví vyloženě jdou po kabelech v sádrokartónu a nakonec to končí, zásuvky 2,5 jištěno 13A a světla 1,5 jištěný 6A.
Jirka