Reklamace CZC
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
jestli myslíš, že se na tom snažím nějak vydělat, tak si na omylu. Disk mi kleknul po 10 měsících od zakoupení, kvůli tomu jsem ztratil část dat co na něm byla, musel jsem přeinstalovávat systém atd. U CZC na tom škodní nebudou, protože jsem si u nich koupil nový disk, abych měl kam přesunout zachráněná data. Naopak si myslím, že se mě snaží ojebat oni, protože jednak závadu vyhodnotili špatným způsobem aby ušetřili a navíc mi ještě napíšou do protokolu, že se jednalo o opravu, čímž se mi nejspíš snaží zkrátit záruku.
Budu se snažit ti to vysvětlit. Pokud obchodník dodává šmejdy, tak se nedá diskutovat o vychcanosti zákazníka.
Ty jsi tedy uplatnil 1. reklamaci a tu ti ze zákona zajistili výměnou za stejné zboží, které by nemělo být starší než to původní. Vystavili ti jistě reklamační protokol, kde je celá identifikace původního HDD, celá identifikace nového (zabaleného a nepoužitého) HDD, potom datum reklamace a počet dnů v reklamaci (1 a více) o které se původní záruka prodlužuje.
Podle sériového čísla může být HDD vyroben dříve jak ten původní, ale musí to být přesně ten typ !
No teď k tomu, kdy ti musí vrátit peníze. To jest v době do konce původní záruky po 3 stejných závadách nebo 4 různých závadách, kdy poslední reklamaci při vracení zboží uděláš tak, že to zboží nepřevezmeš opravené, ale odkážeš se na občanský zákoník platný v době nákupu zboží ! V tom případě s tebou nemají co diskutovat, ale napsat storno prodej a vrátit ti peníze a to mohou i na účet, ale tvou povinností není mít nějaký platný účet v peněžním ústavu, takže i v hotovosti.
Mimochodem, prodejce je ti povinen prokázat, že má pravdu. Servis tě zajímat nemusí, není to tvůj obchodní partner.
A neodpustím si nakonec otázku. To jsi nemohl požádat o zapůjčení HDD na zálohu dat po dobu reklamace oproti vratné záloze ?
Je to 4x různá reklamace a měla by být samozřejmě v zájmu zákazníka provedena písemně. Ale já bych postupoval s tou výměnou také stejně, pokud bych měl nákupku za 20% prodejní.
A to, že jsi měsíc bez disku a nemáš si kam data zálohovat, je tvůj problém a musíš si ho řešit sám, třeba tím, že budeš mít dva disky.
Nemyslím si, že by to měl řešit prodejce disků.
On má jen povinnost vyřídit do měsíce reklamaci.
Asi tak 1/10 bude jen těch vychcánků, co s tím laborujou před koncem záruky pro navrácení peněz. O těch je škoda diskutovat.