Vodotěsný čidlo DS18B20

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Vodotěsný čidlo DS18B20

#1 Příspěvek od forbidden »

Potřebuju měřit teplotu v akváriu, tak řeším, jak udělat čidlo vodotěsný. Zatím jsem to přetáhl teplem smršťovací bužírkou. Smrštila se celkem fest, tak přemýšlím, jestli by to i nakonec neutěsnila. Neví někdo, jestli tohle má šanci pod vodou vydržet? Nebude to hluboko, maximálně 50 cm.
Případně jak to vymyslet líp. Mám tu nějaký skleněný ampulky ze vzorků různých parfémů, tak bych to mohl dát do nich a zalít akvarijním silikonem, jenže nejsou dost dlouhý a vrch by koukal ven i s tou bužírkou. Zároveň ale nechci moc zvětšovat rozměry čidla.

Díky.
Přílohy
cidlo.jpg
DS18B20
(39.34 KiB) Staženo 80 x
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Protože akvárko má poměrně velikou tepelnou setrvačnost, neváhal bych čidlo dát do dost dlouhé skleněné trubičky, na konci zatavené, a čidlo do ní zalejt. Dřív se také těsnilo jemným pískem.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Myslím že se dají sehnat i nějaké smršťovací bužírky, které mají uvnitř lepidlo- jakmile se teplem smrští, rovnou to i zalepí.

Ale nejjednodušší bude asi fakt ta skleněná trubička.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Tie volne konce zakvapni nejakym lepidlom.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

No vidíš, dobrej nápad. Napaplal jsem tam bakulu ze silikonu a uvidíme.
Díky.
Chenzee

#6 Příspěvek od Chenzee »

Já nanesl trochu silikonu a pak teprve smrštil.
Žádnej učenej z nebe nespadl ...
hafca

#7 Příspěvek od hafca »

Měl jsem ho v lednici utěsněné také smršťovací bužírkou a netěsnilo to. A to jsem měl dvě na sobě, po dvou letech uhnily nožičky.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
fredis

#8 Příspěvek od fredis »

Michal22 píše:Myslím že se dají sehnat i nějaké smršťovací bužírky, které mají uvnitř lepidlo- jakmile se teplem smrští, rovnou to i zalepí.

Ale nejjednodušší bude asi fakt ta skleněná trubička.

Lepidlo se používá až od větších průměrů. Pro forbiddena nepoužitelné. U malých jsem lepidlo zatím neviděl, ale třeba už se to dělá taky.
Michal22

#9 Příspěvek od Michal22 »

fredis- zatím nejmenší jsem našel 8mm/2mm. A to jsem se jen podíval chvíli na google.
Ale praktické zkušenosti s těmito bužírkami nemám.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od GeorgeB »

Dělají se i 3/1mm s lepidlem. Ale s přilnavostí lepidla na určité materiály bych byl trochu obezřetný. Navíc změna teplot, vlhkost, mechanické namáhání také nepřidávají na těsnosti. Osobně bych byl taky spíš pro zalití do skleněné nebo hliníkové slepé trubičky. Pak je těsnost zaručena.
petrfilipi

#11 Příspěvek od petrfilipi »

V GMku to prodávají hotové: http://www.gme.cz/teplotni-cidlo-s-kabelem-2-metry-flajzar-ds18b20-teplotni-cidlo-p530-135

Jinak než zalévat čidlo, tak bych ho raději vložil do nerez (mosazné, měděné, ...) trubičky na jedné straně zavařené (zaletované). Do trubičky by se měl vejít i kabel, mezi trubičkou a kabelem to utěsnit nějakým nekyselým silikonem a celé to ještě přetáhnout smršťovačkou.

Jinak tady: http://www.srovnanicen.cz/q/DS18B20/
je ještě další přehled českých dodavatelů. Pozor na Aukro, někteří prodejci jsou jen přeprodávači zboží z EBAYe.

Ať se daří.
Petr Filipi
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Díky za rady, o hotových jsem nevěděl, ale to z GMka vypadá, že má jen dva dráty, já nepoužívám to parazitní napájení. Pokud selže ten silikon, tak to koupím už hotový asi z toho eBaye. Dnes jsem to nainstaloval a zatím se nic nezkratovalo a funguje to, ale ono by to možná chvíli chodilo i pod vodou. Uvidíme časem. Nakonec program má ošetření proti chybě komunikace s čidlem, takže i v případě havárie se rybí polívka nekoná. :lol:
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jenda_KL »

řešil jsem to zalepením tavným lepidlem a pak přetažením smšťovací bužírkou na konci spláclou. Bohužel, vodotěsné to i tak na 100% není.
Problém je nejspíše netěsnost mezi kabelem a bužírkou, tady vypraská i vteřiňák.
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Silikon alebo chemopren je lepsi - nepraska, lebo je pruzny.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od workhard »

Ledničkové čidlo v tubičce od oscilococcina vyplněné silikonem již několikátým rokem pracuje bez problémů.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“