Řízení jasu LED- LM317
Moderátor: Moderátoři
Řízení jasu LED- LM317
chtěl bych použít LM317 ve funkci řiditelného zdroje proudu. Ale nevím jak přesně zapojit řízení (potenciometr). V datasheetu je zapojení zdroje konstatního proudu i s výpočtem:
Ale teď nevím, zda připojit potenciometr ve funkci reostatu a omezovat proud Iadj nebo zapojit jako dělič napětí a snižovat napětí na vstupu Adj.
Máte někdo s tímto zkušenosti?
Potřeboval bych řídit proud v rozmezí cca 80- 0mA.
Díky
- Přílohy
-
LM317.jpg- (18.34 KiB) Staženo 108 x
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- monterjirka
- serviceman
- Přílohy
-
zdroj s LM317.JPG- (238.77 KiB) Staženo 119 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- weed_smoker
Tak jsem měřil, bastlil, zkoušel...
Vyšlo mi tohle pracovní schema, od kterého se můžu odrazit- proud obvodem je přesný v rozmezí vstupního napětí 12,7V- 27V (víc neumí můj zdroj). Proud jde potenciometrem řídit v rozmezí 17,47mA až 0mA (alespoň co ukazuje Metex M-3860D -takže méně než 10µA).
Potřebuju v obvodu více LED v sérioparalelním zapojení (přepočet snímacího odporu nebude problém), horší bude změna potenciometru (při hodnotě 10k je využita asi třetina dráhy).
Jo, abych vlastně řekl, k čemu to bude sloužit- pro děcka známých stavím imitaci sklokeramického šporáku
- Přílohy
-
LED.jpg- (198.53 KiB) Staženo 106 x
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...