I tu feritovou anténu jsem si navinul sám
Superjednoduchý přijímač
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
DSC02359.JPG- (208.5 KiB) Staženo 88 x
-
DSC02357.JPG- (177.55 KiB) Staženo 103 x
-
DSC02356.JPG- (204.64 KiB) Staženo 111 x
-
DSC02355.JPG- (202.57 KiB) Staženo 125 x
-
DSC02354.JPG- (212.37 KiB) Staženo 170 x
ondoubek píše:Tákže, sestavil jsem si přijímač na dlouhé vlny, přijímám z Topolné. Tady nemám moc signál a docela to šumí, protože jsme za horama. V sousedním městě je signál čistý. Dodám fotky.
Chtěl bych se zeptat, zda lze někde k tomuto přijímači připojit drátová anténa. Abych měl lepší signál.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
PŘEDEM UPOZORŇUJU, ŽE TEN ODDĚLOVACÍ KONDÍK MÁ BÝT NA CO NEJVĚTŠÍ PROVOZNÍ NAPĚTÍ - MINIMÁLNĚ 1kV, nějaká keramika na 40V to nespraví. Pokud seženeš vzduchovej kondenzátor určenej výslovně pro anténní obvody, bude to ještě lepší. A samozřejmě - kdykoliv začne hřmít, bez milosti odpojit anténu od přijímače a natvrdo ji uzemnit, jinak hrozí průnik atmosférický elektřiny do interiéru bytu se vším, co k tomu patří...
EDIT - Eleman byl rychlejší, ale máš to aspoň potvrzený.
A kutilmile - nelituju tě
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
V tomto přijímači se totiž signál pro další zpracování odebírá z celého laděného obvodu a anténu není kde kapacitně navázat jinak.
Indukční vazbu bych doporučil jako mnohem vhodnější už jen z toho důvodu, že naladění anténního obvodu ovlivní výrazně méně a do těch 20 závitů nijak pozorovatelně nezhorší selektivitu. Současně dochází k transformaci "nahoru", takže je šance dostat na vstup silnější signál.
ondoubek píše:No jo, to zase ale nevím jaké má mít cívka parametry.
cívka a kondenzátor = rezonanční obvod
je to nejzákladnější obvod každého přijímače, od krystalky až k superhetům.
tady máš "kalkulačku" na základní výpočty . . .
- Přílohy
-
LC kalkulacka.jpg- (76.04 KiB) Staženo 109 x
Že bych si taky postavil naposled krystalku?
AM v ČR a jejich frekvence.
A kutilmile - nelituju tě