LED a kondík - světelný had

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kramek98

LED a kondík - světelný had

#1 Příspěvek od Kramek98 »

Zapojil jsem si světelného hada (dle http://pandatron.cz/?51&zajimave_bezici_svetlo ), ale nelíbilo se mi, že přepínání LED je takové "tvrdé". Zapojil jsem tedy paralelně k LED kondenzátor, aby měla plynulý "dosvit".

Mám problémy s určením, jakou velikost kondíku zvolit. Neporadili by jste mi vzoreček, ze kterého bych mohl určit čas dosvitu a hodnotu kondenzátoru?

Také nevím, jestli jsem to zapojil správně, protože výrazně poklesla svítivost (krmím to 9V) LED diody.

Rád si také poslechnu doporučení ohledně typů kondenzátorů (zatím jsem použil elektrolyt.). Aplikace bude venkovní. Počítám s telplotou -20°C - +45°C.
Přílohy
image3066.jpg
Červeně je vyznačený jeden přidaný kondenzátor.
(120.97 KiB) Staženo 123 x
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Aby tohle fungovalo, musel by ten šváb zvládat daleko větší výstupní proud, aby se kondík nabyl rychle a nepřebíral proud LEDce. Takhle se asi ničeho nedopracuješ s žádnou hodnotou kondíku, navíc tomu švábu to taky dobře nedělá.
Kramek98

#3 Příspěvek od Kramek98 »

forbidden píše:aby se kondík nabyl rychle a nepřebíral proud LEDce.

Toho jsem si všimnul taky, LEDka měla pomalý náběh. Takže se mi to nezdálo. Měl bys nějaké řešení?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dej tam vysokosvítivý, tím pádem ten kondík může být menší a zapoj ho tak, aby ten výstup nešel při každým sepnutí prakticky do zkratu.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
varok

#5 Příspěvek od varok »

Kdysy jsem tohle zapojení zkoušel. Bylo v nějakém AR z 90. let. Tatík mi poradil dát malé žárovky, ale už si nepamatuji, jestli sériově nebo paralelně k žárovkám a trošku to pomáhalo, ale dokonalé to při tomhle zapojení asi nebude nikdy.
serviceman

#6 Příspěvek od serviceman »

Ano, žárovka do série místo odporu by měla logiku.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
varok

#7 Příspěvek od varok »

No kdysy jsem to pochopil tak, že žárovka má nějakou setrvačnost než zhasne úplně, tudíž led dioda ještě chvíli bude svítit. Ale podle mě to bude naopak paralelní zapojení.
serviceman

#8 Příspěvek od serviceman »

Žárovka sériově má při zapnutí velký odpor a ledka se bude rozsvěcet pomaleji, ale zhasne hned.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
varok

#9 Příspěvek od varok »

Ale tazateli se jedná o pomalé zhasínání, ne pomalé rozsvěcení, jestli jsem to dobře pochopil.
tomasjedno

#10 Příspěvek od tomasjedno »

serviceman píše:Žárovka sériově má při zapnutí velký odpor a ledka se bude rozsvěcet pomaleji...
Nebo naopak, že.
weed_smoker

#11 Příspěvek od weed_smoker »

Tim kondíkem přemostit pouze LED - až za odporem(protože šváb).Stačí kapacita 1u až 4u7.
Michal22

#12 Příspěvek od Michal22 »

Pokud je tu požadavek na plynulé přepínání (přechody) mezi LEDkami, nešlo by zapojit paralelně na samoblikací LED kondenzátor, který by zajistil pomalý náběh? Nemám s tímto zapojením skušenosti, tak trochu střílím od pasu...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Použitej obvod 4017 je Johnsonův čítač = patří mezi digitální obvody a s lineárně se měnícím signálem na vstupu bude mít jistý rozpoznávací potíže. Postavil jsem si s ním kdysi rotující růžici, kdy řady sériově zapojenejch LED spínají tranzistory ovládaný z výstupů IO - a protože mi právě taky vadil jeden ostře svítící pás mezi zbylýma zhasnutýma, vyřešil jsem dohasínání jednoduše - od každýho trandu je jednak přes malej odpor několika desítek ohmů napájenej "vlastní" řetezec LED proudem asi 20mA (použil jsem starší nevysokosvítivý LED) a zároveň je tam přes odpor s hodnotou řádově stovky ohmů a diodu udělaný propojení do toho samýho bodu sousedního řetězce - aby do sousední řady LED tekl proud dovolující jen menší jas. Když se vynechá dioda a řady se propojí jen přes odpory, bude největším jasem svítit čítačem aktuálně sepnutá řada plus sníženým jasem i další sousední řady na obě strany - jak velkým jasem určí ty propojovací odpory. Pokud je požadavek volby směru = aby se vybralo, jestli LEDky budou skokově rozsvěcet a postupně zhasínat, nebo opačně postupně nabíhat do jasu a skokem zhasínat, musí se do série s každým tím propojovacím odporem zapojit příslušně polarizovaná dioda - stačí 1N4148 nebo podobná.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Kramek98

#14 Příspěvek od Kramek98 »

weed_smoker píše:Tim kondíkem přemostit pouze LED - až za odporem(protože šváb).Stačí kapacita 1u až 4u7.

To jsem zkoušel také, ale nevedlo to ke kýženému výsledku. LED velice rychle zhasla a až do dalšího buzení jenom "žhnula" - tedy "vlákno" uvnitř vydávalo barvičku, ale samotná LED měla téměř nulovou svítivost.

EKKAR píše:vyřešil jsem dohasínání jednoduše

Děkuji EKKARe za polopatické nastínění možného řešení. Nejsem zběhlý v elektronice, takže hlášky omez připojení do zkratu a podobné rady mi nebyly moc platné. Tohle asi chápu (úbytek napětí je daný velikostí propojovacích odporů, zpětná propagace napětí do ostatních větví je omezena diodou). Zkusil jsem si to tedy v rychlosti zjednodušeně nakreslit, abych to podle toho nákresu mohl postavit. Jak jsem psal, chtěl bych aby dokolečka běhal signál a ten za sebou nechal "stopu".
Přílohy
path5846.png
Zjednodušené zapojení tranzistoru a diod pro dohasínání LED při buzení 4017.
(31.42 KiB) Staženo 110 x
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Když opominu, že tam máš obráceně napájecí zdroj (kolektory NPN trandů máš na - místo na +), tak bych ty "dosvitový" odpory připojil až za vlastní sériový omezovací odpory každý větve - tak, aby ten nižší "dosvitovej" proud procházel jen tím pomocným odporem přímo do LEDek. Když to zapojíš tak jak sis to nakreslil, bude proud dosvitu omezenej součtem hlavního omezovacího odporu každý větve plus pomocnýho propojovacího odporu, když to zapojíš jako já, bude dosvitovej proud určovat jen ten pomocnej odpor (hlavní sériovej odpor se obejde). Diody v sérii s dosvitovýma odporama samozřejmě ponechat.
Přílohy
t_path5846_169.jpg
(54.09 KiB) Staženo 102 x
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“