LED a kondík - světelný had
Moderátor: Moderátoři
LED a kondík - světelný had
Mám problémy s určením, jakou velikost kondíku zvolit. Neporadili by jste mi vzoreček, ze kterého bych mohl určit čas dosvitu a hodnotu kondenzátoru?
Také nevím, jestli jsem to zapojil správně, protože výrazně poklesla svítivost (krmím to 9V) LED diody.
Rád si také poslechnu doporučení ohledně typů kondenzátorů (zatím jsem použil elektrolyt.). Aplikace bude venkovní. Počítám s telplotou -20°C - +45°C.
- Přílohy
-
image3066.jpg- Červeně je vyznačený jeden přidaný kondenzátor.
- (120.97 KiB) Staženo 123 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- serviceman
- serviceman
- tomasjedno
- weed_smoker
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
A kutilmile - nelituju tě
weed_smoker píše:Tim kondíkem přemostit pouze LED - až za odporem(protože šváb).Stačí kapacita 1u až 4u7.
To jsem zkoušel také, ale nevedlo to ke kýženému výsledku. LED velice rychle zhasla a až do dalšího buzení jenom "žhnula" - tedy "vlákno" uvnitř vydávalo barvičku, ale samotná LED měla téměř nulovou svítivost.
EKKAR píše:vyřešil jsem dohasínání jednoduše
Děkuji EKKARe za polopatické nastínění možného řešení. Nejsem zběhlý v elektronice, takže hlášky omez připojení do zkratu a podobné rady mi nebyly moc platné. Tohle asi chápu (úbytek napětí je daný velikostí propojovacích odporů, zpětná propagace napětí do ostatních větví je omezena diodou). Zkusil jsem si to tedy v rychlosti zjednodušeně nakreslit, abych to podle toho nákresu mohl postavit. Jak jsem psal, chtěl bych aby dokolečka běhal signál a ten za sebou nechal "stopu".
- Přílohy
-
path5846.png- Zjednodušené zapojení tranzistoru a diod pro dohasínání LED při buzení 4017.
- (31.42 KiB) Staženo 110 x
- Přílohy
-
t_path5846_169.jpg- (54.09 KiB) Staženo 102 x
A kutilmile - nelituju tě