udržení otáček SS motoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
doskok55

#16 Příspěvek od doskok55 »

Hugo, před pár dny jsem si vzpomněl (po přečtení tohoto vlákna), že mi už jeden leží hodně dlouho na polici s proraženým tyristorem, tak jsem k tomu problému založil nové vlákno, tak se tam můžeš podívat. Tady je to o něčem úplně jiném.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=61392
milan222

#17 Příspěvek od milan222 »

něakej motor, jedno jaký se řídí napětím 0-10V. 0V je stojící motor a 10V je maximum co dá.
takže mě napadá snímat něak otáčky (třeba opticky) porovnávat s nastaveným, když se schoduje, neděje se ni, když klesnou, obvod přidá na výstupu napětí, když stoupnou, obvod ubere.
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

To se tu snažíme Michalovi vysvětlit od začátku, ale nějak se nám do vlákna připletly ještě jiné motory, tentokrát střídavé, tak se tu řešily i tyristorové regulátory. A je po přehledu.
O tom původním stejnosměrném motoru nevíme, než napájecí napětí, (zřejmě jmenovitý) proud, a že řídicí napětí je průmyslový standard 0-10V. Nic víc.

Co, když to ten regulátor už umí, a stačí zjistit typ a katalogový list a třeba nebude ani žádný snímač otáček potřeba, protože už tam někde uvnitř je, případně nemusí být, protože regulátor umí vyhodnotit a stabilizovat otáčky na základě některé z vlastností motoru (odebíraný proud, velikost EMS úměrné otáčkám, případně kombinace obojího), jen někde pod krytem správně propojit svorky nebo přesunout DIPswitche?
Michale, dodáš další údaje? Myslím výrobce a označení typu.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“