Jakou baterii vybrat pro laser
Moderátor: Moderátoři
Jakou baterii vybrat pro laser
https://www.gme.cz/img/cache/…2032-lithiova-datasheet-1.pdf ale po chvilce se vybila.(cca 3 minuty) Děkuji za radu.
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
je na ni docela dobrý !
Ovšem vybrat si k tomu laseru takovou baterku je hloupost !
Chce to baterku nějakou větší s proudovým zdrojem aby ten proud nepřelezl těch 45mA a pořádný chladič !
Teprve potom to bude moct provozovat nepřetržitě !
jj s tím souhlasím ale neudělal jsem nic čím bych ten lasermodul zničilpetus píše:i součástku koupena před minutou můžeš zničit během vteřiny
- Přílohy
-
parametry-baterie.jpg- (25.21 KiB) Staženo 60 x
ok1hga píše:skoro bych řekl, že baterie CR2032 když dodává 45mA po dobu tří minut,
je na ni docela dobrý !
Ovšem vybrat si k tomu laseru takovou baterku je hloupost !
Chce to baterku nějakou větší s proudovým zdrojem aby ten proud nepřelezl těch 45mA a pořádný chladič !
Teprve potom to bude moct provozovat nepřetržitě !
Jak jsem psal nejsem v elektronice zběhlý potřebuji to zabudovat do svinovacího metru a tak pro mne hraje velkou roli velikost zdroje. Proto jsem vybral knoflíkovou baterii. stačí mne když bude plně svítit aspon 5 minut tak jakou baterii nebo baterie mám použít ?
O co jde- skoro každá baterie je relativně tvrdým zdrojem napětí- to znamená, že při konstatním napětí (relativně) dokáže dát skoro neomezený proud (opět relativně). Kdežto pro napájení jakékoliv LED potřebuješ zdroj konstatního proudu. Proč? Protože pokud u LED překročíš povolený proud, rychle ji zničíš. Bez ohledu na napětí. A zrovna ta baterie nebo akumulátor jsou nejlepším způsobem, jak povolený proud překročit (viz ta zmínka o skoro neomezeném proudu).
Takže všechno, co ti tu píšeme, směřuje k tomu, že pokud nepoužiješ v zapojení další prvky, které ze zdroje napětí udělají zdroj proudu, tak o tu laserovou diodu přijdeš. Přiznávám, že se mi to taky stalo, asi před 10 lety, když jsem potkal první laserové ukazovátko.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...