LCD monitor HP , i po výměně trubice občas blbne podsvícení
Moderátor: Moderátoři
LCD monitor HP , i po výměně trubice občas blbne podsvícení
mám tu monitor HP L1908w. Po zapnutí se asi po minutě vyplo podsvícení a když jsem monitor vypnul a zapnul, tak se vyplo podsvícení během několika vteřin. V monitoru byla vadná jedna podsvětlovací trubice, tak jsem jí vyměnil za trubici se stejnou délkou z jiného monitoru, který tu mám na náhradní díly.
Monitor se zdál, že je opraven. Monitor bezproblému vydrží svítit několik hodin a drží až dokud ho nevypnu. Když ho druhý den zapnu tak zase jde celý den atd. Problém ale nastane ve chvíli, kdy monitor vypnu a ihned ho zase zapnu. Monitor se zapne asi na 1 vteřinu a pak vypne podsvícení, ale obraz dále zobrazuje.
Zjistil jsem, že musím nechat monitor asi 15 minut vypnutý a pak když ho zapnu, tak už zase naskočí a funguje bezproblému dál. Řekl bych, že se tam přehřívá nějaká součástka. Než ale monitor opět rozdělám a než budu hledat chybu, chci se nejříve zeptat zkušených. Setkal jste se s tímto příznakem někdo? Co přesně by to mohlo způsobovat?
- tiktak1953
- tiktak1953
tiktak1953 píše: ... V monitore musia byt tiez OK,vypinanie podsvietenia sposobuje nieco ine? ...
Jistě. Pokud jsou trubky v pořádku, tak je problém v invertoru ve vlastním monitoru a to buď studeňák, problém s VN kondíky nebo ve vstupním napětí do invertoru.
Podsvícení se přece vždy skládá z invertoru a několika CCFL (ty lze rychle zkontrolovat i tím invertorem ze skeneru a s baterkou) nebo LED pásků a napáječe toho LED pásku (ale to není tento problém).
Tím chci říct, že pokud jsou CCFL na jiném invertoru OK, tak je problém v původním invertoru v monitoru. Na rozdíly napětí na trubkách se nehraje - jinde jedou v pořádku.
U Pecy to nakonec může dělat i blbej elyt někde na začátku napájení.
- tiktak1953
rnbw píše:Invertory nie su vsetky rovnake - takze kym jeden moze vypinat ochrana, s inym to moze fungovat.
Přesně tak jsem to také myslel, ale asi nenapsal srozumitelně. Pokud prostě trubky jinde fungují, tak jsou v pořádku a je nutné opravit invertor, který je nějaký chytlavý a to výměnou za jiný. Vždyť je to jen blbej měnič napětí s regulací jasu a vypnutí či zapnutím.
Podle mě tam může vyměnit všechny trubky, ale za půl roku je bude měnit zase a potom zase. To není dost dobrá zábava, ale dobrý trénink.