Měnič s modifikovanou sinusovkou

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mirajab

Měnič s modifikovanou sinusovkou

#1 Příspěvek od mirajab »

Dobrý den,
Moc Vás prosím o radu, mohl byste mi prosím poradit, jak udělám z modifikované sinusovky čistý sinus??? Koupil jsem si měnič ke kotli, ale leze z něj ta modifikovaná sinusovka a já potřebuji čistou…
Mohu vás poprosit o nějaké schéma nebo jenom o nějakou radu, jak to udělat?? Na netu nemůžu nic najít.

Moc Vám děkuji za odpověď
Mirek
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Nijako. Ak nutne potrebujes cisty sinus, kup vhodny menic/UPS.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

To přece záleží na tom, jak vysoký je kmitočet vzorkování, tedy, kolik schodů ta imitace sinusovky na výstupu má.

Obecně levné měniče mají na výstupu místo sinusovky po dvou úrovních v obou polaritách a rozhodně nejsou vhodné pro napájení motorů, dokonce ani použití sinusového filtru (což je v podstatě dolní propust LC) není dostatečně účinné, nebo se musí zlomový kmitočet filtru ladit tak nízko, že začne omezovat užitečný výkon motoru.
Měniče, které s motorovou zátěží počítají, pracují s vyšší vzorkovací frekvencí (více "schodů" aproximujících sinusovku), jejich výstupní průběh se proto vyhlazuje snadněji, často stačí jen poměrně malá indukčnost v sérii s motorem a paralelně k němu vhodná kapacita.
Ovšem tyto měniče se pohybují ve výrazně jiné cenové kategorii a omezení pro napájení motorů mají zvlášť uvedená v návodu.
Kde to nepíšou, tam je napájení motorů vždy problematické.
feliz_navidad

#4 Příspěvek od feliz_navidad »

A čemu vadí ta modifikovaná sinusovka? Elektronice kotle? Čerpadlu to je totiž jedno, pouze je hlučnější.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jenda_KL »

Pokud je to čerpadlo klasický motor s kotvou nakrátko s posouvacím kondem, tak mu to moc jedno není, točí se pomalu a hřeje, kolikrát se na ten měničovej paskvil nerozjede.
V případě třeba alfy 2 to jedno bude, má měnič.
monterjirka

#6 Příspěvek od monterjirka »

rnbw píše:... kup vhodny menic/UPS.

To je ten problém. VHODNÝ! Zdaleka ne všechny měniče a UPS mají na výstupu sinus.

Problematika je jasná. Aby se motor točil, musí mít vytvořeno točivé magnetické pole.
U 3f soustavy je to jasné.
Pokud je 1f přívod, dává se rozběhový (běhový) kondenzátor, který posune průběh proudu a napětí ve druhém vinutí a výsledkem je točivé magnetické pole, které sice není kruhové, ale eliptické, ale pro běh motoru to vyhoví.
Jakmile se ale objeví vyšší harmonické, vzniká stojící magnetické pole (např. pro 3. harmonickou) nebo magnetické pole s opačným směrem rotace (např. pro 5. harmonickou). Výsledek ja jasný - pokud je obsah vyšších harmonických příliš velký, více to zatěžuje motor, působí "horší" chod, zvyšuje teplotu...
Pokud budeme mít měnič s trafem na výstupu, pro nějaké zatížení je šance kondenzátorem "doladit" výstup na 50Hz a výrazně tím potlačit vyšší harmonické. Ale pozor, při běhu naprázdno tam může vzniknout přepětí, které může ohrozit jak elektroniku na primáru, tak nějaký "slabší" spotřebič, pokud jej připojíme na nezatížený měnič.
Sandal

#7 Příspěvek od Sandal »

Jenda_KL píše:V případě třeba alfy 2 to jedno bude, má měnič.
Já právě Alfu2 mám ale ne zálohovanou UPSkou.Částečně mě to topí samotížně.U měničů se sinusovkou píšou že je právě vhodná na elektronicky řízená čerpadla a o těch co maj modifikovanou píšou opak že nejsou vhodná na elektronická čerpadla.Osobně si myslim že je to jedno když měnič síťové napětí nejprve usměrňuje.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jenda_KL »

elektronicky řízené čerpadlo asi zřejmě může znamenat triakem spínané odbočky, nebo jiným způsobem ovládaný motor, ne nutně synchronní motor s měničem, to totiž trochu problém je.
palmalsport

#9 Příspěvek od palmalsport »

TO : mirajab
Použít měnič s výstupem (modifikovaný sinus), je úplně špatně.
Převážná část kotlů, ať už plynových a nebo elektrokotle, je většinou vybavena čerpadly, které pohání 1 fázový asynchronní motor. Ten prostě potřebuje ke své správné činnosti čistý sinus. Použití měniče s modifikovaným sinusem na výstupu, vede k celé řadě problémů, (nedokonalé točivé magnetické pole, přehřívání motoru), a většinou končí zničením čerpadla.
TO : Jenda KL
To že by tam výrobci kotlů, dodávaly čerpadla se synchronním motorem, si nějak nevybavuji. To by to čerpadlo bylo mnohem dražší.
tomasjedno

#10 Příspěvek od tomasjedno »

feliz_navidad píše:...Čerpadlu to je totiž jedno, pouze je hlučnější.
A jenom trochu dřív odejde, že.
feliz_navidad

#11 Příspěvek od feliz_navidad »

Odejde dřív, to je pravda. Na druhou stranu - jak dlouho a často je provozované na měnič? Předpokládám, že pouze v případě výpadku rozvodné sitě. Takže maximálně pár hodin ročně, možná ani to ne. O životnost čerpadla bych se tudíž z tohoto důvodu asi nebál. Mám za posledních 12 let víc než deset instalací čerpadel zálohovaných obyčejnými UPS a dosud jsem ještě žádné neměnil.
palmalsport

#12 Příspěvek od palmalsport »

TO : feliz navidad
Tak to já jsem za minulý rok měnil 5 čerpadel, které krmil měnič s modifikovanou sinusovkou. Prostě a jednoduše, zařízení se má používat, dle pokynů výrobce.Není k tomu co dodat.
:)
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jenda_KL »

palmalsport píše:To že by tam výrobci kotlů, dodávaly čerpadla se synchronním motorem, si nějak nevybavuji. To by to čerpadlo bylo mnohem dražší.
Dnes už je to celkem běžná praxe, čerpadlo "třídy A" jiný motor mít ani nemůže.

Pár čerpadel (typ as.motor) jsem taky měnil, nejpíš právě kvůli tomu, že výpadek trval dost dlouhou dobu a prostě se utavilo.
tomasjedno

#14 Příspěvek od tomasjedno »

feliz_navidad píše:... Mám za posledních 12 let víc než deset instalací čerpadel zálohovaných obyčejnými UPS a dosud jsem ještě žádné neměnil.
Mám-li být upřímný, důvod může být i ten, že se málokomu chce udělat stejnou chybu dvakrát.
feliz_navidad

#15 Příspěvek od feliz_navidad »

V tom to nebude - čerpadla mám stále pod kontrolou.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“