Vysavač Electrolux 8810 ultra one, nejde spustit
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
cor485j_107.gif- (10.78 KiB) Staženo 405 x
- serviceman
Jestli mezi VDD a GND těch cca 5V není (s odpojenou ovládací deskou se tam nějaké malé napětí dostane přes R6 a D3, ale nestačí to), tak se dá otevřít optotriak přivedením napěti na tu diodu (tím se zkusí funčnost triaku i optotriaku), popřípadě (pro vyzkoušení motoru) stačí triak zkratovat - ale to na 90% vyhodí jistič, protože to bude bez softstartu.
A jesti tam těch 5V není, tak vidím ve schématu součástek, co by to mohly způsobovat - teď stačí zjistit (neboli měřit), čím to je.
- serviceman
ale já jsem spokojenej
takže moc děkuju ,dozvěděl jsem se co přesně potřebuju a od toho forum je (hlavně panu Ohryzkovi)
ps jdu študovat co se stane když přivedu z baterky 4,5 V na pin 1a 5nebo 1a 2
Na integrovanom obvode IC2, alebo na konektore CN3
- Přílohy
-
MOC3051.JPG- (21.93 KiB) Staženo 249 x
Ten 1µ5F kondenzátor časom stráca kapacitu.
Pri pripojení na lacný 12VDC-230Vac menič typu modifikovaná sínusovka (ako to pripájal vyššie jery) je isté že niečo odpochoduje čo je v sérii za/pred kondenzátorom (1µ5F) zapojené. T.j.: L3, R17, 1µ5F kond, zenerová dióda, dióda. Ak sa preruší zenerová d. odpochoduje aj elektronika na druhej doske.
Pri bežnom pripájaní len na sieť 230Vac časom sa znižuje kapacita 1,5µF/275Vac X2 kondenzátora. Ten by som prvý premeral. Bez riadiacej elektroniky môže byť na Vdd dobré napätie. Spolu s riadiacou doskou napätie môže poklesnúť (kondenzátorový zdroj dodá málo prúdu).
Pri dobrom kondenzátore ním tečie asi 0,1A. To sa dá overiť ampérmetrom, prípadne meraním striedavého napätia na R17=6R8 (680mVac).
Ak je prúd/napätie ešte v tolerancii do -20% je to O.K. Ak kapacita klesla pod 1µF je to určite na výmenu.
Typoval jsem to na nějakou diodu, proměřil jsem všechny odpory, bohužel měřák na ESR takové kapacity nemám, tak to prubnu a obojí rovnou vyměním, jak zenerku tak kondík.
Teda, taková pi*ovina s pár součástkama a jak to člověka dovede potrápit.