Toshiba Satellite A505-S6965, heslo
Moderátor: Moderátoři
dj_Paul píše:hafca píše:Mám už dlouho uložený postup, stažený někde z internetu. Naštěstí jsem ho ještě nepotřeboval a tedy ani nevyzkoušel. Proto je bez záruky a možná blbost, ale tonoucí se stébla chytá a za pokus by to možná stálo.Jak se bez hesla dostat do zaheslovaného BIOS
Jestliže nemůžete použít jumper, můžete se pokusit vymazat nastavení BIOS pomocí příkazů systému BIOS. Nabootujte
tedy z diskety, případně z instalačního CD Windows, a dostaň-te se do příkazové řádky. Potom do řádky napište DOS příkaz
»debug.exe«. Poté zadejte následující příkazy:
-o 70 2e
-o 71 ff
-q
Po restartování počítače by se měla objevit chybová zpráva
CMOS a současně budete mít možnost zkontrolovat a změnit nasta-vení BIOS – teď už bez hesla. Zkontrolujte tedy všechna nastavení
no toto můžeš použít, pokud se ti z té diskety podaří nabootovat. Jak to ale uděláš, když se ani bootu nedostaneš?
takovou radu už jsem tady taky dostal...
Samozřejmě to nabotuje ale nepustí přes heslo.
Tady by možná i fungovalo , to co u linuxových televizí.
Notebook se spojí z jiným PC přes RS-232.
V PC se otevře hyperterminál a ty příkazy se pošlou notebooku přes hyperterminal. Je však nutno upozornit , že je třeba znát komunikační rychlost nebo zkoušet. Např. u televízí jsou většinou dvě komunikační rychlosti. Na jedné se vypisuje stav a jinou se posílají příkazy.
U mojí TV jsem třeba musel poslat ještě před příkazem 0
(takže třeba 0 ab 50 ). Některé příkazy byly v servisním manuálu , ale je i spousta příkazů co výrobce tají , nějaké funkční jsem našel na netu.
- pocitujlasku
rnbw píše:Kam by si asi tak pripojil RS-232? A s cim v tom notebooku by si komunikoval?
No a jak myslíš , že výrobce do desek nahrává BIOS , když jsou čipy SMD pájené natvrdo na desce
Deska se osazuje nenaprogramovaným obvodem. Programování se provádí dodatečně. Tak to dělá většina výrobců hardware.
Bohužel tyto záležitosti jsou většinou utajeny. Většina zařízení má v sobě 8051 , samozřejmě to není v pravém slova smyslu jednočip jak ho známe z historie , protože je součástí nějakého složitého obvodu. Má tedy sériovou komunikační linku. Může být klidně v čipsetu.
Taková sériová komunikační linka je většinou na VGA (většinou volný pin 12, 15) dokonce i na DVI-D a HDMI (ty mají čtyři piny). Tam se ale u PC nahrává bios pro grafické karty.
Na pinoch 12 a 15 VGA konektora je sice I2C zbernica, ale ta konci v GPU. Nie je nijako spojena s flash.
- pocitujlasku
rnbw píše:Flash pamate sa osadzaju uz naprogramovane. Jedine miesto, kde je nieco ako "8051", je embedded controller v notebookoch. Ten riadi klavesnicu a vsetky tie veci, co desktopove PC nema. Jeho firmware je ulozeny v spolocnej flash s hlavnym BIOSom.
Programované paměti osazují malé firmičky. Velkovýrobci to dělají jinak.
Jsou pro to důvody. Prvním je , že se desky osazují na osazovačkách.
A osazují se naráz všechny flash a EEPROM paměti. Takže by se to pak těžko rozlišovalo a bylo by to pomalejší. Paměti se programují dodatečně přes porty. Mám stažených několik takových programů a zkoušel jsem to i v praxi. Jsou tam pak i další důvody manipulace a požadavků.
rnbw píše:Na pinoch 12 a 15 VGA konektora je sice I2C zbernica, ale ta konci v GPU. Nie je nijako spojena s flash.
A říká ti něco SIO. Na pinech 12 a 15 VGA bývá I2C + SIO. Je to řešeno automatickým přepínačem , buď integrovaným přímo v čipsetu obvodu nebo samostatným smd 8 pin. Prostě pošleš z venku do jakého režimu se má nastavit a pak už flešuješ. Takovým způsobem bývají dělány jak GPU tak , třeba linuxTV , kdy je to propojeno s flash (ne mainbordu)
Notebook nemá jen VGA , je tam mnohem více sériových linek kombinovatelných se SIO (např. USB nebo SATA)
Výrobci pak některé konektory mají zároveň jako servisní a tudy plní paměti.
Zvlášť k televizím by se měly používat VGA kabely bez osazení pinů 12,15.
Takové kabely se vyrábějí. Má to své důvody neboť se může nechtěně přepsat něco v pamětech TV.
Ale s notebookmi to nema nic spolocne.
Preco su asi EEPROM a flash rucne oznacene nejakymi farebnymi znackami? Ak je ich na jednej doske viac, tak kazda inou farbou.
U mobilů je to řešeno flash USB. Docela běžná záležitost. Ale komunikační protokol není jak na klasickém USB , to vyplývá i s času zapisu. Používá se SIO protokol. Data se dají posílat např. přes X-modem hyperterminálu.
rnbw píše:Preco su asi EEPROM a flash rucne oznacene nejakymi farebnymi znackami? Ak je ich na jednej doske viac, tak kazda inou farbou.
A to jsi viděl kde? Já tohle viděl u Ventureru nebo možná Vestelu , takže výrobce Turecko , Indie.