Mikrovlnka Mora MT01, zapojení magnetronu

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ohryzek36

#31 Příspěvek od ohryzek36 »

Jo, přesně tam (na primár trafa) - odpojíš ty dva fastony a na ně nějak rozumně zapojíš žárovku (hlavně s něma neškrkni o kostru trouby, když bude zaplá)...
15578

#32 Příspěvek od 15578 »

ohryzek36 píše:Jo, přesně tam (na primár trafa) - odpojíš ty dva fastony a na ně nějak rozumně zapojíš žárovku (hlavně s něma neškrkni o kostru trouby, když bude zaplá)...

Takže magnetron je vytažený, trafo odpojene a žárovka nandaná na ty dva dráty viz. foto. Je jedno který drát se připojí na žárovku?
Přílohy
rovka.jpg
(210.54 KiB) Staženo 247 x
ohryzek36

#33 Příspěvek od ohryzek36 »

Jo, je to jedno.
15578

#34 Příspěvek od 15578 »

ohryzek36 píše:Jo, je to jedno.

Takže podle fotky to můžu nastartovat, je vše OK?
Artaban001

#35 Příspěvek od Artaban001 »

No a teď máš možnost to při rozdělaným krytu odzkoušet. Pokud se Ti žárovka nerozsvítí, tak hledej:
řídící jednotka - relé mikrovln, koncový spínače - jsou 3 v okruhu, tepelná ochrana magnetronu, která musí být v klidu seplá (černá placka našroubovaná na těleso magnetronu, vedou z ní 2 dráty), mělo by Ti pomoct schéma, který lze kolikrát najít na krytu mikrovlnky..

Řídící jednotka Ti ovládá hlavní relé, relé grilu, relé ventilace a relé magnetronu (někdy bývá paralelně k ventilátoru otočný talíř, relé grilu nemusí být použito v případě, že gril není). Koncáky se nesnaž překlemovat. Jsou bezpečnostní prvky.

Hlavně: Pokud už nevíš v některým kroku, jak dál, dej to do původního stavu a opravu přenech někomu, kdo tomu rozumí. Není ostuda včas přiznat, že na to nemáš. Aspoň to nerozvrtáš a ten dotyčný, co Ti to bude opravovat Tě nebude proklínat..
15578

#36 Příspěvek od 15578 »

Artaban001 píše:No a teď máš možnost to při rozdělaným krytu odzkoušet. Pokud se Ti žárovka nerozsvítí, tak hledej:
řídící jednotka - relé mikrovln, koncový spínače - jsou 3 v okruhu, tepelná ochrana magnetronu, která musí být v klidu seplá (černá placka našroubovaná na těleso magnetronu, vedou z ní 2 dráty), mělo by Ti pomoct schéma, který lze kolikrát najít na krytu mikrovlnky..

Řídící jednotka Ti ovládá hlavní relé, relé grilu, relé ventilace a relé magnetronu (někdy bývá paralelně k ventilátoru otočný talíř, relé grilu nemusí být použito v případě, že gril není). Koncáky se nesnaž překlemovat. Jsou bezpečnostní prvky.

Hlavně: Pokud už nevíš v některým kroku, jak dál, dej to do původního stavu a opravu přenech někomu, kdo tomu rozumí. Není ostuda včas přiznat, že na to nemáš. Aspoň to nerozvrtáš a ten dotyčný, co Ti to bude opravovat Tě nebude proklínat..

Tak žárovka se rozsvítila, takže dioda nebo kondenzátor? Ještě abych to uvedl na pravou míru, tak jsem měnil magnetron 2x. Když mi přišel poprvé, tak jsem ho vyměnil a měsíc to šlapalo v pohodě a najednou nic. Tak jsem ho vyreklamoval a ten další poslaný si ani neškytl, mikrovlnka prostě nehřeje.
mi-ro

#37 Příspěvek od mi-ro »

Děláš nějakou kravinu. Kondenzátor bez kapacity a přerušenou diodu jsem v mikrovlnce ještě neměl, když byly vadný, tak jedině zkratovaný a to by se ti tvářilo jinak. Jestliže ti opravdu jde napájení na MOT, pak bude sekce VN nejspíše v pořádku. Pravděpodobně ti nežhaví magnetron a nebo je KO.
..to bude jen ňákej odpůrek
15578

#38 Příspěvek od 15578 »

mi-ro píše:Děláš nějakou kravinu. Kondenzátor bez kapacity a přerušenou diodu jsem v mikrovlnce ještě neměl, když byly vadný, tak jedině zkratovaný a to by se ti tvářilo jinak. Jestliže ti opravdu jde napájení na MOT, pak bude sekce VN nejspíše v pořádku. Pravděpodobně ti nežhaví magnetron a nebo je KO.

Je možné, že bych měl takovou smůlu, že jeden nový magnetron odejde po měsíci a druhý nový nejede vůbec?
ohryzek36

#39 Příspěvek od ohryzek36 »

Prověř raději tyto věci vewVN okruhu - viz obrázek (nemám čas).
Přílohy
MVT TEST.PNG
(141.25 KiB) Staženo 528 x
mi-ro

#40 Příspěvek od mi-ro »

Jestliže magnetron žhaví-jsou na fastonech F a FA mezi sebou 4V stř. a na obou souhlasně potom -2 až 3kV proti kostře, pak musí dávat výkon. Pokud ne, je vadný. Jak si poradíš s diagnostikou s ohledem na bezpečnost, jak už tady bylo několikrát upozorněno, to je na tobě!!! Já jsem po výměně neměl vadný nikdy. Že se po půl roce vrátil vadný, bylo způsobeno nefunkčním chlazením. To ale neznamená, že ty máš opravdu smůlu. Vždyť je to jen elektronka, že jo.
..to bude jen ňákej odpůrek
15578

#41 Příspěvek od 15578 »

mi-ro píše:Jestliže magnetron žhaví-jsou na fastonech F a FA mezi sebou 4V stř. a na obou souhlasně potom -2 až 3kV proti kostře, pak musí dávat výkon. Pokud ne, je vadný. Jak si poradíš s diagnostikou s ohledem na bezpečnost, jak už tady bylo několikrát upozorněno, to je na tobě!!! Já jsem po výměně neměl vadný nikdy. Že se po půl roce vrátil vadný, bylo způsobeno nefunkčním chlazením. To ale neznamená, že ty máš opravdu smůlu. Vždyť je to jen elektronka, že jo.

Teď je otázkou, původní magnetron přestal ohřívat, výměna za nový to vyřešila, ale jen na měsíc a nyní druhý nový už nejede vůbec. Proč to měsíc šlape jak hodinky a pak to přestane ohřívat? Která součástka by si znovu rozmyslela vstání z mrtvých na jeden měsíc? Nebo mám opravdu takovou smůlu, kdy jeden magnetron odejde po měsíci a další nejede vůbec?
Artaban001

#42 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud žárovka svítí, znamená to, že jde napájení do transformátoru.
Primár změr ohmicky (viz ten anglický návod). Žhavení snad ani není třeba měřit, protože je to pár závitů hodně silným drátem. Zaměřil bych se na konektory F a FA, které budou snad jen potřebovat domáčknout. Na výstupním vinutí někdy bývá v plastovým pouzdře pojistka. Změř ji. Pokud je spálená, nahraď ji originál pojistkou pro mikrovlnné trouby, nebo pro účel zkoušky ji nějak bezpečně propoj. (zkoušku prováděj raději pouze v zakrytovaném stavu) Po úspěšném testu tu pojistku kup a dosaď. Malonapě´tová pojistka shoří i s tím pouzdrem.. Kondenzátor by jsi mohl změřit i megmetem, ale bude Tě mást vestavěný vybíjecí odpor. Kapacitu změříš i tím ohmetrem (porovnáš podle 1uF svitkáče, co najdeš). Pokud Ti magnetron rychle odchází, dal jsi místo původního špatnou náhradu a je možný, že jej přežhavuješ.. Stálo by za to sem dát přesný typ mikrovlnné trouby.. Jo a zkontroluj ukostření ty diody..

A taky by jsi mohl sejmout tu slídu uvnitř trouby a zkontrolovat vlnovod, v jakým stavu je jeho vnitřek. Popřípadě vyčistit..
Artaban001

#43 Příspěvek od Artaban001 »

Zde je podrobný návod k opravám MWT. doporučuji přečíst včetně bezpečnostních pravidel. Bohužel je ale bez obrázků.
Přílohy
Servisni manual - MV trouby - preklad.zip
(56.14 KiB) Staženo 495 x
15578

#44 Příspěvek od 15578 »

Artaban001 píše:Pokud žárovka svítí, znamená to, že jde napájení do transformátoru.
Primár změr ohmicky (viz ten anglický návod). Žhavení snad ani není třeba měřit, protože je to pár závitů hodně silným drátem. Zaměřil bych se na konektory F a FA, které budou snad jen potřebovat domáčknout. Na výstupním vinutí někdy bývá v plastovým pouzdře pojistka. Změř ji. Pokud je spálená, nahraď ji originál pojistkou pro mikrovlnné trouby, nebo pro účel zkoušky ji nějak bezpečně propoj. (zkoušku prováděj raději pouze v zakrytovaném stavu) Po úspěšném testu tu pojistku kup a dosaď. Malonapě´tová pojistka shoří i s tím pouzdrem.. Kondenzátor by jsi mohl změřit i megmetem, ale bude Tě mást vestavěný vybíjecí odpor. Kapacitu změříš i tím ohmetrem (porovnáš podle 1uF svitkáče, co najdeš). Pokud Ti magnetron rychle odchází, dal jsi místo původního špatnou náhradu a je možný, že jej přežhavuješ.. Stálo by za to sem dát přesný typ mikrovlnné trouby.. Jo a zkontroluj ukostření ty diody..

A taky by jsi mohl sejmout tu slídu uvnitř trouby a zkontrolovat vlnovod, v jakým stavu je jeho vnitřek. Popřípadě vyčistit..

Mikrovlnka Mora MT01.Na obrázku je starý magnetron Toshiba a nový 2 magnetron Jens, tyto jsou naprosto stejné, jen nálepky jsou jiné. Ten první nový magnetron byl trošku jiný, značení asi 02 a měl opačně FA a F konektory. U magnetronu Jens je trošku poškozená špička viz. foto, má to vliv na funkci? Jinak na výstupním vynutí pojistka není. Ukostření je OK. Slída je v dokonalém stavu a vlnovod čistý.
Přílohy
pička magnetronu.jpg
(174.86 KiB) Staženo 187 x
magnetrony.jpg
(141.91 KiB) Staženo 211 x
ok1hga

#45 Příspěvek od ok1hga »

15578 píše:Jinak na výstupním vynutí pojistka není.

jasně, že na vinutí není . . . ale je hned vedle !
Přílohy
mikrovlnka.jpg
(81.67 KiB) Staženo 242 x
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“