spínací relé

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hakamusai

spínací relé

#1 Příspěvek od hakamusai »

Zdravím,potřebuju řešit něco ve smyslu spínacího relé.Něco jako je tohle ,akorát jednodušší. Funguje to tak,že na lokomotivě je magnet a když projede kolem jazýčkovýho kontaktu,tak se sepne relé M4-H12 vypnutí se provede odpojením napájení.Napadlo mě použít nějaký zapojení s tyristorem (krátký sepnutí jazýčkovýho kontaktu by přivedlo na řídící elektrodu proud pro sepnutí).Má někdo nápad ,případně i schéma ?
hakamusai

#2 Příspěvek od hakamusai »

Něco jsem zkusil -v simulátoru to funguje, ale ...
Troufne si někdo odhadnout hodnoty součástek ?Bude to vůbec fungovat ?
Přílohy
spin_rele.jpg
(57.14 KiB) Staženo 84 x
misocko

#3 Příspěvek od misocko »

najjednodnuhsie je pouzitie iba jedneho rele ktoreho cievka je priamo na spinane napetie, po zopnuti rele nejakym kontaktom , zopnutym rele priemo napajat jeho cievku - nasledne vypnutim napajania odpadne rele a mas to vypnute - nechce sa mi kreslit, ale ak treba tak nakreslim
hakamusai

#4 Příspěvek od hakamusai »

misocko píše:najjednodnuhsie je pouzitie iba jedneho rele ktoreho cievka je priamo na spinane napetie, po zopnuti rele nejakym kontaktom , zopnutym rele priemo napajat jeho cievku - nasledne vypnutim napajania odpadne rele a mas to vypnute - nechce sa mi kreslit, ale ak treba tak nakreslim

Chápu jak to myslíš -sepnutím relé se pustí z druhý větve přes kontakt relé napájecí napětí,který přidrží relé sepnutý.Mám obavu,jestli ten jazýčkový kontakt nebude moc proudově namáhán.Další věc je,jestli čas ,po kterej je jazýčkový kontakt sepnutý je dostatečnej na to,aby seplo relé.
jandu

#5 Příspěvek od jandu »

A čo BKO? (bistabilný klopný obvod)?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
hakamusai

#6 Příspěvek od hakamusai »

jandu píše:A čo BKO? (bistabilný klopný obvod)?

Proč bistabilní ? Je potřeba aby obvod sepnul a zůstak tak pořád.
jandu

#7 Příspěvek od jandu »

Lebo má Dva stabilné stavy. Jedným impulzom ho privedieš do jedného stavu, druhým do pôvodného (vynuluješ)- aspoň tak som pochopil zadanie?!

Edit - alebo R-S obvod.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
hakamusai

#8 Příspěvek od hakamusai »

jj,pochopil jsi to správně.
To už víc by se mi zamlouvalo zapojení s BKO s 555.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“