Ozvěna hovorů
Moderátor: Moderátoři
Že by operátor sestavoval pro hovor dvě paralelní trasy, na kterých by pak docházelo ke vzájemnému časovému zpoždění (echu), slyšitelného po celou dobu hovoru, avšak jen u jednoho z účastníků telefonního hovoru, se mi jeví jako technicky málo pravděpodobné.
Otkundes píše:Že by operátor sestavoval pro hovor dvě paralelní trasy, na kterých by pak dodcházelo k časovému zpoždění (echu), slyšitelného však jen u jednoho z účastníků telefonního hovoru, se mi jeví jako technicky málo pravděpodobné.
a proč se ti to zdá málo pravděpodobné ?
zpoždění hlasu z jednoho telefonu na druhý prostě je.
Může být od jedné vteřiny možná až do tří vteřin. Pod půl vteřiny je spíš výjimkou.
Zkus si zavolat kolegovi sedícímu vedle tebe a uvidíš.
A pokud bude mít kolega nastavenu větší citlivost mikrofonu a větší hlasitost na sluchátku, budeš slyšet sám sebe, ale opožděně.
Tak to prostě bývá . . .
- Artaban001
potíže v trase vyloučit nejde..
Když budeme podezírat operátora, že spojení buduje souběžně po dvou různých trasách, naskýtá se pak otázka: a proč jen po dvou? Po třech by to bylo zajímavější - i to echo by znělo lépe!
Nezpochybňuji, že digitalizace hlasu, její zakódování, přenos, příjem, rozkódování a převod zpět do hlasové formy, si vyžaduje čas. Ale v tom případě to platí pro oba účastníky hovoru stejně.
V rámci jedné budovy, nebo z auta do auta vedle sebe stojícího, kolegům volávám též a s echem jsem se nesetkal.
Odrazy a interference. Na zpoždění jediné vteřiny, by byla potřebná trasa 300.000 km - a takový dosah snad základnová stanice nemá?
Na závěr snad ještě uvedu, že mám již 13 (slovy: třináct) let starou Nokii - žádný výstřelek nejnovější módy...
Dále do problémů v přenosu vstupuje i frekvenční a fázová chyba, i ty umějí s hovorem jako takovým (výpadky mikrofonu, slabý zvuk ze sluchátka, přeslechy) udělat paseku, ač se primárně týkají jen digitální části, ne analogové.
Sám za sebe můžu říct jen to, že se občas setkávám s echem během hovoru, ale z příslušných indicií nejsem schopen jednoznačně určit z jakého důvodu k echu dochází.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Dík, Vaši snahu beru.
Zakladatel vlákna však řešil problém, se kterým jsem se již též setkal a proto mě to zaujalo. Tedy, že po celou dobu hovoru, jen jeden z účastníků telefonního spojení, slyší svůj hlas jako ozvěnu. Chápu, že při jízdě autem, nebo při přechodu z dosahu jedné základnové stanice do druhé, ke krátkodobým poruchám, dokonce i k výpadkům hovoru může docházet. Jenže, dvě sousední základnové stanice, přeci nebudou přenášet do stejného mobilu stejný hovor, po celou dobu jeho trvání! A co když se třeba účastníci ani nepohybují? Nebo, když jdete (jedete), třeba po silnici a telefonujete? Též proto stále slyšíte to echo? Jak pak technicky zdůvodníme tyto efekty, nebo jejich absenci, třeba na silnici (ulici)?
Pochopte, mě nejde o to, dělat chytrýho. Stejně jako zakladatel vlákna, chci vědět, co je skutečnou technickou příčinou těchto efektů a najít řešení, jak se těmto nepříjemným jevům třeba i bránit.
Zatím, jako pro mě technicky nejpřijatelnější zdůvodnění tohoto efektu, se mi jeví Artabanův názor ze so prosinec 14 2013, 23:09.
Na Velkého bratra, chřipku, hlučné prostředí, případně na víly a skřítky - nevěřím.
Ta věc, co je v mobilu "nainstalovaná" se jmenuje echo-canceller a má za úkol nepustit zpět do mikrofonu nic no vylezlo ze sluchátka.
Algoritmy které se v ňom používají jsou dost různé a taky různá je spolehlivost.
Když slyším echo, dělá to protistrana a téměř vždycky stačí požádat o ztlumení.
Rozhodně to nikdy nebude pískat, protože je tam dopravní zpoždění, jak bylo popsáno, až do 3s.
Ozvěna může být i v momentě, kdy je mizerný signál a dochází k malým výpadkům audia, což mate právě ten echo-canceller. (případ spojení se dvěmi BTS)
Když volám kolegovi na samsung, tak se v ňom slyšim téměř vždycky.
Je pravda, že mi volal z pevné linky, má nějaký přenosný Panasonic.
Telefon, na který mi volal, používáme jako služební, s několika desítkami hovorů denně. A echo až teď...
Ještě podotýkám, že některé přístroje mají i tzv. Secondary Microphone, který slouží k potlačení hluku prostředí. Já osobně jej měl v Nokii 6710N, perfektně to natáčelo zvuk na koncertě v Sazka aréně
I tahle funkce by teoreticky mohla mít vliv na echo.
Píši to proto, že myslím že Jenda_KL mluví spíš o SW funkci.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Svého času se dost používal prográmek TeamSpeak, který byl tak jednoduchý, že toto vůbec neměl a stačil jeden co měl víc nahlas sluchátka a zlikvidoval echem celou diskuzi.
Dnešní ovladače zvukových karet už mají povětšinou zmiňovaný potlačovač ozvěny též v sobě, jediná karta která to měla ve svojem DSP byla snad SB-Live a to ještě ta s EMU-K, nebo jak se ten procesor jmenoval..