Slučovač signálu drátové antény a dipólu

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Milan

Slučovač signálu drátové antény a dipólu

#1 Příspěvek od Milan »

Potřeboval bych sloučit co nejjednodušeji do koaxu 75Ω signál z drátové antény cca 10m (DV,SV,KV do cca 18 MHz) a dipólu (VKV) a dole to zase rozdělit na 75Ω VKV a cca 400Ω (DV,SV,KV) pro běžný elektronkový přijímač. Máte prosím někdo nějaký tip - v prodávaných výrobcích jsem nic vhodného nenašel. Na nějaké ztrátě pár dB nezáleží.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

To se přece dělá pro autorádia, takže to koupíš jako anténní rozbočovač AM/FM v prodejnách autodoplňků.
A takový rozbočovač se dá použít i jako slučovač, stačí udělat adaptéry nebo ho vybavit potřebnými konektory, třeba například příklad.

On by možná posloužil stejně dobře i tento, ale asi by bylo lepší, kdyby se ti podařilo přizpůsobit anténu pro AM tak, aby měla také impedanci blízkou 75Ω.
Naposledy upravil(a) Hill dne 16 pro 2013, 20:03, celkem upraveno 1 x.
Milan

#3 Příspěvek od Milan »

To by šlo,ale na tom odkazu mám nějakou vodku (snad bych využil),plesové šaty apod. :(
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Já tam vidím rozbočovač do auta.
A přidal jsem ještě rozbočovač REST, který by mohl posloužit s tím omezením, co jsem tam napsal.
Milan

#5 Příspěvek od Milan »

Tak teď už to vidím. S nějakým balunem u toho drátu počítám. Díky za tip.
Generalsound
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Generalsound »

Mám obavy, že to bude prostej odporovej rozbočovač. Možná ani to ne. V číně vyrobí prakticky ledaco na objednávku obchodníka, na kvalitu, použitelnost a parametry už se dneska nehledí. Jediný a určující parametr je cena. Za druhý se mi nechce věřit, že by se dneska někdo zabýval komerčně AM pásmem, natožpak v autě. V dnešním digitálním věku. To jen hrstka nadšenců jako my tady. A to neni komerčně zajímavý....
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od durkovic »

zaujímal by ma význam toho rozbočovača (zlučovača) ktorý sem dal Hill v tom shope s autodoplnkami keďže v automobiloch sa dnes využívajú autorádiá len s jedným ANT vstupným konektorom do ktorého sa pripája koaxiál aktívnej strešnej/vonkajšej antény ktorá zrejme slúži jak pre príjem FM tak aj AM. alebo žeby mali niektoré automobily separované antény pre FM a AM a OEM autorádia separovaný anténny vstup pre FM a AM ?

ďakujem
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Ono to označení není samozřejmě technicky přesné, ale jako AM se označují obecně pásma až do krátkých vln, do kterých patří i pásmo CB, v němž se komunikuje jak amplitudovou, tak (aspoň u nás) hlavně frekvenční modulací.
K tomu se ten rozbočovač také používá.
A rozbočit si takovou anténu pro CB i do FM rádia, to nemusí být vůbec špatné.
S krátkou anténou pro autorádio příjem CB také možný je, s vysíláním bych byl opatrný kvůli přizpůsobení.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“