potřebuji poradit, jak postupovat při výpočtu blokovacích kondenzátorů v napájecích větvích mikroprocesoru. Nejraději bych byl za doporučení nějaké knihy nebo důvěryhodného elektronického textu, který by o tom prakticky pojednával, jelikož mám ono zapojení pro bakalářku a vzorce by se hodilo odcitovat v dokumentaci. Předem díky za každou radu
Blokovací kondenzátory
Moderátor: Moderátoři
- JirkaRCK
- Kontaktovat uživatele:
Blokovací kondenzátory
potřebuji poradit, jak postupovat při výpočtu blokovacích kondenzátorů v napájecích větvích mikroprocesoru. Nejraději bych byl za doporučení nějaké knihy nebo důvěryhodného elektronického textu, který by o tom prakticky pojednával, jelikož mám ono zapojení pro bakalářku a vzorce by se hodilo odcitovat v dokumentaci. Předem díky za každou radu
- serviceman
Pro nějaký výpočet kapacity bys musel vědět kromě parazitních prvků spojů také to,jaké špičkové proudy lze na dané nožičce očekávat - to se ale neudává,měřit to asi nikdo nebude a odhaduje se to blbě. Vzpomínám
na staré obousměrné budiče sběrnice MH3205, které při otáčení směru
na desítky ns prakticky zkratovaly napájení a špičkové proudy byly v každém bitu až 1A. To se nedalo pořádně ani odblokovat,ani odrušit pak celý výrobek. Můžeš samozřejmě s katalogy a odhady stvořit něco ve vhodném simulačním programu,ale v praxi se to zřejmě dělá většinou intuitivně - prostě tam,kde se to hodně vrtí,musí být v napájení co nejmenší impedance.
http://www.uschovna.cz/zasilka/QIR3MSW5TEB7XNM2-E33/
Příspěvek je přínosný, ale s malou chybou - MH3205 je dekodér 1 z 8, obousměrné zesilovače jsou MH3216.
Podle mě je nejběžnější hodnota 100nF, někde ve dvojici s paralelním kusem jednotek (max. desítek) µF. Samozřejmě systém napájení dnešních CPU v PC je něco jiného. Asi to opravdu nejde zobecnit a záleží na požadavcích v dokumentaci k IO. A dle dnešní převahy SMD součástek lze usoudit, že je to "všechno" v keramice.
Máš to tam i se vzorečky.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Samozrejme tieto typy dielektrik sa nehodia do filtrov (X5R, X7R,...), tam treba pouzit nieco lepsie - NPO, COG apod.