Osciloskop BM566A, ujíždí synchronizace
Moderátor: Moderátoři
Pokud jsou některý tranzistory v paticích (což Tesla dělala!), tak může být problém i tam. Zejména takový miniaturní patice o průměru cca 4 mm a stejné výšce, byly mimořádně nespolehlivé. To je prostě obvyklý problém starších měřáků od Tesly...
A u spínacích tranzistorů (KSY62B,63,71 apod.) byl třeba v TV zařízeních častý problém s korozí vývodů těsně u pouzdra, zvláště pokud byly v bužírkách - nožička u pouzdra uhnila a přes bužírku to nebylo vidět.
A s těma tunelkama už proboha necvič nebo to za chvíli můžeš rovnou zahodit!!!
- Kutilamater
- Kutilamater
- Kutilamater
- Kutilamater
Taktéž všem ostatním děkuji za snahu a ochotu.
- Kutilamater
až tady jsem pochopil k čemu všemu a jak se dá osciloskop použít.... třeba jak s ním změřit délku koaxu.. výživný kanál, doporučuju projít všem celý kanál, ukazuje to sice na TEKTRONIXU který je o deset let starší (náš 566 je zřejmě odezva na jejich řadu 466 poplatná součástkám z RVHP), ale ty knoflíky jsou v zásadě stejné http://www.youtube.com/watch?v=BKjJK1rsZmM http://www.youtube.com/watch?v=OFGm-Pel4Hg
jina LF synchronizace se používá pro akustické kmitočty. Pro spínané zdroje(50-100KHz) je už nutné mít přepnutou synchronizaci na HF
oba zapnuté je synchronizace síťovým kmitočtem
To že parsek neodbíhá může být způsobeno nezmáčknutím tlačítka AUT
zmáčknuto - pořád je vidět paprsek, odbíhá automaticky i bez vstupního a tedy i spouštěcího signálu
vymáčknuto- odběhne pouze jednou po každém synchronizačním pulzu(synchronizace musí být dobře nastavena, spuštění je indikováno ledkou na panelu)
pro správnou synchronizaci je nutné zmáčknout na levé straně obrazovky tlačítko a, b, nebo obě, podle toho na jakém vstupu mám signál podle kterého chci synchronizovat
pro 90% měření se používá spodní časovka A, B je nastavená do polohy OFF, tlačítko AUT je stisknuté, +- volí spouštění náběžnou, nebo sestupnou hranou, u sinusu spouští při obou, rozdíl poznáš..., EXT/INT nestisknuté(jinak by musel spouštěcí sinál přijít přímo do BNC vedle) AC/DC volí vazbu synch obvodu, pokud je průběh v mezích obrazovky měl by jít zastavit bez ohledu na tlačítko... HF,LF nastavit dle použitého kmitočtu, poťákem level zastavit paprsek(najít vhodnou úroveň spouštění)
ten rozdílný jas části paprsku je způsoben právě druhou časovkou, je to funkce, ne vada, slouží k přisvícení části průběhu, časovka B musí běžet na kratší čas než A a točítkem DELAY lze přisvícení posouvat po časové ose. Víc asi v návodu.... druhou časovku spoustu osciloskopů nemá, je to jen komfort navíc, vyplatí se pro nějaké krátké přechodové jevy
- Kutilamater
V tomhle případě máš asi pravdu.Dříve jsem měl Hitachi a nic podobného to nedělalo.Tuhle potvoru jsem koupil jelikož jsem toho původního japonce kdysi prodal.Tahle BM566 je trochu vybavenější a je pravda,že jsem se s ní ještě pořádně neseznámil.Ono to ale nešlo.V první řadě nešel kanál A.Tam byl ny BNCáku upadlej drát.To jsem našel a opravil.Dále s tím nešlo nic dělat protože to pořád utíkalo a nebo to dělalo mrtvýho brouka.Nechtěl jsem to rozprcat a tak jsem sháněl nějaké rozumy a tak jsem to napsal sem.Díky vaší pomoci jsem se do toho znovu pustil a jak to vypadá tak šlo v podstatě jen o oxidaci.Díky bohu to nebylo nic velkého ale jak jsem již napsal,tak TV obvody jsou mi cizí.Proto jsem to nechtěl dělat systémem pokus-omyl.Vůbec by mě nenapadlo,že oxidace dokáže takový divy.Taky to,jak se stopa roztáhla po celém stínítku jsem nechápal.Ještě dnes odpoledne mi na každé straně chyběl cca 1cm a ejhle srovnalo se to.Přečetl jsem hodně různých diskuzí na téma BM566A a měl jsem z toho dost hrůzu.On ani pohled dovnitř není uklidňující.Když si představím,že bych měl třeba měnit tranzistor na vstupu je pro mě nepochopitelný.Raděj bych se toho zbavil.Na takové opravy si netroufám.Vždy je dobré,když si člověk sám sobě nelže.Prostě něco si umím zvládnout a na něco prostě nemám a nestydím se za to.Každopádně kluci dík za snahu a hlavně podporu.Ta byla nejdůležitější.Ten pocit,že na to člověk není sám hodně posiluje.Tedy alespoň mě.
jinak o oxidaci, měl jsem dnes v ruce relé s kontakty 4x10A přes které netekl proud ani pro rozsvícení jedné ledky...
hodně zdaru!
- Kutilamater