JTM45- lze zaměnit ecc83 za ecc82 ?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
chroustal

JTM45- lze zaměnit ecc83 za ecc82 ?

#1 Příspěvek od chroustal »

JTM45- lze zaměnit lampy ecc83 na vstupu a invertoru za ecc82 bez uprav a nebo s ..., pokud lze ?, diky za info
vombat
Kontaktovat uživatele:

náhrada ECC83

#2 Příspěvek od vombat »

Záměna ECC83 za ECC82 není příliš vhodná. ECC82 má mnohem menší strmost. ECC83 lze zaměnit za ECC 85, zde je nutno zkontrolovat, jak je zapojeno žhavení - 6,3V nebo 12,6V tj. vlákna paralelně nebo sériově. Je otázka proč to chceš udělat, zda ECC82 máš, nebo chceš experimentovat s barvou zvuku. Jinak ECC83 je dostupná v GES od různých výrobců a podle "různých" recenzí lampy od různých výrobců "hrají" každá jinak.
chroustal

#3 Příspěvek od chroustal »

a) je spravne, par jich mam, diky za odpoved,
Dratak

Elektronky

#4 Příspěvek od Dratak »

Mám s tím taky zkušenost, v době kdy se elektronky nějaký čas přestaly vyrábět. Neměl jsem zrovna ECC83, tak jsem nouzově provozoval SONET DUO s ECC82. Hrálo to podstatně slaběji než s ECC83. On v té strmosti není až tak rozdíl, ECC82 má dokonce vyšší strmost než ECC83! ECC82 má však mnohem menší VNITŘNÍ ODPOR než ECC83. Při dané strmosti má tedy mnohem menší zesílení. ECC82 má cca 17, ECC83 cca 100. V tom je právě ten problém. Jinak ECC85 je původně pro vstupní jednotky VKV, ale na NF se používá taky, jako budič a invertor. Tam ale musíš přepojit žhavení. Jeden pól na kolík 4, druhý na 5. Kolík 9 se uzemní (stínění mezi systémy). U ECC82, 83 je jeden pól žhavení připojen na paralelně spojené kolíky 4 a 5 a druhý na 9. To se musí předělat.
Jinak-ZÁMĚNOU ECC83 ZA ECC82 BEZ ÚPRAV NEMŮŽEŠ ECC82 ZNIČIT.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“