TESLA AVANTI

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hydrawerk

#31 Příspěvek od Hydrawerk »

Divný. Asi není snadný vyrobit dobrý FM tuner... Možná je návrh tranzistorových obvodů jednodušší, než s IO. Aspoň teda v 80. letech bez PSpice a PC vůbec...
Hifista

#32 Příspěvek od Hifista »

Ještě k tomu Dolly-mám dojem, že ta hrozná konstrukce typu "vrabčí hnízdo" vznikla časem náhradou kondenzátorů jak keramických, tak i elytů za větší typy. Nevím jestli tady šlo o zlepšovací návrhy, anebo nedostupnost menších tvarů kondenzátorů. Pokud otevřete výchozí model této řady-rádio Monika, tak uvidíte podstatně uhlazenější konstrukci díky použití jiných, menších kondenzátorů. Dnes je to nakonec už jedno, jelikož doba užívání těchto modelů je dávno pryč a servisáci již mají od nich pokoj.
Ještě k Avanti-nevím proč, ale jak jsem již psal někde výše, tak rádio Grundig, úplně stejné koncepce (až bych řekl, že Avanti je schematicky jeho kopie), nemá žádný problém s citlivostí. Na mf je použitý zcela obdobný IO TBA 120, dokonce ve směšovači to má ještě germaniový tranzistor (nějaký AF...) a výstup ze vst. jednotky jde také rovnou, bez nějakého dalšího zesílení, na TBA.
Pouze se mi nyní vyskytnul u dalšího Grundigu stejné koncepce (RF440) zcela totožný problém, jako na samém začátku vlákna u Avanti-při správném naladění silné stanice dojde k jejímu zeslabení. Při naladění "kousek vedle" jde dobře. Keramický filtr to nezpůsobuje a do L obvodu u TBA jsem zatím nezasahoval.
yeti13

#33 Příspěvek od yeti13 »

Dobrý den!Dovolím si upozornit,že IO MAA661 má 3stup.zes. a IO TBA120 má 6stup.zesík a souměrný.MAA661 je starší generace.Přeji příjemné prožití vánoc.
Hifista

#34 Příspěvek od Hifista »

Vnitřní strukturu obou IO jsem nikdy nezkoumal, vycházím jen z toho, že jejich místo bylo většinou v tv jako zvukový mf zesilovač.
Mám čtyři kousky Avanti a pouze jeden z nich je, co se týče parametrů, velmi dobrý. Ostatní jsou poznamenané lajdáckou prací na nastavovacím pracovišti v Tesle Bratislava. Bylo tomu tak ostatně i u mnoha dalších jejich produktů. Ne nadarmo bylo často slyšet názor, že místo elektroniky mají pěstovat papriku.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“