Seat Ibiza 1. 4 16V 55 kW - problém z volnoběhem

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tatramacek

#76 Příspěvek od tatramacek »

Mno a da se ten ukazatel resetovat aj,kdyz servisni klic nesviti ?
Co se tyce toho horniho ulozeni - vim jak to myslis,bavil jsem se o tom s mechanikem a rikal,ze ta pruzina muze prasknout az v extremnim pripade zadreni lozisek.. Neco jako hlasité "pinkání" Pokud se volant toci volne a auto jakoby nenadskakuje tak je to zatim ok,kazdopadne diky za info,pujdu to co nejdrive udelat,za vymenu obou lozisek chce 500 kc :wink:
Audaces fortuna iuvat
tatramacek

#77 Příspěvek od tatramacek »

V lednu jdu delat horni ulozeni spolecne s kostmi stabilizatoru a menit vsechny hydrostely.....Chci se zeptat. Auto ma 155000km. Zustat u plne syntetiky anebo prejit na polosyntetiku. Plna syntetika se lije od novveho vozu. Diky
Audaces fortuna iuvat
EKKAR

#78 Příspěvek od EKKAR »

Neexistuje důvod, proč se snižovat k horší kvalitě (i když jen o maličko, tak přeci jen) - oleje specifikace SAE 5W-40 jsou naprosto ideální i pro takhle zgenerálkovanej motor, přecházet na 10W-40 netřeba.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tatramacek

#79 Příspěvek od tatramacek »

Tak je pravda ze ten motor o nicem nevi a je v dobrem stavu :-) Akorat se bojim shazovani rozvodoveho remene... Je na nem najeto 50 000km.. Neuskodi mu to nejak - zkraceni zivotnosti atd ? Jak poznam ze je motor ok anebo po smrti ? Olej nezere vubec. Jede dobre... Slapnu a ma chut do zivota.. Akorat proste ten jeden hydrosrel poklepkava. Hlavne za studena pod vykonem.. - za studena jej tocim do 2000 ot.... Diky za odpovedi.
Audaces fortuna iuvat
denis15

#80 Příspěvek od denis15 »

Ve 155tis. km měnit všechny hydroštely? Tam asi není něco úplně vpořádku...
Jsem to nedočetl dokonce-jestli jen jeden, budiž :wink:
tatramacek

#81 Příspěvek od tatramacek »

Jj poklepkava jen jeden ale asi bych udelal vsechny
Audaces fortuna iuvat
BOBOBO

#82 Příspěvek od BOBOBO »

Mně taky klepe jeden , ale už chci vidět , kdo jen tak ten trochu špatný hydroštel najde . :D A to přitom používám stále 5ku olej .
tatramacek

#83 Příspěvek od tatramacek »

Nevim sam. Kazdej ma na to jinej nazor... Premyslim jestli je neudelat az s rozvodama... Na.ne je ale jeste 40t km cas.
Audaces fortuna iuvat
Jimmi2

#84 Příspěvek od Jimmi2 »

tatramacek píše: ...zustat u plne syntetiky anebo prejit na polosyntetiku...
Bacha, hydroštely dost často vyžadují určitou viskozitní specifikaci oleje, nejčastěji těch 5W na začátku. Každá jiná jim vadí.
Doby, kdy se oleje dělily na syntetiku a polosyntetiku atd. a měnily se podle venkovní teploty jsou prostě nenávratně pryč.
BOBOBO

#85 Příspěvek od BOBOBO »

No ale co naděláš . Starší feldu 1,6 dojíždím na 5ce oleji a koupil jsem novější feldu a ta byla dosud na 10ce . No a hydroštely jsou slyšet . Tak nwm , zda tam již pojedu na 10ku či přejdu na 5ku ... Babo raď .
EKKAR

#86 Příspěvek od EKKAR »

Když jsem kupoval Drobka, byl v něm Castrol 10W-40 - origo náplň ještě z výroby. Motor je mechanicky skoro totožnej s tím Tatramáčkovým. Při servisce ve 20 000km mi ho vyměnili zase za 10W-40 - a podle nálepky zase Castrol, jenže jsem u tý výměny nebyl, bo jsem blbec dal auto do servisu kde nepouštějí na dílnu. Takže jsem jim to musel věřit. A jeden hydroštelek mi taky celou dobu cvakal fest. "Šroubovákovým" testem jsem zjistil, že to je na 4. válci, ale bez další demontáže to zpřesnit nešlo. Na další výměnu jsem koupil "škeblovku" Helix Ultra 5W-40 - a světe div se, hydroštel po výměně náplně ztichnul jako když utne. Tudíž leju dál 5W-40 a mám klid - specifikaci VW ten olej splňuje, takže se nevášním.

Bořku - pokud chceš s filckou přecházet z 10W na 5W, tak si nejdřív zkontroluj tím konkrétním motorem vyžadovanou VW specifikaci - má tvar 50x.0y a liší se motor od motoru plus ještě podle toho, jestli má motor pevnej nebo proměnlivej interval výměny. Ta specifikace VW je důležitější údaj, než teplotní specifikace SAE. Jinak dneska už se na polosyntetiku a plnou syntetiku nehraje - bere se to jen jako podružný označení kvality, mnohá "plná syntetika" má ve finále horší vlastnosti než dobrá značková polosyntetika...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Jimmi2

#87 Příspěvek od Jimmi2 »

Felda s hydroštelama.....?
No, i když to byl motor od koncernu, přeci jen byl tak zastaralý, že bych tam podobnou vymoženost nečekal.
Necvakají prostě ventily nebo vačka?
tatramacek

#88 Příspěvek od tatramacek »

http://m.youtube.com/watch?v=uRStdMNqZ4I - takto hlasite mi to urcite neklepe.. Dnes start po dvanactce v praci a klepal opravdu jemne. Skoro neslysitelne.. Pri jemne akceleraci trosku..
Audaces fortuna iuvat
EKKAR

#89 Příspěvek od EKKAR »

Jimmi2 píše:Felda s hydroštelama.....?
No, i když to byl motor od koncernu, přeci jen byl tak zastaralý, že bych tam podobnou vymoženost nečekal.
Necvakají prostě ventily nebo vačka?
Džime, vychladni - vůbec se nejedná o starou škodováckou "ohavu" 1,3 s 3x uloženou klikovkou, řeč je o motoru 1,6 55kW, kterej felda dostala od folksvágnu.
Jimmi2

#90 Příspěvek od Jimmi2 »

EKKAR píše: ...vychladni - vůbec se nejedná o starou škodováckou "ohavu" 1,3 s 3x uloženou klikovkou...

No, dovolil bych si citovat sebe
Jimmi2 píše: ...i když to byl motor od koncernu...
aby bylo jasné, že přesně o té 1,6 od VW jsem původně hovořil 8-)
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“