HP ProBook 4730s s W7Prof. koktá
Moderátor: Moderátoři
HP ProBook 4730s s W7Prof. koktá
Potíž je v tom, že od jisté blíže nespecifikované doby počítač koktá, a to tím způsobem, že tak dvakrát do minuty se na 50-150ms v něm zastaví život: při přehrávání zastaví obraz i zvuk (ve zvuku na tu chvíli zahrčí a je úplně jedno, jestli jede přes interní nebo externí zvukovku), při nahrávání z analogového vstupu přes AudaCity v záznamu tato chvilka chybí, místo ní je krátký lupanec. Postupně jsem zjistil, že ve stejném stavu nečte ani klávesnici (během psaní textu prostě ve slově chybí dva až tři znaky, což jsem původně přičítal nezvyku na klábosnici, ale ověřil jsem si to mnohokrát, že chyba není nad ní, ale pod ní), ve stejný okamžik ho nezajímá ani myš ani touchpad. Pokud v ten okamžik držím stisknutý Shift, přepne na CAPS, ale nerozsvítí CapsLock. Při výběru bloku v textu nebo obrazu výběr ukončí nebo naopak odmítne ukončit a zůstane v režimu označování výběru. Někdy to vadí více, někdy méně, každopádně to způsobuje zbytečné chyby a zdržuje nutností kontrolovat po něm každou blbost.
Pokud jde o přenosy na vnější média, problém není mimo vypalování na CD nebo DVD: ohlásí úspěšně ukončené vypalování, vysune šuplík, ale na DVD při čtení nejpozději po minutě skončí s chybou, CD jde číst až do 6 minut nebo prvních asi 100MB. Soudím, že se tím blokuje i přenost z bufferu k vypalování.
Přitom: systém nehlásí žádný problém, všechna jádra procesoru hlásí, že mají dost času (žádná jehla na časovém záznamu), podle mne to dělá některý proces na pozadí. Zatím jsem odinstalovával a zase instaloval programy, na které jsem měl podezření, čistil jsem zbytky záznamů o nich z registrů, a nic. Pořád je to stejné.
Nenašel jsem ani bod obnovení, před nímž to nedělalo, přitom vím, že ještě loni v říjnu na tomto noťasu běžela instruktážní videa při školení požárních hlídek, a to tak, že plynule.
Kolega z IT, kterému já nesahám ani po kotníky (a to mi tu píšou, že mám index 5,8), to vidí na přeinstalaci.
Než na něj dám, zajímalo by mne, jestli jste se někdo už s podobným neštěstím setkal, přece jen se mi do přeinstalace nechce.
Dokud mi funguje starý Acer TM6592 s WVB, dělám se zvukem na něm, ale na některé programy už ten výkon nemá.
A, když ho zrovna nemám po ruce, podle Murphyho zrovna potřebuji programy, které na něm chodí...
zkusil bych Ubuntu LiveCD, hodinu dvě brouzdat internetem a vyloučit tím, že je to chyba hardware.
Bude-li vše OK, přes správce úloh bych posoudil legitimnost všech běžících procesů. Tady už jde o zkušenost - vědět, který název programu "smrdí" a co je OK. U průměrně ajťácky udržovaného počítače (bez toho, že by se vyházely všechny rezidenty a jiné krávoviny dodané už s novým počítačem) se jejich počet může vyšplhat třeba na 85.
Po příslušném "zredukování" může trento počet činit třeba 45. Ve starším O.S. XP dokážu toto číslo stlačit na 18..20 a obsazenou paměť na 100..150MB. Takový šest let starý notes s XP je pak paradoxně svižnější, než mnohé nové s WIN7.
- serviceman
Podívej se do Control Panelu / Admin tooly do Events Vieweru, jestli tam nejsou nějaké kritické hlášky.
V každém případě bych odinstaloval vše, co nepotřebuji. Doinstalovat se to tam dá vždycky. (Včetně Avastu).
serviceman píše:Otevři si Task Manager, jestli nějaký proces nadměrně nezatěžuje procesor.
Podívej se do Control Panelu / Admin tooly do Events Vieweru, jestli tam nejsou nějaké kritické hlášky.
myslím, že tohle všechno již Hill dělal a určitě i daleko víc . . .
přidám sem zase moji zkušenost . . .
Asi dva roky mám HP ProBook 6560b s Win7 Professional, který začal asi po půl roce od zakoupení také nejak fixlovat. Projevovalo se to tak, že v určitých chvílích, trvajících i několik vteřin, nešlo nic dělat.
Ani myš, nebo klávesnice a byl neaktivní serial port i USB.
Přitom když jsem spustil, třeba muziku, tak hrál bez přerušení a normálně.
Ze začátku byly ty výpadky asi jednou za pět minut, později, asi po čtrnácti dnech už to bylo asi po 20 vteřinách . . .
Nakonec to dopadlo tak, že už jsem ho jednou ani nezapnul.
Protože byl v záruce, poslal se na reklamaci. Prodejce se sice kroutil,
ale od té doby mám novou celou desku a je pokoj.
Jinak je to celkem slušný stroj, který má navíc HW sériový port, který potřebuji ke své práci.
Dnes se už do NB dávají jen USB porty . . .
judeware píše:Jardo,
zkusil bych Ubuntu LiveCD, hodinu dvě brouzdat internetem a vyloučit tím, že je to chyba hardware..
Anebo vic blize k realne praci toho NB, jestli mate trocu vetsi IT koutek,
treba se jim tam vali z nejakeho vraku nepouzivany HDD, vrazit do toho NB a nainstalovat znovu Windows. Je to rychle a pokud neni chyba ve tvych Windows, tak si je zbytecne nerozvrtas.
- serviceman
V TaskManageru, když mám spuštěný windows explorer a VLC player, nespadne doba nečinnosti procesoru po 87%, a i to jen krátkodobě.
Prostě procesor nemá co na práci.
A HP má vlastní programy hlídající legálnost procesů, které ale nic závadného v systému nevidí.
né instalací ! pouze spuštěním z CD !
a nech to chvíli běžet ať víš jestli to není skutečně HW závada . . .
- Bastlfanda
forbidden píše:To je fakt zajímavá závada, jakoby vynechával takt procesoru.
To je jen dojem. Na vině je pouze jediné - přerušení, které si některej program vzal do smyčky. Měl jsem pár takových případů a vždycky to byl Avast nebo nějaký SuperCleaner (vždy poradil nebo instaloval "expert" kámoš). Stačilo je odinstalovat, restartovat, natvrdo smazat jejich zbytky v Program Files (v nouzovém režimu) a PC se hned probralo a už nic takového nedělalo.
Jo a někdy i pomohlo jen tam vrazit SP3.
Za tu dobu co to tady řešíš už to mohlo být hotové včetně instalace dalšího software.
Sám vím, že je to těžké rozhodnutí. V podstatě jde jen o ten první krok - spustit instalaci a nechat jí dojít až do stavu odkud není návratu...
Hodně štěstí (myslím to upřímně).
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich