Stavy spínačov.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Yarda1

#16 Příspěvek od Yarda1 »

Připomněl jsem si - kdysi jsem se šťoural v klávesnici PC XT, v podniku kde jsem pracoval byl tester klávesnic XT, já jsem potřeboval otestovat fóliové klávesnice a nechtělo se mi vymýšlet nic nového, tak jsem zbastlil přizpůsobení k tomu testeru (vlastně to byly obvody jako v té PC XT klávesnici, okopíroval jsem je z klávesnice Consul 262.9). Tohle by asi vyhovělo vzhledem k počtu kontaktů. Ale je to už dávno a tak už si nic konkrétního nedokážu vybavit.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
termit256

#17 Příspěvek od termit256 »

Osobne bych volil rotacni encoder idealne s absolutni polohou + nejaky MCU jak uz tu nekdo uvadel. Nicmemne podle toho co pises to pro tebe bude asi problem.
Jaky mas vlastne duvod proc to nechces normalne prodratovat? Napr. 9 UTP kabelu neni zadny supertlusty svazek, za dobu nez timto tempem vymyslis neco jineho to mas udelane trikrat a mas 100% jistotu ze to bude fungovat.
procesor

#18 Příspěvek od procesor »

Tretí variant_
-Encoder
-Zberbica (tri signály: KROK,NULA,SMER, alebo KrokVPRED, KrokVZAD,NULA podľa použitého obojsmerného čítača)
-8(7)bit Čitač obojsmerný 2ks 4516/2ks 74HC193
-11ks 74HC138 3-TO-8 LINE DECODERS/DEMULTIPLEXRS
.
procesor

#19 Příspěvek od procesor »

termit256 píše:...... Napr. 9 UTP kabelu neni zadny supertlusty svazek, za dobu nez timto tempem vymyslis neco jineho to mas udelane trikrat a mas 100% jistotu ze to bude fungovat.

Dosť dobre si neviem predstaviť ako na tej hriadeli funguje spoľahlivo 72 (nejakých) spínačov (takto totiž znela požiadavka na začiatku). Samozrejme, že presnosť polohovanie nie je až tak dôležitá.
Otázka encodera...ABSULÚTNY či INCREMENTÁLNY je viacmenej na možnosti ho získať či vyrobiť. Absolútny bude drahý, prípadne vyrobiť ho je náročné.
Potom je tu otázka ako a kde dekódovať encodér na 72 LED.
Z toho mi vychádza, že tých 9 UTP je pri rotačnom encodéri nezmysel.
A ak má tá hriadeľ 72 spínačov, určite má aj 72 vodičov, takže nie je čo riešiť.
Asi ten stroj má už natočených kolies a hodín neúrekom a tie spínače ak sú nebodaj mechanické sú už ťažko opraviteľné.
Možno to sú dôvody potreby niečo lepšie ubastliť.
Z kutimila to lezie ako z chlpatej deky :D

Meranie polohy v režime merania vyváženosti sa robí zrejme analógovo nejakým elektromagnetickým dvojcievkovým systémom. V tom čase budú mechanické spínače odsunuté od otočnej vačky pomocou zatvoreného príklopu kolesa. Inak by tie spínače odpochodovali po jednom vyvažovaní.

No, ale už dosť kecám...

To tretie možné riešenie

Ak by niekto vedel o nejakom 72 polohovom binárnom encodéri kde ho získať, v tejto schéme by vypadol čítač vpred/vzad. Nehľadal(nepotreboval) som zatiaľ taký encodér. Vyrobiť ho je zložité, priamo binárne sú bez synchronizačnej stopy a medzi-pamäte nespoľahlivé. Lepšie sú s Gray kodom, tie však treba ešte previesť do BIN code. A to sú ďaľšie obvody navyše.

Ak ešte ďalej zaveštím, tak na tie spínače boli asi zavesené možno aj žiarovky...
Namiesto nich strčiť LEDky s odporom, pôvodný spoločný prívod pripojiť na 5V, alebo GND podľa typu IO, ktoré budú budiť LEDky. Shift registre dávajú aktívny ignál 5V, Komvinačné obvody tuším 0V.
Káblovka by sa nemenila.
Přílohy
ENCODER_KOMBI_74HC138.JPG
(132.39 KiB) Staženo 57 x
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#20 Příspěvek od kutilmil »

Ďakujem procesor.
Ale bohuzial nerozumiem tej scheme. nerozumiem tomu pripojeniu encodera na ten IO. Co je to za pin vpred/vzad? Šak z encodera by mi liezli dva obdlžnikove signaly. Ak oznacim signal pismenami A a B tak povedzme pri pravich otačkach by bola prva nábežná hrana signálu A a duhá nábežná hrana signálu B. Ak zoberieme lave otáčky tak by bola prá nábežná hrana signálu B a druhá signálu A. Dekodovaci obvod musi podľa postupnosti signálov spoznať či má register posúvať doprava alebo doľava. Nemám pravdu. Signály do IO by boli z dvoch "infrazávor". N hriadeľ by som pripevnil plochý kotúč s dierami a umiestnil dve navzajom posunute "infrazávory". To by bol signál pre IO. Snímanie polohy nevyvážku mám hotové. Použil som dva piezosnimače na ložiská. Signál som zosilnil operákom, prehnal cez pásmovú priepusť (odstránenie rušenia od motora) a pozorujem ho na osciloskope. Polohu momentálne neviem určiť, lebo neviem kde sa nachádza koleso práve vtedy, keď signál zo snímača vybrácií dosiahne maximum. Viem len jeho hodnotu resp po prepočte hmotnosť závažia. Poloha závažia resp. nevyvážku je tam, kde sa stretne maximum snímača vybrácií a so signálom z polohy kolesa. Synchronizovť polohu s nulou ani nepotrebujem, lebo nepredpokladám že pri cca 10s behu kolesa pri 550ot/min cca 10Hz. vznikne taká chyba. Mne je totiž jedno kde si to koleso urobí pomyselnú nulu. Od tejto nuly sa bude merať uhol umiestnenia závažia. Inak ak by sa dalo zavolal by som ti, možno by som ti to lepšie vysvetlit, lebo toto písanie je strasne zdĺhavé.
termit256

#21 Příspěvek od termit256 »

Signaly kterym nerozumis nejdou primo z IRC, vice hledej pod heslem quadrature decoder. Delaji se na tohle i specialni IO.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#22 Příspěvek od kutilmil »

Najradšej by som použil 74HC194. V skalici, to je v meste kde bývam ich maju skladom 12. To znamená že uhol by bol 7,5°. Myslím si že to by bola dostatočná presnosť.
procesor

#23 Příspěvek od procesor »

Máš "PM" ešte vedieť, kde so dložil telefónnu búdku :D
O.K... bunda
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#24 Příspěvek od kutilmil »

Procesor. Ja nerozumiem tým skratkám čo je PM a bunda :D
procesor

#25 Příspěvek od procesor »

Maš v SZ slovensky SS angl. PM.
A poslal som to tera, pre chvíľou chýbal klik na odoslať :cry:
Bunda...vetrovka :)
procesor

#26 Příspěvek od procesor »

Zaujímavý obvod dostať aj v GM, je drahý, ale je komplet s čítačom up/dw 8/12bit
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#27 Příspěvek od kutilmil »

Aky to je obvod?
Išiel by ten dekoder vyrobiť z 74HC04 a 74HC86?
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#28 Příspěvek od kutilmil »

Toto som našiel mohla by to byť tá horná schéma?
Přílohy
enkoder.jpg
Mohol by byť toto ten dekoder toho encoderu?
(40.34 KiB) Staženo 46 x
procesor

#29 Příspěvek od procesor »

kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#30 Příspěvek od kutilmil »

Ten je ozaj drahý a ani ho nemajú. s tým 74hc74 by to islo?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“