Náhrada NiCd za LiON ?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
reman

Náhrada NiCd za LiON ?

#1 Příspěvek od reman »

Zdravím,
mám před sebou staré dig.hodiny které měly jako zálohovací zdroj 3ks NiCd aku(tj. 3,6V po nabití) dobíjené udržovacím proudem 5mA při 5V. Aku jsou samozřejmě po smrti, ale našel jsem v šuplíku asi 2 měsíce starý omylem koupený LiON aku 3,7V/680mAh. O LiON toho moc nevím, jen to že jsou podstatně choulostivější při nabíjení na přesné napětí a proud, takže se chci zeptat - je možné takový aku zapojit jako náhradu toho NiCD za předpokladu žádné nebo jen nějaké jednoduché úpravy, nebo je jednodušší koupit nové NiCD aku?
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

Úplně špatně.
To dobíjení by se muselo upravit, 5V je na LiON moc, to by chtělo omezit kolem 4V. Jinak jim to dost vadí.
reman

#3 Příspěvek od reman »

Takže pokud nechci to dobíjení bastlit nově tak nové NiCd.Já to tušil, ale blbej kdo se nezeptá. Dík.
Tak už vím co tomu je - je to pokažené :-) !
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Nevím, jak velký je ten nabíjecí proud, ale šlo by přes tu li-ionku zapojit Zajícův omezovač http://www.zajic.cz/omezovac/omez%20sch.jpg a mělo by to být OK. Nemáš ale ochranu před podvybitím a když se li-ion podvybije, zničí se.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Když tam dáš NiMH (jsou ve stejný velikosti jako NiCd), tak nebudeš muset nic bastlit...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mojza

#6 Příspěvek od mojza »

Dal bych do nabíjení 2 Si diody a použil LiON akumulátor.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Jestli tam je trojčlánkovej váleček průměru asi 16 mm a dýlky asi 20 mm, tak ty mají v Gesu a nebo Fulgur Battmanu zcela běžne kolem 80 kaček.
NiMH 3,6V/60mAh
Jirka
reman

#8 Příspěvek od reman »

Díky všem za odpovědi.Mě šlo spíš o to že se mi ten LiON válí zbytečně v šuplíku a asi tam i umře, tak jsem si říkal jestli by nešel použít. Se sehnáním NiCd problém nemám. NiMH tam dávat nechci, nemám je moc rád, paměť je na nich rychleji než u NiCd (ač nám výrobci tvrdí opak) a formování na nich moc nefunguje.
Tak už vím co tomu je - je to pokažené :-) !
Hydrawerk

#9 Příspěvek od Hydrawerk »

Na Lion bacha. Při nesprávném použití může vybuchovat. Proto neexistují Lion akumulátory v tužkovém provedení AA nebo AAA, které by mohl každý strkat do libovolné nabíječky.
ACDC

#10 Příspěvek od ACDC »

Zdravím, nemá někdo zkušenost s tímto ochranným modulem pro li-ion článek? http://www.ebay.com/itm/PCB-Li-ion-Lipo ... 2a3145eb23
sr71

#11 Příspěvek od sr71 »

Hydrawerk píše:Na Lion bacha. Při nesprávném použití může vybuchovat. Proto neexistují Lion akumulátory v tužkovém provedení AA nebo AAA, které by mohl každý strkat do libovolné nabíječky.

a co Li-Ion akumulátory 10440 (velikost AAA) a 14500 (velikost AA)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“