Po vypnutí se maže nastaveni tuneru, chybí baterka?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stuart

#31 Příspěvek od stuart »

Jo, nejjednodušší bude zkusit vyměnit ten zálohovací kondenzátor.

Ještě jsem si všimnul, že paralelně se zálohovacím kondenzátorem 0.047F 5.5V je zapojen navíc běžný elyt. kondenzátor 10u 16V. Že by ochrana zálohovacího kondenzátoru před napěťovými špičkami při zapnutí / vypnutí přístroje?
konosuke

#32 Příspěvek od konosuke »

mr_mocak píše:Ahoj, mám podobný problém s vymazáním předvoleb - jedná se o receiver Aiwa AX-7800. Při vypnutí síťovým vypínačem je všechno v paměti uožené, ale pokud ho vytáhnu na cca 10s ze sítě, předvolby jsou pryč. Baterka tu žádná není a elyty jsou OK.. Nevíte co s tím?

Mám tuner od strýca Mority model ST-S390 a tam předvolby, názvy stanic a podobná data (RDS) drží v paměti třeba půlrok i při vytažené vidlici ze zásuvky na zdi. Je to starý stroj asi tak rok pořízení 1992, na jakém principu funguje ? To samé ovšem EQ Technics SH-GE70 jenomže ten si občas zahraje a případný zdroj za provozu doláduje.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
rctamiya

#33 Příspěvek od rctamiya »

Ulozene data se mohou nahrat do pameti eeprom. To same mam u decku od Technicsu, zadna baterka, kondenzator...nic a po pul roce se tam porad zobrazi cas kazety, zaple dolby atd.
stuart

#34 Příspěvek od stuart »

Hill píše:Jde jen o to, aby přístroj udržel informace v paměti během krátkodobého výpadku napájení, například při transportu. Rozhodně se nepočítá s celodenním, natož delším zálohováním, zvlášť, jestli zdroj drží v chodu ještě hodiny (to byl častý případ u VHS rekordérů).

Mně tedy přijde, že vypnout přístroj na noc není tak extrémní požadavek. A jak jsem psal v úvodu, hlavní vypínač je mechanický spínač přívodu proudu před trafem, přístroj nezná žádný standby režim... Hodiny nemá. Jde jen o udržení info o přepnutí AM/FM, poslední naladěné stanici a naladění předvoleb. Veškeré přepínání v části zesilovače se děje mechanicky.

Ale spíš bych se tedy bál toho, že závada nespočívá ve vadném zálohovacím kondenzátroru, ale ve zvýšeném odběru mikroprocesoru :-(

OT: hodiny
Třeba tuner s timerem Aiwa XT-005 to má řešeno tak, že při výpadku napájení se hodiny zastaví, po obnovení napájení se rozblikají na snížené hodnotě. Ostatní nastavení si (po určitou dobu) pamatuje. Běžně se vypíná do standby.
Naposledy upravil(a) stuart dne 05 led 2014, 22:46, celkem upraveno 2 x.
rnbw

#35 Příspěvek od rnbw »

Tie zalohovacie kondenzatory maju urcite mensiu zivotnost ako procesor
stuart

#36 Příspěvek od stuart »

rnbw: ten vyšší odběr procesoru by mohl být způsobený i vadou nějaké jiné součástky vně...

Ale většinově se shodujeme, že "kandidátem" je ten zálohovací kondenzátor. (Přístroj je z 1/2 80. let min.stol.)

Dle nabídky e-shopu je se stejným nominálním napětím a rozměry k dispozici dvojnásobná a šestinásobná kapacita. Mám tam zkusit dát tu dvojnásobnou (nejbližší vyšší) nebo rovnou tu šestinásobnou (čím víc, tím líp)?
stuart

#37 Příspěvek od stuart »

Tak se mi podařilo (dle mého soudu nedestruktivně) ten zálohovací kondenzátor odpájet. Pokoušel jsem se ho nabíjet (kablíkem přibodovaným do pův. místa), ale nepodařilo se mi zjistit měřitelnou hodnotu proudu (na měřáku 0µA), max. napětí na odpojeném kondu 0.06V. Tedy úplně mrtvej.

Pak jsem měřil napětí na paralelním kondenzátoru 10µ v přístroji. Po odpojení napětí nejdříve rychle klesá (asi pokles na stabilizátoru) a pak pomaleji (asi pokles na kond. 10µ). Po 4 min pokles z 5.28V na 0.41V, to ještě stačí k zapamatování naladěné FM stanice. Po 5 min pokles na 0.28V, to si ještě pamatuje přepnutí na FM mono a manuální ladění, ale frekvence je změněná.

Nicméně když předtím přístroj prokazatelně vydržel 45min odpojení se zapamatováním stanice, nějakou funkci tam ten starý kondenzátor měl. Že bych ho dodělal při demontáži? Ale nic závadného jsem nezaznamenal...
rnbw

#38 Příspěvek od rnbw »

Podla mna bol vadny a teplom si ho dorazil uplne. Ked budes davat novy, tak spajkuj rychlo.
Kvicala_r

#39 Příspěvek od Kvicala_r »

Nepodařilo se Ti ho během pájení nabitý náhodou zkratovat? Ten kond má sice vysokou kapacitu, ale povolené vybíjení velmi malým proudem..
stuart

#40 Příspěvek od stuart »

Zkratování úplně vyloučit nemohu. Při odpájení byl spíše vybitý, ale pak, při měření... Nabyl jsem dojmu, že jeden z multimetrů neměří proudy, jen napětí, tak jsem je prohazoval...
stuart

#41 Příspěvek od stuart »

Tak jsem tam připájel nový kondenzátor 0.1F (dvojnásobek původního), krátce zapnul, naladil stanici, vypnul a měřím napětí na kondenzátoru (viz obr.).

Počáteční prudký pokles napětí mě vehnal slzy do očí, ale už se křivka pěkně ohýbá, vypadá to nadějně... :)

Edit: aktualizovaný graf
Po cca 6h se pokles napětí ustálí na přibližně lineárním průběhu cca 0.5V za den. Lze tedy odhadnout výdrž na cca 5 dní - to mi pro běžný provoz s rezervou stačí.

Po skončení měření jsem receiver zapnul, naladěná stanice OK. :)

Díky všem za rady :wink:
Přílohy
napeti_2.gif
dosavadní průběh napětí na kondenzátoru
(13.89 KiB) Staženo 148 x
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“