Jaky je motor ve vrtačce od číňana?
Moderátor: Moderátoři
Za mého mládí jsem z Číny znal akorát propisku ,pingpongové míčky a pálky. To byly tehdy věci, které kvalitou převyšovaly místní produkci. Nebylo by špatné, kdyby to tak zůstalo.
V ručním šlehači, který má regulaci přepínáním odboček na statoru, to zdaleka tak přehledné není.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
PavelFF píše:Měl jsem za to, že sériový motor by musel mít nevhodné vlastnosti, jako třeba velké kolísání otáček se zátěží a vysoké otáčky naprázdno. Ale on nemá. Nechápu to, ale je to tak.
Ale on měkké otáčky má a u ručně drženého nářadí bez stupňovité převodovky a bez regulace je to dokonce výhodné - malý vrták dostane vysoké otáčky a velký zase malé. Jenomže, měkkost otáček se u vrtačky neprojeví tak, jak by se dalo čekat, protože je hodně zpřevodovaná do pomala, asi 1:10 - 1:15. Přesto je to stále charakteristika sériového motoru typu konstantní výkon.
PavelFF píše:Za mého mládí jsem z Číny znal akorát propisku ,pingpongové míčky a pálky. To byly tehdy věci, které kvalitou převyšovaly místní produkci. Nebylo by špatné, kdyby to tak zůstalo.
Ješte bych doplnil čínská plnicí pera, stála 107 Kčs v roce 1976 tedy celkem dost. Koupil jsem si ho za studií a slouží dodnes.
A na kvalitní výrobky z Číny se opravdu vzpomíná - "čína" propiska bylo synonymum kvalitního psaní i ve škole, čínský zažehlovací voskovky (ano, dalo se s nima malovat na tričko a pak obrázek zažehlit přes vlhkou látku - a kresba držela i přes opakovaný praní v ruce !!!), čínskej "lančmít" v hranatý plechovce byl kvalitnější než ten z českejch konzerváren, čínský dopisní sady obálek a bločků dopisních papírů s tradičníma čínskýma obrázkama, potřeby na "pinec" už se tady vzpomínaly...
Ono vůbec, ještě tak před 25 lety se z Číny dovezený zboží vůbec neřadilo mezi nejshitovější produkci na českým trhu, naopak... Ale během velice krátký doby se i soudruzi ze Země Středu naučili, že lacinýho shitu prodají mnohem víc kusů a na množství naženou větší vejvar, než na malým počtu kvalitních a nekazících se výrobků...
A kutilmile - nelituju tě
A, proč fuj?
Čínský výrobce přece nemůže za obchodní politiku svého zákazníka. Jestliže si obchodník přeje vyrobit třeba vagón jednoduchých "hobbyvrtaček", proč by mu výrobce nevyhověl - když řádně zaplatí. A jestli takový obchodník, přes síť svých distributorů, zakoupený vagón vrtaček prodává na našem trhu v různých marketech jako superzboží, je to již jeho odpovědnost. Za kvalitu prodávaného výrobku přece neručí výrobce, kdesi za Velkou čínskou zdí, ale zásadně prodávající, v tom marketu. Obdobná situace je přece i v oboru elektonických součástek z Číny, dodávaných na náš trh...
Edit: druhou stránku tohoto vlákna jsem v prohlížeči přehlédl a teď koukám, že nejsem se svým názorem na kvalitu čínské produkce sám.
S tým sa nedá nesúhlasiť. Bola to žiaľ tvrdá realita.
A čo sa týka motoru vo vrtačkách všeobecne - nepochybujem o tom, že veľká časť "značkových" vŕtačiek a skrutovačov používa motor vyrobený "číňanmi".......