Vysavač Eta Silent 2000W, nejde regulace

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Zbynek_

Vysavač Eta Silent 2000W, nejde regulace

#1 Příspěvek od Zbynek_ »

Problém je v destičce regulace, poněvadž mi z ní nejde do motoru žádné napětí. Už se to jednou stalo ale pak se vysavač zničeho nic rozešel, aniž bych zjistil čím to je. Nemá zde někdo zkušenost co by to mohlo dělat, nyní vysavač vůbec nereaguje. Je tam tyrystor BTA 16 a jakýsi integráč SN8P2501BPB. Snad mi nějaký opravář poradí čím začít....děkuji
Přílohy
IMAG0367.jpg
(245.01 KiB) Staženo 533 x
jirkati

#2 Příspěvek od jirkati »

Ten triak BTA 16 (ne tyristor) je zřejmě řízen mikrokontrolerem SN8P2501BPB a podle úhlu otevření se mění otáčky motoru. Takže je třeba zjistit, jestli na řídící elektrodu triaku přichází řídící signál, zda je vůbec mikrokontroler napájen. Pozor, vše dělat za oddělovacím transformátorem, všude je tam 230 V.
ohryzek36

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Schéma jsem kdysi překreslil - je docela primitivní, bývá to v různých obměnách v celé řadě čínských vysavačů - dělá to KingClean.

Jednoduše - závada může být buď ve zdroji nebo v triaku - na zenerce by mělo být stejnosměrných 5V, jestli napájení chybí, tak je asi přerušený jeden ze srážecích odporů (u starších verzí byly keramické "kvádry", co se rády lámaly), popřípadě jedna z diod. V případě blbnutí elektroniky je dobré vyměnit elektrolyt - mívá uviklanou jednu nohu. Odpojení potenciometru nemá (myslím) vliv - vysavač by se měl rozjet na maximum. Funčnost triaku se dá skusit spojením řídící elektrody s A1 (přes ten odpor - tady má 27Ω).

Jestli je ale zdroj v pořádku a na zenerce je pořád 2-3V, tak je v háji MCU (nějaký prostřelený, má velkou spotřebu) - to nepomůže už ani svěcená voda, jedině ho vyhosit a překopat zapojení na něco normálního :) .
Přílohy
Kingclean_080923.gif
(3.34 KiB) Staženo 548 x
Zbynek_

#4 Příspěvek od Zbynek_ »

Na zenerce jsem naměřil 1,4 V. Dále jsem zkoušel spojit u triaku A1 s G před tím odporem ale nic se nedělo, takže je asi dobrý. Diody mají v propustném směru asi 500ohm. Rezistory jsem měřil a všechny mají správné hodnoty dle schema, akorát ty dva (10k 2w) se při zapnutí vysavače hřejí.
Nemá někdo další tip jak dál?
ohryzek36

#5 Příspěvek od ohryzek36 »

Takže - jestli je zdroj (t.j, výkonové odpory, diody a elektrolyt) v pořádku, a napájecí napětí je pořád malé (a trochu zvlněné) tak asi bude problém v MCU (ten SN8P2501) - asi má někde zkrat - tady toho už moc nepomůže.

Na zkoušku jde ještě přivést napájecí napětí ze samostatného zdroje s proudovým omezením - samotný obvod by měl mít odběr okolo 2mA, zdroj dává de zkratu tak 5,5mA, vyšší odběr to nezvládne. Také se dá zjistit (podle zahřívání součástek), co je špatné.
Zbynek_

#6 Příspěvek od Zbynek_ »

Děkuju za tip, vysavač je zachráněn. Nakonec jsem vypájel ze zdroje ten elektrolyt a dal tam jiný a vida ono to vysává...ještě jednou dík
rudo68

#7 Příspěvek od rudo68 »

Tiež sa mi pokazil tento vysávač. Pri vysávaní sa mi upchala hadica. V tom momente začal ísť vysávač na minimálne otáčky, a na takýchto otáčkach ide pri každej polohe potenciometra. Až keď dám potenciometer ma max. v tom okamihu sa aj motor rozbehne na maximálne otáčky. Čo mohlo odísť? Ten triak alebo integráč, alebo len niektorý z odporov? Ďakujem za každú radu.
ohryzek36

#8 Příspěvek od ohryzek36 »

Buď je špatný potenciometr (vydřená dráha) nebo ten elektrolyt (pak to může děla prakticky cokoliv), akorát to nemá nic moc společného s ucpanou hadicí - leda že by se to povedlo způsobit mechanickým rázem ve vysavači...
rudo68

#9 Příspěvek od rudo68 »

Vydrený potenciometer by nemal byť, lebo sa používal minimálne. Ten vysávač prestal poriadne fungovať, ked som vysával, a ked som ho tahal za hadicu, tak som si nevšimol, že hadica je pretočená, tým som ho priškrtil.
Bolo len počuť, ako sa naraz zvýšili, a potom hned znížili otáčky na minimum.A odvtedy ide na minimálne otáčky, len ked potenciometer otočím do polohy max. tak ide na maximálne otáčky. ( aspoň manželka vie, že mi nemá dávať vysávač do rúk :lol: :lol: )
serviceman

#10 Příspěvek od serviceman »

Schema je nahoře, tak na co čekáš?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Hydrawerk

#11 Příspěvek od Hydrawerk »

U všech všudy, jeden by řekl, že tam bude jednoduchý triakový regulátor bez nějakého MCU.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Habesan »

No, tak je tam jednoduchý triakový regulátor s nějakým MCU...

Ten potenciometr nemusí být vydřený, může být přerušený, stačí prasklinka pouhým okem neviditelná. Ale od toho existují takové přístroje jako ohmmetr nebo voltmetr.
A ten kondenzátor co k němu vede taky může mít vadu.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“