Philips 29PT9416/58, vertikálně zúžený obraz

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
fredis

#16 Příspěvek od fredis »

Jo, to hledáš :lol: . Tady to je ale docela dost vidět. Málo kdy to bylo úplně dokonalé. Ale jakmile to uvidíš, tak už to hledáš vždy a všude. Tak jako mě kdysi promítač vysvětlil jak pozná, kdy má najet další stroj. V pravém horním rohu se objevil čtvereček a potom kolečko ( nebo naopak). No a od tý doby... :wink:
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Habesan »

Jestli je to čtvereček nebo kolečko není až tak zásadní, stejně jako to jestli je bílý nebo černý. I kdyby to někdo předepsal, tak v praxi to bylo různé. Taky bylo předepsáno na kolika políčkách mají být a kolik políček (sekund) od sebe.

Že tam jsou jsem si všiml už v dětství. Teď když vím, že mají být po cca 20 minutách tak už je očekávám.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Franc

#18 Příspěvek od Franc »

O nastavení v servis menu se mohlo aspoň pokusit. Neumím si to přesně představit, ale soudkovitost, nelinearita a lichoběžnik se v servis menu dá nastavovat. Pokud by se to zkusilo, tak bychom aspoň věděli že to nešlo.
kokun

#19 Příspěvek od kokun »

Franc píše:O nastavení v servis menu se mohlo aspoň pokusit. Neumím si to přesně představit, ale soudkovitost, nelinearita a lichoběžnik se v servis menu dá nastavovat. Pokud by se to zkusilo, tak bychom aspoň věděli že to nešlo.

Ano ty chytrej - dá, ale lichoběžník svislý!
Tady se mu ale jedná o lichoběžník vodorovný a ten nijak neodstraní, žádným seřízením v SM.
U některých tvp se dá řídit pouze náklon (f-ce "rotation"), tj. naklápí (v malých mezích) celý obraz (rastr) - takže i kdyby to tahle telka uměla, tak taky nic neseřídí - co srovná nahoře, o to víc se zhorší dole a naopak.
Problém je v těch V.C. - buďto už z výroby (nedokonalost vinutí - nejsou obě poloviny přesně symetrické), anebo se časem (provozem - tepelně) nějak prohnuly, pokud není jejich natmelení porušeno.

judeware - neřeš to.
Buď je to už z výroby a tím pádem v toleranci, anebo, pokud to vzniklo až provozem, stejně to dokonale neodstraníš.
Jak píše Hill - naopak to můžeš ještě zhoršit (rozd*beš si konvergence) :wink:
Honza - kokúň

#20 Příspěvek od judeware »

To servisní menu jsem si pochopitelně ze studijních důvodů prošel hned na začátku (po odstranění hlavní poruchy, jak jinak) a usoudil, že nemá cenu s tím nijak manipulovat. Jinak samozřejmě souhlasím s vyjádřením Jena valašského. :D
ferys

#21 Příspěvek od ferys »

Dekuji mooc za toto tema a vsem kdo sem napsali.
Moc jste mi pomohli.
I kdyz je prispevek starsi tak mi poradil.
Dekuji
ferys
Duvsan

#22 Příspěvek od Duvsan »

Celý obraz som mal pootočený, VJ (asi) originál prilepená. Na výrobnú toleranciu sa mi to zdalo príliš (dlabali na to). Jednotku som odlupol a pootočil. Nechcem sa s nikým hádať, ale v tomto prípade sa konvergencia neporušila a TV sme pozerali. Samozrejme, vždy je lepšie to najprv označiť fixkou. Ale zase to netreba démonizovať, nie sú to konv. krúžky.

Ale tento problém je o inom, tu ju treba naklopiť do strany a to už by som sa bál.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“