reflexní optozávora
Moderátor: Moderátoři
reflexní optozávora
chtěl bych Vás požádat o pomoc, potřeboval bych k mé práci jako první bod zjistit funkčnost IR diody na nepájivém poli (vysílací část) při vytvoření reflexní optozávory. Zkusil jsem na nepájivé pole zapojit MKO (NE555) kde je k výstupu připojen tranzistor a paralelně IR dioda. A pak druhé zapojení kde je fototranzistor a k němu LED dioda, která by mi ukazovala jestli fototranzistor přijímá signál z IR diody. Bohužel mi to nefunguje ... nevím jestli je vůbec dobrá myšlenka a celkově realizovatelná, ale příkládám schéma a prosím o radu jestli někdo neví v čem je háček? Ať už v hodnotách nebo třeba chybné zapojení?
Mockrát děkuji za pomoc
- Přílohy
-
vysílací část.png- (11.39 KiB) Staženo 285 x
Přes 100k LED je nějak moc ne? Čím ten přijímač napájíš? Nevím, ale nějak bych nevěřil,že ten optotranzistor bude moct spínat desítky mA - chtělo by to pravděpodobně přidat nějaké výkonové posílení...
Tady jsou datasheety k zatím objednaným součástkám. Hledal jsem především IR diody s co nejmenším vyzařovacím úhlem.
diody:
http://www.gme.cz/img/cache/doc/002/399 ... heet-1.pdf
fototranzistory:
http://www.gme.cz/img/cache/doc/520/027 ... heet-1.pdf
Když to bude vysoce svítivá LEDka, bude to fungovat. Normální LEDku bys asi také viděl, záleží na citlivosti fototranzistoru.
Ale pro občasnou kontrolu ti na to opravdu stačí foťák v mobilu.
A ještě něco: na straně vysílače odebírá obvod LEDky trvale proud, tranzistor ji jen při jedničce na výstupu 555 zkratuje.
Nebylo by lepší dát tam PNP tranzistor s kolektorem na kostru a LEDkou v sérii s odporem přivedenou do emitoru? Zvlášt, jestli je zařízení napájené z baterky: funkce by zůstala stejná, jen odběr by se zmenšil.
- Přílohy
-
optozavora.png- (11.82 KiB) Staženo 298 x
Fakt je, že při střídě impulsů cca 1:10 už bude LEDka přijímače blikat tak málo, že ji opravdu moc vidět nebude. Ale ten ochranný odpor bych tam nechal - bez něj při posvícení na fototranzistor silným světelným zdrojem hrozí odchod jak fototranzistoru, tak LEDky.
Vzhledem k tomu, že místo trvalého odběru vysílače přes LEDku nebo tranzistor NPN tam bude jen impulsní odběr (přes ten tranzistor PNP) a ještě jen po desetinu času, bude na tom obvod s odběrem ještě líp, než píšeš.
- Přílohy
-
555pwm_sch--.png- (8.54 KiB) Staženo 293 x
- serviceman
Sloužit by to mělo v cíli jako reflexní optozávora, prozatím mám vysílací a přijímací část zvlášť zapojenou každou na jiném nepájivém poli, abych mohl volně pak testovat vzdálenosti a vyzařovací úhel IR diody, než přijímač a vysílač zapojím vedle sebe a signál do fototranzistoru budu vracet pomocí odrazky.
Není něco co jsem mohl přehlédnout v datasheetu co mi uniklo a proto třeba nemám někde správné hodnoty?
http://www.gme.cz/img/cache/doc/002/399 ... heet-1.pdf
http://www.gme.cz/img/cache/doc/520/027 ... heet-1.pdf
už vážně nevím čím to může být
Taký prijímač bez zosilňovača môže fungovať tak na pár centimetrov.
Nakoniec sa dá z tých datasheet-ov spočítať.
Na prijímač musíš vyžiariť 1mW/cm2, aby pri Uce=5V mohol tiecť prúd 2mA... to ako tak rozsvieti citlivú LED aj pri striede 1:5 ( potme to bude vidno).
Tá IR dióda vyžiari pri 100mA cca 80mW/sr. V metrovej vzdialenosti to bude činiť asi 0,01mW/cm2.
Aby sám fototranzistor rozsvietil LEDku, vzdialenosť vysielača a prijímača (bez optiky) bude okolo 5cm. Samozrejme, že osy vyžarovania (prijímač/vysielač) musia byť presne nastavené s toleranciou ±2°.
A teraz k tým nežiadúcim zdrojom. Na pravé poludnie z oblohy dopadá na zem cca 2kW/m2, prerátané 200mW/cm2. Signál z tvojho vysielača(1m vzdialený) je 20000 krát slabší. Ten na 5cm je stále 200x slabší ako slniečko. Aj keď sa vyhneme priamemu osvetleniu, vďaka rozptylu slnečného žiarenie na rôznych prekážkach, desťtisíciny tejto energie budú dopadať z rôznych smerov a aj v osi max. citlivosti prijímača.
To sa dostávame k problému eliminovať takéto zdroje opticky a potom aj elektricky.
Toto som naznačil len ako príklad problémov, ktoré treba pre spoľahlivú funkciu prelúskať, je ich samozrejme aj viac.