CTV 214 pruhy po výmene VNT
Moderátor: Moderátoři
Takže i ta tvoje věta: "...nestíha spätný beh..." může být správná.
Teprve pak bude zřejmé, jestli jde jen o chybu nastavení nebo o něco jného.
Samozřejmě vím, co bych si v televizi proměřil...
V každém případě to podle NTSC ani nezkoušej, i když řádkový kmitočet se od evropské liší jen nepatrně a rozklady zasynchronizuje: jestli půlsnímkový kmitočet pro CCIR normu (s barvou PAL) je 50 Hz, zatímco FCC (s barvou NTSC) je 60 Hz, logicky FCC spouští generátor pily pro rozklady dřív, než pila doběhla, obraz se tedy poněkud sníží. Měřicí řádky normálně skryté jakoby "nad" stínítkem se pak samozřejmě dostanou do viditelné části.
Když ti to v evropské normě tyto řádky nezobrazuje, je to v pořádku a nemusíš s tím nic dělat.
Ale i to jsme tu několikrát rozsáhle řešili, zpravidla v souvislosti s převodem SCART-VGA, který lze provést levně právě jen v normě FCC (zde se neuvádí kódování barvy, protože barvy jdou každá svým drátem).
Tým šľahaním očí som myslel blikanie 50Hz, že mi bije oči. 60Hz je tiež nie top, ale rozhodne lepšie.
Uber kontrast. A jas nastav tak, aby v obraze nechyběla černá.
Dlouhé roky jsem dělal s osmibity, měly výstup v TV normě CCIR (ať už černobílý nebo PAL). A to chce daleko soustředěnější čumění na obrazovku, než při koukání na film! To bylo nějakých hodin - a nic.
Konečně celé generace v Evropě a širokém okolí koukaly na 50 Hz televize a nikdo si na blikání nestěžoval. Tedy až na Duvsana. Pravda, trochu se mezitím zvětšila plocha stínítka obrazovky, ale i to jde tím kontrastem nastavit. Dodnes mám všechny televize 50 Hz CRT (z toho největší 72 cm) a udržím je v chodu, dokud to půjde, Nevím, proč mi neblikají, abych začal toužit po stohertzovce...
Proti normě FCC nemám nic a vlastně všechno: především používá kódování barvy v NTSC, které je stejně staré, jako já a přesto stojí za howning (což při propojení settopboxu s televizí RGB kabelem nehraje roli, kódování a dekódování se obejde), důležitější je, že obraz má o 95 viditelných řádků horší rozlišení, tedy svislé rozlišení má americká TV norma jen 525 řádků, z toho 480 viditelných, zatímco evropská má 625 řádků, z toho 575 viditelných...