Nabíječka olověných Pb autobaterií v roce 2009 - konstrukce

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
zbvopi

#31 Příspěvek od zbvopi »

Zdravím,
máte někdo špatné zkušenosti s kontrukcí této nabíječky? nefunguje mi regulace proudu. Na T1 se při regulaci potenciometrem mění napětí od cca 2,7 do 3,2, teď přesně nevím, ale při testování s žárovkou se nic neděje...
Dále se mi nedaří změřit žádný proud. Je možné, že je špatný T1 BUZ11?
Díky za vaše rady...

upodate: T1 se ani nezahřívá...
BOBOBO

#32 Příspěvek od BOBOBO »

Když něco stavím , nejsem nad věcí a čtu většinou návod ... zkus to někdy dělat ...
Přílohy
nab.JPG
(32.98 KiB) Staženo 116 x
zbvopi

#33 Příspěvek od zbvopi »

Abych to upřesnil. Dle textu jsem zapojil silový obvod a odzkoušel žárovkou. Tam vše ok. Pokud jsem zkoušel s OZ, tam už to nefungovalo. Při zapojení celé desky jsem odzkoušel při odpojení silového napětí dle textu. Vše OK.
Při zapojení baterie ve správné polaritě nefunguje regulace proudu. Při testu při nesprávném zapojení polarity mi shořel OZ a nejspíš i T1.
Bohužel nevím, jak otestovat tento tranďák, zkoušel jsem testovat jako např NPN, ale to mi nešlo. Každopádně jsem objednall nový, i OZ. Nechápu ale, proč mi shořel OZ při "špatném" napojení baterie. Dle textu by mi to mělo detekovat "špatné" zapojení polarity a ne shořet OZ a nejspíš i T1. Jinak nefungovalo ani nastavování trimrem R34.

Mohl být T1 vadný už od začátku? Jinak nevím, proč to shořelo.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“