regulátor otáček (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
-
martinr
regulátor otáček (přesunuto)
Děkuji za pomoc
martinrozmos@seznam.cz
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
A kutilmile - nelituju tě
-
martinr
http://www.elektro-paloucek.cz/ventilat ... i-125-vko1
jde o to, že rozměrově a provedením mi vyhovuje a stejnosměrný se vhodný nedělá. Stačí mi, když otáčky klesnou na mez, kdy bude eliminován hluk, nemusím jít od nuly. Postačovalo by klidně řízení v krocích. Budu skromný a popíšu minimalistickou variantu, která by stačila na příkladu:
při nízké teplotě (<20°C) bude ventilátor vypnutý
při střední teplotě (20 - 50°C) pojede ventilátor na výkon kdy nebude dělat hluk, např. 50%
při vysoké teplotě (>50°C) pojede na plný výkon
podotýkám, že potřebuji aby byl regulátor jednoduchý a pokud možno levný, proto frekvenční měniče a podobně drahá zařízení nevyhovují. Také poprosím o polopatistické vysvětlení nebo schema, elektro není můj obor.
Děkuju, Martin
-
martinr
http://www.ebay.com/itm/Adjustable-Volt ... 58aa70a307
V tom případě dva termostaty: jeden na 20°C v sérii s kondenzátorem (třeba 4u/250V) a tuto sérii přemostit spínacím kontaktem druhého termostatu na 50°C.martinr píše:Budu skromný a popíšu minimalistickou variantu, ..
Nešlo, to je triakový regulátor.martinr píše:.. použít něco podobného jako je v odkazu ..
hakamusai píše:Setkal jsem se s profi řešením regulace ventilátorů 0.5kW obdobným způsobem co popisuje Jenda_KL.Při spouštění se ventilátor na na krátkou dobu spustí naplno,následně poklesnou otáčky na požadovanou hranici.Funguje to spolehlivě.
Můžeš dát nějaký link na takovýto regulátor ?
Zajímalo by to asi více lidí.
V nějakém AMR vyšla stavebnice siťovýho regulátoru s vynecháváním period.
kbulda píše:hakamusai píše:Setkal jsem se s profi řešením regulace ventilátorů 0.5kW obdobným způsobem co popisuje Jenda_KL.Při spouštění se ventilátor na na krátkou dobu spustí naplno,následně poklesnou otáčky na požadovanou hranici.Funguje to spolehlivě.
Můžeš dát nějaký link na takovýto regulátor ?
Zajímalo by to asi více lidí.
Schéma zatím nemám.
Něco málo popisuje i tady.
Ono správný řešení je přecejen frekvenčním měničem.Pokud se použije nějaký spínání síťovýho napětí,bude při nižších otáčkách ventilátor hlučnější.Možná v případě malýho ventilátoru to nebude až tolik slyšet.