CNC obrábění, jaký program, atd. (odděleno od původ.vlákna)
Moderátor: Moderátoři
CNC obrábění, jaký program, atd. (odděleno od původ.vlákna)
Když už zmiňuječ CNC,tak jaký používáš program pro jeho řízení a jaký pro tvorbu programů? Chtěl bych totíž zkusit 3D obrábění a zatím nevím jak na to.
Jinak já osobně pro řízení používám MACH3 a pro kreslení a generování G-kódu Cut 2D, mají i Cut 3D třeba zde.
Mám jen takového portálového kocourka,ale na frézování panýlků, krabiček a gravírování to stačí.
Taky jsem měl problémy se ztrácením kroků,ale bylo to optočlenama na vstupu čínského driveru. Stačilo v MACHu nastavit delší dobu řídících pulsů a už to maká jak má. Takže s MACHem problémy nemám. Lazycam je pro mě trochu nelogickej, ale vždy se s tím nějak poperu a jde to.
Ale mrknu na odkaz výše a prostuduji. Děkuji.
Výsledek? kdybych se na to vykašlal a celé CNC si postavil sám z kvalitních dílů, vyšlo by mě to na cca polovinu a měl bych daleko lepší stroj.
Za cca 1300kč jsem koupil čínský 3-osý driver, zdroj udělal sám. Musel jsem to dodělat(chyběly tam nějaký ložiska,vymezit axiální vůle šroubů atd. ovládací desku jsem si upravil na ovládání vřetena pomocí PWM (tuto funkci mach umožňuje), matky jsem udělal z bronzu, předepnuté (nerezové se časem vydřely), kabely ke krokáčům mám vlastní. Jediný co by to chtělo je asi zdroj na větší napětí (použil jsem asi 14V, při větším napětí by to běhalo asi rychlejc).
Nakoupil jsem sadu karbidových fréz různých velikostí a tvarů břitů a ve finále jsem na ceně asi 10 000kč s uspokojivým výsledkem. Plast to bere v pohodě, plexi trochu drnčí, hliník do milimetru taky bez problému. Mosaz už je na to skoro moc,ale taky se dá. Tuhost díkly plastovýmu šasi nic moc. Mám sice v plánu to předělat do hliníku,ale uvidím jak bude čas. Zatím to musí pracovat tak jak je.
- Přílohy
-
cnc_s.jpg- (149.29 KiB) Staženo 185 x
plexi to zvládá v pohodě, plastové krabičky taky, cuprex v rámci možností ale hliník nevím nevím, kdyby se vyhodily ty 12mm vodící tyče a nahradili 16ctkama myslím že i ten hliník po výměně vřetena by celkem šel ( a výměně závitových tyčí a plastových matek)
- Přílohy
-
P1120739.JPG- (85.17 KiB) Staženo 184 x
Co jste s tím už praktického vyrobili? Nebo je to spíš kvůli samotné radosti z výroby CNC stroje. Mám podezření, že ano. A taky to naprosto chápu.
Dají se s tím třeba vyfrézovat tišťáky? Třeba kdyby byl nějaký malý a nechtělo se mi zrovna leptat.
Nebo tím vrtáte plošňáky?
Vyfrézovat díry do čelního panelu z dvojky duralu to teda umí nebo neumí?
Pochlubte se nějakým výrobkem.
Zvládá: v pohodě plast záběr 3mm, hliník(dural) záběr 1,5-2mm, mosaz tak do 1mm. Větší síly materiálu se musí udělat navíckrát.
Teď připravuju krabičku do ruky s plochým vrchním štítkem,kdy tlačítko bude jen jakési vyfrézované odpružení plošky v krytu krabičky-takže krabička bude zároveň hmatník. A zároveň v tý krabičce bude i 3místný 7segmentový displej tvořený vyfrézovanými otvory a pod tím jen v každém segmentu LEDka SMD velikosti 0805.
- Přílohy
-
uit02-A.jpg- (238.71 KiB) Staženo 154 x
lidi na tom celkem běžně vyrábí plošné spoje co jsem se koukal ale asi by se mi nechtělo čekat, fotocesta bude rychlejší...
když koukám na YT tak tenhle člověk má stejný typ (akorát má nevhodný nástroj) takže nějaký dural s tím asi půjde
http://www.youtube.com/watch?v=SflVRA1gcEA
Zatím jsem neměl moc času s tím CNC něco dělat, jednak bylo stále v polorozkladu a když se mi ho podařilo konečně uvést do nějakého stavu tak zas přišlo zkouškový....
Tento víkend bych se tomu chtěl věnovat konečně naplno a něco zajímavého vytvořit
Každopádně vzhledem k tomu, že na sebe v podstatě vidíme z okna, se klidně můžeš stavit, pokud bys na tom chtěl dělat nějaký projekt
jen se to chce naučit správně zpracovat data, a vědět jaký nástroj
Teď si vem, že je to docela loterie, protože co CNC to originál takže některé kusy jsou zcela nepoužitelné, protože mají například špatně vyříznuté a vyfrézované díly díky čemuž se v některých osách nemůžou ani hýbat. Lidem na tom hoří krokáče a nemůžou sehnat náhradní (ty moje byly naštěstí asi dobré) nebo se rozpadá mechanika, elektronika. Blbé je že spousta dílů je nenahraditelných, nebo jen špatně nahraditelných.
a když si člověk myslí, že vyhrál nad mechanikou, přijde software. a ve chvíli kdy vyhraje nad SW, cink a fréza za 300 v pr.. a zas je třeba řešit nástroje který taky nejsou zadara
vědět tohle všechno předtím, řeším projekty idilnou
- Přílohy
-
368494be6d.f.jpg- (95.45 KiB) Staženo 168 x