Klávesnice pro 'home-made' kalkulačku
Moderátor: Moderátoři
Klávesnice pro 'home-made' kalkulačku
Již nějakou tu dobu se věnuji konstrukci 'home-made' kalkulačky. Jako její výpočetní jednotku jsem zvolil Atmel ATMEGA328P. Display jsem zvolil OLED, 4 řádky alfa-numerický s 16 PINy. Teď ale nastal problém s tím, jak napojit (Jak sestavit) klávesnici. Potřebuji tam totiž minimálně 50 až 60 tlačítek (Čísla, Funkce a programovatelné tlačítka (minimálně 10)).
Bohužel asi nebude možné použít 'standartní' maticovou klávesnici, jelikož mi zbývá jen 8 volných PINů na procesoru.
Došly mi už nápady, takže se obracím na vás ...
... Děkuji ... HafisCZ
-
petrfilipi
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
-
petrfilipi
2. S tou klavesnici na PS/2 neni vubec spatny napad, stoji par korun a je to vlastne to, co jsme Ti uz radili - nejaka (maticova) klavesnice s uP a nejakou komunikaci. Pic ma knihovny na cteni PS/2 a myslim, ze by je mel mit i Tvuj Atmel.Jen misto tlacitka "A" budes mit funkci napr. x-ta odmicnina z ypsilon.
Petr Filipij
-
petrfilipi
Já to myslel tak, že by mohl použít procesor z klávesnice na svoje tlačítka. Což má tu výhodu, že vůbec, ale vůbec nic nemusí v klávesnici programovat, prostě vezmě PS/2 klávesnici, připojí ji k Atmelu a když už bude umět na displeji zobrazit stisknuté tlačítko, tak mu dá funkci x-té odmocniny z ypsilon. Až bude mít takhle popsané pšechny potřebné funkce, tak klávesnici rozebere, nakreslí si matici, vybere procesor a připojí ho na svoje tlačítka. Teorie je pěkně popsaná tady: PE 11/2012, str. 23. Klávesnici, pokud si počká na další Holice, koupí třeba za 15 Kč. A novou
Jo - kdysi, před mnoha a mnoha lety, vyšlo v AR piáno ze zvonkových tlačítek. Ale to byl vtip.
A pak by taky šlo využít analogového vstupu uP, ale nevím, nevím, zdali by to šlo pro 50-60 tlačítek. Prostě by každé tlačítko mělo u sebe jiný odpor a tím by se na vstup dostalo jiné napětí a procesor by uměl poznat, které tlačítko bylo stisknuto. Ale pro 60 tlačítek a 8bit. A/D konvertor to klade příliš vysoké nároky na přesnost nastavení odporů (problém s teplotou apod). Kdyby byl převodník vícebitový, možná by to šlo. Ale byla by to pakárna to naladit. Teorie je tady: PE2004/4, str. 37.
Petr Filipi