Zdravím odbornici chcem sa spýtať jednu vec ake prierazne napetie znesu klasicke 0,6W rezistory metalicke povedzme 10Mohm pýtam sa preto že si chcem vyrobiť VN sondu cca na 3-4 KV z 10 kusov seriovo zapojených rezistorov čo znamená že odpor predradníka by bol 100 Mohm mám doma origo VN sondu na 30 KV a v nej je špecialny keramický rezistor 1,09Gohm ale tá je hrozne nemotorná, vedel by mi niekto povedať ake maju tieto obyč. rezistory prierazné , pripadne preskokove napetie?
PS: Nechcem si odfajčiť multimeter,
Ďakujem.
To je dané u každého typu, i když se to běžně neuvádí. Musíš hledat. Pokud se pamatuji, na vyšší napětí se používaly docela dlouhé odpory s broušenou drážkou, cca 4cm.
Myslím, že klasický 0207 snesou 500 V. Pokud bych z nich dělal VN sondu, tak bych je ale do něčeho zalil, zvlášť VF proudy dokáží divy, co se týká překonávání izolací.
Chce to, podívat se do katalogového listu konkrétního typu rezistoru. Například, metalizované TR193 a TR194 z Tesly, byly dimenzovány na 500V stejnosměrného, nebo střídavého efektivního napětí. Impulsně měl rezistor snést až 1000V, resp.1200V, při normálním atmosferickém tlaku (klimatických podmínkách). Průrazné, ani přeskokové napětí, se u rezistorů v katalozích snad ani neuvádí.
Metalizované rezistory 0,6W/0207 podle katalogu GM:
Max. napětí trvale: 350V
Max. napětí krátkodobě: 700V
Průrazné napětí: > 700V
Těch 700V bych asi neriskoval ale mám je ve VN zdroji při napětí kolem 300Vss / ks a zatím bez závady. V amatérské sondě k osciloskopu mám taky 3 ks v sérii ale používám ji pouze do rozsahu 300V.
Nerozumiem ake DPS ? rezistory maju predsa vývody nie? napajkujem ich priamo na seba a dám do zmršťovačky prípadne ich zasilikonujem mám už vyrobené telo sondy z PVC trubky o hrubke steny 2mm a priemere 15 mm