Ukazatel náklonu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
winn

Ukazatel náklonu

#1 Příspěvek od winn »

Zdravím, snažím se postavit ukazatel naklonění lodě. A zajímalo by mě zda by Vás napadlo vhodnější řešení. Ukazatel by měl fungovat následovně. Loď se nakloní na jednu stranu o 2 cm a rozsvítí se jedno světlo, takhle by to mělo fungovat až do 8 cm na obě strany, tudíž 4 světla na každém boku lodě. Jestli jsem počítal správně tak je to na 9m široké lodi 0°15´ . Což by měli snímače co jsem zatím našel v pohodě rozeznat.
Jelikož programovat neumím a nemám s tím žádné zkušenosti, tak to asi řeším docela krkolomnou cestou přes klasické součástky (var. a).

Varianta:
a) signál ze snímače 0-10V (analog), do 8 operáků pro zesílení singálu (jak jsem psal výše, kvůli malé hodnotě snímané vel.), poté do komparátorů které mě budou porovnávat napětí ze snímače, z toho 4 komparátory by museli být zapojeny za log. hradlem NOT, protože snímač dává při 0°-5V a podle natočení zmenší či zvětší napětí, za komparátory bych dal již tranzistor, popř. relé které mě bude spínat samostatná světla

b) Tato druhá varianta je zatím pouze ve vzdálených myšlenkách . No takže u této var. by se dal použít snímač který má sběrnici CAN, z toho do jednoduchého procesoru, ve kterém by byl nahrán program pro porovnávání zadané hodnoty s hodnotou co zrovna vyleze ze snímače. Tím moje představa končí :) .

Jak to vidíte vy? Do čeho spíše investovat čas? Popř. dokázali by jste mě doporučit nějaký jednoduchý procesor, který by toto zvládl a má někde uvedený nějaký tutoriál programování pro začátečníky? Díky
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Minimálně ty samostatný zesilovače před každým komparátorem jsou zbytečnost - na to bude v pohodě stačit jen 1 operák pro všecky. Pro inspiraci se podívej do AR-PE tak 3-5 roků zpátky, do rubriky "Světla a zvuk", konstruktér Alan Kraus tam má podobným způsobem řešený indikátory vybuzení nf zesilovačů. Pro Tebe by stačilo vypustit usměrňovače nf signálu a indikovat jen stejnosměrnou úroveň. Celkově to odhaduju na potřebu max. 10 operáků celkem...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#3 Příspěvek od kutilmil »

Pomýlil si sa náklon bude 1°
Loď sa otáča resp. nakláňa okolo pozdĺžnej osy. prepona pravouhlého trojuholníka je teda 4,5m. ( je to prepona ale aj ak by si si myslel že to je odvesna výsledok by pri takto malom a "dlhom" uhle bol skoro rovnaký). Protilahlá odvesna k uhlu náklonu je tých 8 cm. A teraz počítajme: sin alfa= protilahlá ku prepone a to je 8/450=0,017. Teraz sa pýtam akému uhlu prislúcah sinus 0,017. Na kalkulačke alebo v tabuľkách zistím že to je 0,97°.
Atlan

#4 Příspěvek od Atlan »

Na kombajne sa snima naklon magnetom v oleji amqgnetickym senzorom ktory dava analogovu hodnotu magnetickeho pola, ked je magnet rovno vziadialenost je taka ze na vystupe je 2,5V cez jeden operak ide do LM3914 a z vystupu su ovladane rele a hydraulicky sa vyrovnava stroj na svahu. Mas 10 urovni naklonu alebo 20 ok dva obvody.

Modernizovana verzia by sla urobit s cipom ktory mera naklon v 2 osiavh ale to chce uP
winn

#5 Příspěvek od winn »

Ekkar: Díky, za nápad kde hledat inspiraci. Po zadání do googlu mi to vyhodilo spoustu odkazů na různé indikátory.

Kutilim: Promiň špatně jsem to napsal. Máš pravdu pro 8 cm je to vážně 1°, já jsem však měl na mysli že jeden krok (2cm) je těch mích 0°15´. Asi jsem se neohrabaně vyjádřil. :)

Atlan: Děkuji za nápad, avšak myslím že bude jednodušší to s těmi komparátory, už kvůli všemu infu co jsem zatím byl schopen zjistit.

Dám dohromady schéma a umístím ho sem, a uvidíme zda jsem se s tím popral zdárně.
Btw, napadlo by Vás jak vyřešit zpoždění signálu, které by se dalo v nějakých hodnotách nastavovat? Abych si mohl nastavit reakční dobu na nějakou rozumnou úroveň a světla mi tam neblikala. Vím že se to trochu dá vyřešit při použití zpětné vazby na komparátoru a navrhnout tam nějakou hysterezní smyčku. Ale to není uplně co hledám. Díky :D
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Stačí dát mezi ten první operační zesilovač a ty ostatní, zapojený jako komparátory, kondenzátor s kapacitou řádu jednotek uF mezi ten signálovej vodič a společnou kostru a paralelně k němu vybíjecí odpor v řádu desítek kΩ - čím bude ten odpor mít vyšší hodnotu, tím pomalejc se bude ten kondík vybíjet a indikace bude "přehlížet" prudší kolísání. Bude to taková "paměť na výchylku". Nebo co si představuješ pod pojmem zpoždění?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
winn

#7 Příspěvek od winn »

EKKAR: Díky, to je přesně ono co jsem si představoval. Zkusím to nasimulovat v nějakým programu a pak dám vědět.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“