Motor z akuvrtačky
Moderátor: Moderátoři
Motor z akuvrtačky
Díky
- Artaban001
Výrobce je ve věci parametrů velmi nesdílný.
kulikus píše:Výrobce je ve věci parametrů velmi nesdílný.
. . . ale jó, něco se sehnat dá.
- Přílohy
-
rs-550-555a-drill-motor.jpg- (232.57 KiB) Staženo 673 x
- Artaban001
BOBOBO píše:No nwm , jaké zvíře jsem , ale když potřebuji zabrat , tak prostě zmáčknu vypinač . Stejnětak u kotoučové pily a na tomto světě jsem již nějaký pátek a ta zařízení též .
Pokud při kousnutí vrtáku ihned pustíš vypínač, tak je vše v pořádku. Ale párkrát jsem viděl experty, kteří i přes to, že se motorek zastavil, týrali ho dál, až se mu hulilo z uhlíků.. (vinutí je pár závitů hodně tlustým drátem)
A pokud se mu zahulí z uhlíků, motor definitívně stratí výkon díky zvýšenému přechodovému odporu uhlík komutátor..
Jak detekovat/měřit zkrat na vinutí?
Změna odporu v takovém případě může být téměř nepostřehnutelná. Avšak indukčnost vinutí se závitem na krátko bude nižší, závit (či několik) nakrátko působí naindukvaným zkratovým proudem proti příčině - brzdí, tlumí a hřeje. Skrz průřez magnetického obvodu obepnutého závitem nakrátko se ztíží průtok magnetického toku - zvětší se magnetický odpor a klesne indukčnost.
Když motor se zkratem zkusíš roztočit v prstech, půjde ztuha podobně jako půjde když proklemuješl jeho napájecí svorky (bez připojeného napájení samozřejmě).
Pokud zkrat na vinutí rotoru není, půjde nepřipojený motor roztočit poměrně snáze.
Pak hledej problém na uhlících. Vyčisti mezery mezi lamelama komutátoru, NEMAŽ ho aby nevznikla mazlavá vodivá hmota. Zkontroluj přítlačnou sílu na uhlíky a povrch uhlíku na lamele.
- monterjirka