Regulátor alternátoru bosch BR 14-M3

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

Regulátor alternátoru bosch BR 14-M3

#1 Příspěvek od BOBOBO »

Zdravím přispívající . Potřeboval bych doma na stole odzkoušet tento regler Regulátor alternátoru bosch BR 14-M3 . Poskytl by mi někdo schema toho alternátoru ? Jak má zapojen "slabý" vývod a jak se projeví přívodní střídavina ? Lze ten regec vyzkoušet i bez ní ? Jinak vůči čemu mám cizí střídavinu opřít ? Děkuji
TomasX

#2 Příspěvek od TomasX »

BR14-M3 detailně neznám. Možná by pomohlo z jakého altíku pochází. Pokud už z nějakého důvodu potřebuju vyzkoušet regulátor (většinou ho zahodím hned po měření dobíjení v autě), tak to dělám nastavitelným stejnosměrným zdrojem s pojistkou. Zapojení + a - je jasné a vývod na rotor je podle typu altíku. Buzení proti kostře nebo proti +. Takže -> žárovku zapojit místo rotoru a zvyšovat napětí -> žárovka svítí až do regulovaného napětí (14,2 - 14,6V) -> pak zhasne. A je to. :lol:

P.S. O nějaké střídavině ani neuvažuju, tehle test většinou stačí.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Alternátory Bosch jsou třífázové do hvězdy s neukostřeným uzlem. Na kostru jsou připojené anody tří diod třífázového můstku a mínusový uhlík regulátoru.
Katody druhé trojice výkonových diod můstku jsou vyvedené na B+ a připojují se přímo na plus akumulátoru.
Pak tam je ještě jedna trojice diod (od každého vinutí jedna), jejich katody jsou spojené na výstup D+, na kterém regulátor kontroluje napětí. To je pulzující stejnosměrné. A podle jeho velikosti řídí proud do budicího vinutí.
Mezi plusem spínaným klíčkem a D+ je zapojená kontrolka dobíjení.
Žádná střídavina z alternátoru ven vyvedená není.
A než se dělat s nějakým zkušebním přípravkem (budeš nějak elektronicky simulovat třífázový generátor řízený budicím proudem?), je nejlepší alternátor i s osazeným regulátorem a připojenou baterkou roztočit pro jistotu na volnoběh, pak připojit buzení a měřit napětí v palubní síti, jestli roste, ale nepřekročí 14,5V ani při maximálních otáčkách.
TAKJAN

#4 Příspěvek od TAKJAN »

Regulátory běžně zkouším: zem, žárovka místo budícího vinutí-tj místo uhlíků, napájení regulovatelným zdrojem. Liší se to třeba o +/- 200 mV od skutečně regulovaného napětí..
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Je to alternátor fiat marea . Je tam vyveden střed , který je zaveden do struktury regulátoru . Jak se projevuje nwm . Ano , jinak je to stejné a magnetony jsou častý chleba . Právě mne znejisťovala ta střední svorka . Staticky jsem vyzkoušel a reguluje . Uvidím po montáži zítra . Z fiatfora jsem zaznamenal , že kontrolku ovládá řídící jednotka . Je to 6-ti diodový alternátor . Jsou známy tím , že se hliníkoslitinová klec i při běžném provozu rozpadne . :D Vyfotím zítra . Urval jsem deklík , pod ním je vidět přímo polovodičová struktura , zapomněl jsem fotit , je již zataveno . Typ alternátoru jsem nedával , neboť ten typ regleru se prodává přímo pod jeho číslem a mně záleželo jen na regleru ....
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Takže alespoň cizí fotka s mým popisem . Ten deklík jde odpáčit a potom lehce zatavit . Když člověk vidí ty drátečky , kudy tečou proudy , brrr. :cryink: Jo a pozor , tou patnáctkou teče i bez! připojeného rotoru cca 0,5A .
Přílohy
BOSCH BR14-M3.JPG
(42.48 KiB) Staženo 679 x
pepik9

#7 Příspěvek od pepik9 »

Nevím, jestli to po těch letech ještě nějak souvisí, ale fiat=žiguli alternátory byly také 6-ti diodové s vyvedeným středem, a ten střed spínal přes relé (+/- 7V) kontrolku nabíjení.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Jak píši , je zaveden do elektroniky regulátoru .
TomasX

#9 Příspěvek od TomasX »

Mohla by to být varianta, kde 15 slouží k buzení v malých otáčkách ("předbuzení") - zbytkový magnetizmus nestačí - a uzel střídaviny je pro "výkonové" buzení. Myslel jsem si, že tohle zapojení se už nepoužívá. ( používalo se naposledy ještě s relátky) Možná je to jen "zmodernizovaný" konstrukčně zastaralý altík. Magnetti Marelli by toho byli schopní.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Budeš na omylu . Rotor je zapojen od plusu . A znovu zdůrazním , ten proud teče vymontovaným regulátorem bez zapojeného rotoru či jeho náhrady . A ta elektronika je vytvořena napájením či nalepením dvou víceplošných čipů na chladič a zalita průhlednou pryskyřicí . Škoda , že jsem to v zápalu boje zapomněl vyfotit .
txx

#11 Příspěvek od txx »

pepik9 píše:Nevím, jestli to po těch letech ještě nějak souvisí, ale fiat=žiguli alternátory byly také 6-ti diodové s vyvedeným středem, a ten střed spínal přes relé (+/- 7V) kontrolku nabíjení.

Drobná oprava rozpínal relé kontrolky dobíjení :wink:
txx

#12 Příspěvek od txx »

BOBOBO píše:Je to alternátor fiat marea . Je tam vyveden střed , který je zaveden do struktury regulátoru . Jak se projevuje nwm . Ano , jinak je to stejné a magnetony jsou častý chleba . Právě mne znejisťovala ta střední svorka . Staticky jsem vyzkoušel a reguluje . Uvidím po montáži zítra . Z fiatfora jsem zaznamenal , že kontrolku ovládá řídící jednotka . Je to 6-ti diodový alternátor . Jsou známy tím , že se hliníkoslitinová klec i při běžném provozu rozpadne . :D Vyfotím zítra . Urval jsem deklík , pod ním je vidět přímo polovodičová struktura , zapomněl jsem fotit , je již zataveno . Typ alternátoru jsem nedával , neboť ten typ regleru se prodává přímo pod jeho číslem a mně záleželo jen na regleru ....

Je to opravdu střed? U tohoto regulátoru bych předpokládal spíše jednu z fází před usměrňovačem
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

No přísahat před soudní stolicí bych opravdu nechtěl . Byl to fofr . Pokud znáš vnitřní zapojení reglu a jen nefilozofuješ , dej ho sem . Rád budu za dopřesnění pro dalšího postiženého . Ale v tomto místě chyba těžko kdy bude . Sám jsem nikde nenašel takový popis pro postižené , jestli máš lepší , dej sem . Mnoho lidí ti velice poděkuje . A pokud znáš oba případy , rozeber proč jeden i druhý v celkovém zapojení . Budu rád vědět z praxe pro příště .
kbulda

#14 Příspěvek od kbulda »

BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Nějak jsem tam kbuldo nenašel můj případ . I tak díky za další obvodová řešení .
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“