Regulátor motoru z Tatramatky pro pohon medometu
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Regulátor motoru z Tatramatky pro pohon medometu
Dostal jsem za úkol pro kámoše postavit pohon pro jeho nový polský medomet (zvratný, osmirámkový). Jako poměrně jednoduše dostupný a levný se mi jeví motor z praček tatramat (takový ten hnědý, průměr asi 20-25cm, s bílým 6-8 pólovým konektorem).
Samozřejmě potřebujeme reverzaci a plynulý rozběh.
Moje otázky:
1. Je možné použít klasický frekvenční měnič (1f/3f do hvězdy)?
2. Je jiná cesta než použít frekvenční měnič?
Ještě nevím, zdali použiju vinutí pro praní nebo pro odstřeďování, budu to muset propočítat, klasický medomet na 3-4 rámky má asi 7 ot/s, tenhle bude muset mít méně, rámky jsou v kruhu o průměru 90cm.
Děkuji za Vaše rady.
Petr Filipi
-
petrfilipi
Co se tyce vrtacky z Tesca, tak to byl doufam vtip, to bych nedal jako pohon ani sobe, natoz nekomu jinemu.
Jinak 1f sit je k dispizici.
A velikost ani nadbytecny vykon motoru z Tatramatky mi nevadi, preferuji spolehlivost a pod medometem je asi 0,5m mista. Motor bude roztacet a brzdit pomerne velkou setrvacnou hmotu, na prumeru 0,9m bude 8 ramku, kazdy muze mit i treba 2 kg.
PF
Kdysi jsme v podniku co jsem měl to potěšení tam pracovat zkoušeli dělat něco podobného. K pohonu jsme chtěli použít komutátorový motor regulovaný triakem a IO MAA 436
http://www.amapro.cz/datove_zdroje/knih ... ry_195.php
směr otáčení se měnil páčkovým přepínačem. A protože ten motor nebyl dělaný na nižší otáčky (kvůli chlazení vrtulkou na jeho hřídeli), museli jsme tam přidat ještě jeden motorek s vrtulkou jen na chlazení toho velkého.
-
petrfilipi
Teď ještě sehnat 1f měnič a vypustit včely.
Petr Filipi