PWM s obráceným chodem 70%

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Tukanekb8

PWM s obráceným chodem 70%

#1 Příspěvek od Tukanekb8 »

Ahoj kolegové. Stavím pro tátu jednoduchý pwm regulátor otáček medometu s jednoduchým automatem. Potřebuji poradit pouze s jedinou věcí, nikde na internetu jsem nic nenašel. Regulátor je klasický s 555kou, za ním bude relé, které bude obracet polaritu pro levý a pravý chod, to všechno je v pořádku, ale já potřebuji, aby při chodu na jednu stranu se točil motor o cca 30% méně z nastavené hodnoty potenciometru regulátoru. Prostě když zapnu ten "automat" :-) tak potřebuji aby se točil na třeba 60% z celkových nastavených 90% (nemusí to být přesně), po cca 2min se motor zastaví, přepne se polarita a roztočí se již na 90% na druhou stranu... Je to z toho důvodu že lesní med je hustý a těžký a kdyby se hned roztočil medomet naplno, tak rozláme rámečky, tímto se jim drobet ulehčí... Nenapadá někoho z vás jak to vyřešit? Jediné co mě napadlo tak tandemový pot. ale to by musel mít každý jinou hodnotu?
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od GeorgeB »

Dej sem schéma toho regulátoru. U 555ky jde ještě laborovat s úrovněma překlápěcích napětí pomocí vstupu na pinu 5. Takže při přepnutí polarity by šlo pomocí připojení vhodně zapojených odporů posunout napětí na pinu č. 5 a bylo by to.

Více až dodáš schéma.
breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

Změna střídy se dá udělat např. přidáním/odebránám odporu v sérii s potenciometrem (viz vhodné zapojení 555). K tomu bych využil pomocný kontakt toho relé (pokud tam nějaký zbyl), nebo bych použil další maličké relátko a jeho kontakty bych např. zkratovával ten přidaný odpor k potenciometru.
Tukanekb8

#4 Příspěvek od Tukanekb8 »

Tak nějak jsem si to představoval, kontaktů na relé mám dost. Schéma je nejspíš tohle : http://pokusy.chytrak.cz/schemata/wmp.htm (na netu je jich mraky a jsou téměř stejné...) Dokonce jsem přemýšlel, že bych udělal v podstatě dva regulátory a potenciometry bych spojil mechanicky s tím že jeden by byl drobet posunut :-) To je ale dost nepraktický řešení...
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jezevec »

Taky můžeš dát dva potenciometry a ty přepínat pomocí toho relé. Budeš tak mít nezávislé nastavení otáček na obě strany.
hakamusai

#6 Příspěvek od hakamusai »

Pro tyhle funkce by bylo vhodnějěí použít procesorový řízení.Na netu se určitě něco přinejmenším z části hotovýho najde.

Něco pro inspiraci:
http://www.youtube.com/watch?v=LKEApoveKeE
Tukanekb8

#7 Příspěvek od Tukanekb8 »

Procesory neumím... Vím že by to mnoho věcí usnadnilo... Takhle musím dělat pět časovačů... Navíc jsem zjistil, že to schéma které jsem sem dal nefunguje... Když připojím větráček, tak běží naplno při vytočeném trimru doleva ale jakmile pootočím o dva milimetry tak se větráček zastaví a píská. Když připojím motůrek na 12V(asi z nějakého videa) Tak se zase točí naplno celou dobu a těsně před koncem dráhy zpomalí na cca polovic a míň to nejde... Ještě mám stavebnici PWM regulátoru z tipy, ten využívá OZ, tak zkusím ten...
Tukanekb8

#8 Příspěvek od Tukanekb8 »

Jo tak přesně jako je ta "včelka 2" chci dělat, jenom drobet očesaný... :-)
hakamusai

#9 Příspěvek od hakamusai »

Škoda že nedisponoješ možností dělat s těma procesorama -dost se tím zjednodušší schéma.

Nejjednodušší PWM regulátor s PIC je přeba tady.
Tohle by bylo taky použitelný po úpravě softwéru.
Tady to dobře vysvětluje jak to funguje v MCU.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

No , pokud nejsi schopen rozchodit pět součástek s 555kou , tak to dej udělat kamarádovi a do procesorů se opravdu nepouštěj . Je vidět , že nemáš o elektronice páru , když chceš větrák buzený k otáčení elektronikou ovládat PWM .. no nějak to půjde , už jsi to zkusil ....
jova1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jova1 »

Pokud se používá PWM regulátor na motoru je velice důležité nastavit správnou frekvenci opakování těch pulsů podle použitého motoru. Pokud to neprovedeš a použiješ jen tak nějaké obšlehnuté schéma, málo kdy ti to bude správně fungovat. U těch zapojení s 555 se to dá doladit kondenzátorem připojeným mezi zemí a vývody 2,6. U té Tipy, kde bude předpokládám toto zapojení: http://stavebnice.postreh.com/select.php?link=PT016 změnou rezistoru R5 a C1. Nejlepší je nahradit R5 trimrem, C1 různě velkými kondenzátory a nastavit tak optimální frekvenci podle „tahu“ konkrétního motoru. Budeš koukat jaký to bude mít účinky na ten motor!
breta1

#12 Příspěvek od breta1 »

Tukanekb8 píše:Procesory neumím... Vím že by to mnoho věcí usnadnilo... Takhle musím dělat pět časovačů... Navíc jsem zjistil, že to schéma které jsem sem dal nefunguje... Když připojím větráček, tak běží naplno při vytočeném trimru doleva ale jakmile pootočím o dva milimetry tak se větráček zastaví a píská. Když připojím motůrek na 12V(asi z nějakého videa) Tak se zase točí naplno celou dobu a těsně před koncem dráhy zpomalí na cca polovic a míň to nejde... Ještě mám stavebnici PWM regulátoru z tipy, ten využívá OZ, tak zkusím ten...

-nevhodná hodnota potenciometru
.vadný potenciometr
-je omylem použit logaritmický potenciometr
Tukanekb8

#13 Příspěvek od Tukanekb8 »

Amaro jsem našel, už to mám rozečtené... Ještě jsem našel jeden návod v jiným amaru, tak študuji a až bude čas tak se pustím do stavby, zatím děkuji za rady!
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“