Tesla Talisman 306U
Moderátor: Moderátoři
koroze v MF souprave. Kdyz jsem mel radio na zadech, vsiml jsem na sasi orezlych mist okolo te druhe prave soupravy. Pracne jsem to odpertloval, ale jak na potvoru ten komplet nesel vytahnout.
Dostal jsem se jen k tomu spodnimu kondenzatoru 100 pF ten mel uhnily vyvod presne u otvoru v tom plastu.
Jak jsem uz napsal, hraje ale citlivost spatna.
Lampy jsem zkousel vsechny jine, ale samozrejme ani ty nejsou nove.
Naprosto stejna uroven hlasitosti s tou druhou sadou.
Vcera jsem se k tomu nedostal.
To je dobra finta s tim zarezem pro znicene jadro.
Prede mnou v tom radiu nekdo zcela evidentne uz byl na navsteve.
Mam ho ve stavu co se tyce MF, leva souprava otaceni jader zcela OK,
prava MF horni jadro otacet jde ztuha jen malo a spodni ma strzeny zarez.
Jsou-li zářezy jadýrek ulámané, tak horkým malým šroubovákem se pokusíš "vylisovat" v tělese jadýrka nový zářez, ale opatrně abys teplem nezdeformoval závity v nichž se jadýrko otáčí.
Jestliže je přijímač oživen do té míry, že se z reproduktoru ozývá aspoń něco, PRVNÍ VĚC, kterou musíš udělat, je ověřit, zda jsou MFT citlivé na otáčení jadýrek. tj měla by se znatelně měnit hlasitost příjmu - nejsou-li, musíš MFT vydělat, rozebrat a vyměnit zmíněné paralelní konedenzátory, ve schématu jsou to CC21, C22, C23 a C24, každý má kapacitu 130 pF. Doufejme, že cívky jsou v pořádku, hlavně aby na vinutí nebyla plíseň.
Pokud náhradní kondíky nemáš a nemůžeš je ve svém bydlišti sehnat, objednej si je u pana Vonky, solidní spolehlivá firma, ceny slušné a rychlá dodávka. Vyber si tady:
http://racvonka.cz/kondenzatory/svitkove-axialni.html
Protože jeho nabídka axiálních svitků neobsahuje potřebnou hodnotu 130pF, měla by se náhrada poskládat z hodnot 120 a 10 pF. Můžeš dát i jen 120 pF, ale v tom případě bys musel obvody dostatečně doladit jadýrkem změnou indukčnosti.
Na druhé fotce je šasi Talismana zespodu. Vlevo nahoře jsou cívky oscilátoru, na tom moc nešahej, zjednodušeně řečeno otáčením jadýrek oscilátorových cívek se mění kmitočet oscilátoru což má za důsledek posouvání stanice na stupnici. Cívky vstupní části jsou na šasi nahoře vedle ladicího kondenzátoru. Otáčením jadýrek v cívkách VSTUPNÍ ČÁSTI se dosahuje tzv. "souběhu" s oscilátorem, jednoduše řečeno to mění citlivost přijímače, neboli se mění hlasitost reprodukce, ladí se samozřejmě na největší hlasitost. Ale tohle až po sladění nebo opravách MFT.
- Přílohy
-
Tesla Talisman 306Ua.jpg- Tesla Talisman 306U
- (136.57 KiB) Staženo 163 x
-
Talisman 308U spodek.jpg- Tesla Talisman 306U součástky pod šasi
- (165.54 KiB) Staženo 202 x
- radioelectrum
Pokud se hlasitost zvýši na běžnou tak je rozladěný vstup, pokud nikoli tak je to bu´d v MFT nebo je uladěný oscilátor.
pokud to bude vstupními cívkami tak nejprve přeměřit slídové doškabávací kondíky, pokud by byla přerušená cívka tak by nehrál vůbec.
Pokud se to bude zdát oscilátorem tak Praha je na 639 kHz,954 kHz,1332 kHz na DV je radiojournal na 270 kHz. (do 28 února2014)
Na KV naladíš mnoho stanic, pokud nebude část pásma nic vykazovat tak to není žádná vada, ale pouze podmínkami a šířením vln.
Pravda, mřížková vinutí vstupu jsou propojena na kostru filtračním C29 (M1)v obvodu AVC, ale tyhle teslácké téměř 65 let staré asfalťáky mají svod určitě.
Pokud rádio při zkoušení není napájeno přes oddělovací trafo, mohlo by se také stát, že se náhle začmoudí z mřížkové cívky vstupu příslušného rozsahu a je vystaráno
rady ohledne rozhybani jader zabraly! Petrolej + nahraty sroubovak. Nyni jdou vsechny 4 jadra hladce. To ulomene jsem podle tve rady vydoloval ven a nahradil jinym. Pasovalo z Barcaroly. Po jejich nastaveni nicmene stav moc nezmenen.
Velke dik za velmi uzitecnou radu!
to Radiocentrum:
zkusil jsem tu fintu s antenou. Znacne zlepseni hlavne na tech SV, ktere jen neznatelne septaly. Hlasitost se zvysila i na DV.
Pozn. mam to samozrejme na oddelovacim trafu.
Ještě si neodpustím jednu připomínku a to,že talismany všeobecně,měli jednu z nějlepších citlivostí z rádí ve své třídě.
Tak asi tak
Nemám zájem o korekci pravopisu.
A údaj AC 30-100 c/s tedy jinak Hz je rovněž zajímavý, asi krátce po válce kmitočet střídavé sítě byl mírně odlišný, někde na venkově snad i rozvod DC existoval proto vzniklo rádijko universal.
http://www.fastimages.eu/images/306u.jpg
konosuke píše:A údaj AC 30-100 c/s tedy jinak Hz je rovněž zajímavý, asi krátce po válce kmitočet střídavé sítě byl mírně odlišný, někde na venkově snad i rozvod DC existoval proto vzniklo rádijko universal
ano
a všem ostatním, doporučuji prostudovat zajímavé údaje z historie elektrifikace
v Praze a na dalším českém uzemí . . .
http://www.pre.cz/pre/nase-spolecnost/v ... torie.html
Pak by ještě nastal problém s velikostí DC napájecího napětí, protože pro obvod žhavení by bylo třeba 220V, ale pro anody by to asi bylo málo, protože za usměrňovací diodou má být 270V, ale úpravou R426-428 a R430 (platí pro Marinu u ostatních typů obdobně) by se to asi dalo vyřešit.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich