Přechod k jinému ISP, zachování O2 VOIP

Sem patří samozřejmě i přístroje s "utrženým sluchátkem"- bezdrátové, ale vždy dále s okolním světem komunikující po vedení, a to nejen ve veřejných sítích.
Pro telefony GSM a podobné máme samostatnou sekci.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Zmije

Přechod k jinému ISP, zachování O2 VOIP

#1 Příspěvek od Zmije »

Zdravim, před časem jsem zrušil ISDN linku a přešel na VOIP(O2) přes ADSL(rovněž O2), nyní chci přejít k jinému ISP, ale VOIP bych rád zachoval u O2, je to možné, připojím se na jejich VOIP bránu přes jiného ISP?
Naposledy upravil(a) Zmije dne 29 led 2014, 16:24, celkem upraveno 1 x.
lumca

#2 Příspěvek od lumca »

Ano, mělo by to fungovat.
Zmije

#3 Příspěvek od Zmije »

Tak sem to zkoušel na novém připojení a nejde to, díval jsem se i wiresharkem. Pokud mám připojení od O2, tak se telefon registruje pomocí SIP/2.0 na ims1.telefonicao2.cz port 5060 a dostane odpověď 200OK, pokud mám nové připojení telefon sice odešle žádost o registraci, ale odpověď už nedostane.
lumca

#4 Příspěvek od lumca »

Dotaž se nového ISP jestli náhodou neblokuje některý z portů pro VoIP (třeba právě ten 5060, jsou i SW na netu, přes které si můžeš blokaci jednotlivých portů ověřit). Pokud nic neblokuje mělo by to fungovat, pokud ano, požádej ho o nápravu. Moc jsem se s tím nesetkal, většinou to dělají ISP, kteří provozují vlastní VoIP služby a"neradi vidí" ve své síti konkurenci.
Zmije

#5 Příspěvek od Zmije »

Mohl byste mi prosím některý program doporučit (nejlépe pro Linux)? Hledal jsem po netu, ale všechny programy, co sem našel testovali otevřené porty z venku, ale já bych potřeboval pustit program na lokalním stroji, proti nějakému test serveru. Kdyby SIP alespoň používal TCP, to bych to jednoduše zkusil telnetem, ale s udp si moc nevím rady.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

netcat (nc -u). Najlepsie je mat niekde vonku server, tam pustis jeden a u seba druhy.
Zmije

#7 Příspěvek od Zmije »

Tak se mi zdá, že to blokuje telefonika, protože sem se přes udp 5060 dostal ven. To že by to mělo jít máš z důvěryhodného zdroje, nebo to je doměnka?
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Omezování (blokování) VOIP u nového poskytovatele je protiprávní (muselo by být podle nového OZ vyznačeno ve smlouvě). Já osobně jsem nepochopil z toho popisu, jak a čím se připojuješ. Přes VOIP ústřednu, VOIP telefonem či jen programem z PC ?
V každém případě musíš odesílat pro připojení nastavení SIP (ims1.telefonicao2.cz), port můžeš dát jakýkoliv (nastaví se samo u VOIP poskytovatele), jméno a heslo.
Pokud se přihlásíš k té službě přes internet, tak vidíš poslední přihlášení a jeho stav a případné chyby v přihlášení.
Zmije

#9 Příspěvek od Zmije »

Připojuji se bezdrátovým(DECT) IP telefonem Panasonic KX-TGP500. Právě se mi zdá, že to nový ISP neblokuje, teda alespoň podle testů, které jsem pomocí nc -u a nc -ul dělal. Ono by to bylo docela smutné, když už si platím za veřejnou.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

No a k čemu se tím bezdrátem připojuješ ? Máš tam snad ping, ne ? Takže si snad zjistíš průchodnost.
Zmije

#11 Příspěvek od Zmije »

Ten bezdrát tam není podstatný, je to voip tlf. který má místo šňůry ke sluchátku DECT, ale do základnové stanice jde utp, pak to de přes dva routery do doxis modemu a pak zase po kabelech, optice ... Problém s pingem celkem není, resp na ims1.telefonicao2.cz se nedopingnu, protože tam nejspíš blokují icmp, nebo alespoň icmp-echo.
p32

#12 Příspěvek od p32 »

Ten bezdrát podstatný je, ale i tak jsi už napsal, že je to jen na tvůj router.
Ping jsem nemyslel z PC, ale z telefonu, tak si ho tam najdi a zkus ping na bránu a na DNS server.
Pokud to je v pořádku, tak můžeš řešit další spřátelené síťování. Někdy to totiž právě v tomto byl zakopanej pes. :wink:
Zmije

#13 Příspěvek od Zmije »

Ten bezdrát podstatný je
Není, vážně, fakt, na mou duši čestný slovo. Spojení bezdrát. tel. <--> základnová stanice funguje bezvadně, můžu si prohlížet a měnit konfiguraci, takže to musí šlapat.

Abych se pohnul z místa, pozeptal jsem se i jinde a dozvěděl se, to co jsem tak trochu tušil, tj. O2 blokuje přístup ke své VOIP ústředně z jíných sítí, než O2.
Odpovědět

Zpět na „Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích“