Arduino - hodinový modul DS1307

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kopecek

Arduino - hodinový modul DS1307

#1 Příspěvek od Kopecek »

Dobrý den,
mám prosím několik dotazů na Vás zkušenější
1/ zakoupil jsem si výše uvedený modul a použil ho jak jinak než pro zobrazení času. Modul má svoji záložní baterii, kterou jsem kontroloval a je v pořádku. Vlastní hodiny jdou velice přesně, ale problém nastane při vypnutí. I když je baterie modulu nová, tak po opětovném zapnutí cca za 5 hodin dojde je zpoždění o cca 15 sekund, což je dost. Nevíte prosím čím to může být způsobeno?
Odkaz na modul: http://www.easyduino.cz/RTC-modul-pro-Arduino-s-DS1307-a-pameti-24C32-d56.htm?tab=description

2/ našel jsem českou stránku, kde se píše o výše uvedeném obvodu reálného času, kde je i jednodušší zapojení (méně součástek) než v zakoupeném hotovém modulu, tak se ptám jaký je v tom prosím rozdíl?
Odkaz na stránky: http://uart.cz/78/obvod-realneho-casu-ds1307/

Předem Vám moc děkuji.
Honza_dy

#2 Příspěvek od Honza_dy »

Ahoj, řešil se tu problém se zatěžovací kapacitou použitého krystalu. DS1307 potřebuje pro správnou funkci tuším 6pF. Jenže tyto krystaly nejsou tak úplně běžné, obyčejný co koupíš třeba v GM má kapacitu cca 12,5pF a při použití v tomto zapojení dochází právě k rozcházení hodin. Pohledej na fóru, jsou tu o tom dvě nebo tři vlákna.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kulikus »

Takže do série cívku s nastavitelným jádrem.

Crystal

adding additional capacitance across a crystal will cause the parallel resonance to shift downward. Adding additional inductance across a crystal will cause the resonance to shift upward. This can be used to adjust the frequency at which a crystal oscillates. Crystal manufacturers normally cut and trim their crystals to have a specified resonance frequency with a known 'load' capacitance added to the crystal. For example, a crystal intended for a 6 pF load has its specified parallel resonance frequency when a 6.0 pF capacitor is placed across it. Without this capacitance, the resonance frequency is higher.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Pokud by byl problém v krystalu, tak se to bude rozcházet i při napájení z venku. Pochopil jsem, že se to děje jen při napájení baterií. Navíc problém se zatěžovací kapacitou by byl opačnej. RTC má v sobě Cl 6 pF a při připojení krystalu navrženýho na Cl 12,5 pF se budou hodiny předcházet.
Toto bude problém periferií, při provozu na baterii nesmí být na jakýmkoliv vstupu napětí větší než na té baterii, pak to může způsobit to zpožďování. Viz AN58 od Dallasu.
rob_brno

#5 Příspěvek od rob_brno »

Co se míní pojmem "vlastní hodiny" jdou velice přesně?

Většinou pokud se použije knihovna time.h se jen při startu přečte čas z RTCmodulu a pak se už udržuje uvnitř mcu, který může mít stabilnější krystal než v RTC. Od okamžiku synchronizace času se "oboje" hodiny můžou rozcházet.

RTC s 1307 se může rozcházet třebas i půl minuty za den. Je třeba provádět korekci budto HW(naladit krystal) nebo SW posunováním hodin, viz. např.:
http://arduino.sk/viewtopic.php?f=6&t=62
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“