ATX zdroj
Moderátor: Moderátoři
ATX zdroj
Jestli má tazatel v PC "zdroj" Eurocase,Trust,Kme nebo podobné sračky, doporučuji zajít do obchodu a koupit Forton (klidně i bazarový). Nebude pískat, vydrží "věčně".
Další možnost je reklamovat pískání, pokud je zdroj v záruce.
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
1-Zaručené: Dostatečně dimenzované součástky a chlazení včetně kvalitně pájených spojů atd... (často Fortrony, dokonce i některé EC a Trust)
2-Použitelné: Levné, částečně ošizené (menší filtrace, nekvalitní kondy, nedostatečně dimenzované chlazení), ale mají spolehlivou zpětnou vazbu, tzn optočlen či zp. trafko, takže většinou vydrží dlouho.
3-Smrtonosné: Velmi levné megašmejdy, často nemají ani síťový filtr proti rušení, natož pak zpětnou vazbu... Prakticky každý skončí tak, že se nějak "zblbne" Stand-By zdrojík (těch +5VSB) tak, že na sekundáru je napětí třeba 30V!! To nejen že spolehlivě zničí celé buzení (často KA7500 nebo TL494) ale někdy to ssebou vezme i desku, což nepotěší
Je pak otázka, do jaké míry se vyplatí šetřit
www.sigmaphon.cz
jef111 píše:3-Smrtonosné: Velmi levné megašmejdy, často nemají ani síťový filtr proti rušení, natož pak zpětnou vazbu... Prakticky každý skončí tak, že se nějak "zblbne" Stand-By zdrojík (těch +5VSB) tak, že na sekundáru je napětí třeba 30V!! To nejen že spolehlivě zničí celé buzení (často KA7500 nebo TL494) ale někdy to ssebou vezme i desku, což nepotěší![]()
Robi to vysychajuci elyt na primari toho pomocneho zdroja. Suciastka za korunu znici cele PC (nielen dosku - casto grafika a dalsie karty, disky, opticke mechaniky, ked sa dobre podari, tak aj klavesnicu a mys...)
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, ten kondenzátor - znám... už sem to nechtěl tolik rozpitvávat...
Ty následky věřím mohou být katastrofální, mě se to ale naštěstí zatím nestalo, ale slyšel jsem o tom. Není mi úplně jasné jak může dojít ke zničení disku či optických mechanik. Ten zdrojík +5VSB dává napětí jenom na desku, popř. přídavné karty ve slotech desky a kl. + myš, napájení mechanik je oddělené a ten pohotovostní zdrojík odchází (aspoň podle mé zkušenosti) právě při "vyplém" PC. Pak múže odejít max. ta deska + karty, leda že by se "zblbnul" při zaplém PC. Naštěstí jsem to ještě neviděl.
www.sigmaphon.cz
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
Dřív byly počítače mým koníčkem... Dnes je to někdy kvzteku
www.sigmaphon.cz