Stavebnice elektroniky - doporučení

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Eleman

Stavebnice elektroniky - doporučení

#1 Příspěvek od Eleman »

Zdravím všechny přítomné.
Byl jsem požádán svý dlouholetým kamarádem, zda bych mu doporučil a pomohl s výběrem nějakých stavebnic elektroniky pro kroužek elektroniky dětí z vyšších ročníků základní školy. Pamatuji, že za mých mladých let toho bylo docela dost. Ale teď jsem našel jen stavebnice Voltík a Boffin. Voltík na mne působí dost aušusově a Boffin mi připadá jen jako hračka
V zadání bohužel je, že to musí být komplet sada (stavebnice) včetně návodů. Můj nápad nakoupit součástky (sady), kontaktní pole, zdroje, páječky, nářadí atd. s tím že návody nějaké vymyslíme tedy neprošel. Prostě musí to být zpětně rozebiratelné stavebnice. Finanční omezení prakticky není (k dispozici je až téměř 100000Kč). Nákup musí být uskutečněn v ČR.
Můj názor je, že by to neměla být jenom hračka, ale i výukový prostředek. Tedy, že v kroužku si nebudou děti hrát jako v družině, ale že získají i nějaké poznatky a že se i něčemu přiučí.
Může prosím někdo poradit? Má někdo s nějakými dostupnými stavebnicemi pro vzbuzení zájmu o elektroniku zkušenosti?
Děkuji za každý nápad.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
nick-1992

#2 Příspěvek od nick-1992 »

Kdysi jsem měl stavebnici Voltík. Je tam základní sada součástek a poměrně velké množství návodů na zapojení, které jdou od jednoduchého (zapojení LED) po náročnější (například FM rádio). Pravda ale je, že po stránce teoretické mi to moc nedalo, ale na druhou stranu jsem jen slepě spojoval součástky. S vhodným výkladem si myslím, že by to nemuselo být špatné.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Tohle nevypadá špatně:
http://www.amazon.com/Elenco-300-in-One ... B00005K86O
Tady je i nějaký český popis: http://elektrotechnickestavebnice.xf.cz/300_v_1.htm
Teď sehnat distributora v ČR...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Eleman

#4 Příspěvek od Eleman »

Jo na to jsem narazil také. Ono těch stavebnic xxx in One Electronic project Lab je celá řada a vypadají pěkně, ani návod v angličtině by asi nevadil (Ať se děcka procvičí :lol: ) - udělal by se event. překlad. Ale distributora v ČR jsme nenašli :cry: . Je to škoda, v zahraničí je tolik překrásných stavebnic :cry: .
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Hydrawerk

#5 Příspěvek od Hydrawerk »

V letech cca 1998 až 2005 jsem chodil do elektro kroužku v brněnských Lužánkách a tyhlety stavebnice se tam vůbec nepoužívaly...
Eleman

#6 Příspěvek od Eleman »

Jenomže požadavek zní stavebnice. Nic jiného momentálně nakoupit nesmějí. :pravnik: :wand: Dokonce se kvůli tomu prý bude dělat nějaké výběrové řízení :roll: .
vrky

#7 Příspěvek od vrky »

Kup merkura elektro http://www.merkurtoys.cz/vyrobky/m-e1-e ... agnetizmus Mám ho taky někde doma. Každý si zkusí postavit elekromotorek, obvod se žárovkou, zvonek... Můžeš přikoupit i druhého merkura. http://www.merkurtoys.cz/vyrobky/m-e2-elektronic
Wolfik

#8 Příspěvek od Wolfik »

Voltík II a Voltík III nemusí být vůbec špatný, když polovinu zapojení vypustíš a zbytek rozšíříš nebo vymyslíš vlastní zapojení.
Na roční dvouhodinovky týdně je to pro děcka ze základky akorát (vysvětlení teorie atd)
Jiné stavebnice by spíš byly takové ty slepé spojování podle návodu a pseudoradosti, že to nějak svítí/funguje aniž by někdo věděl proč.
Eleman

#9 Příspěvek od Eleman »

Adolfik píše:Jiné stavebnice by spíš byly takové ty slepé spojování podle návodu a pseudoradosti, že to nějak svítí/funguje aniž by někdo věděl proč.

Souhlas, to nás právě odrazuje v případě Boffinu a možná i Merkuru E2, ikdyž tam by to bylo zase o rozvíjení manuální zručnosti.
Hydrawerk

#10 Příspěvek od Hydrawerk »

Ten Voltík je takový levný papírový. Na těžké nasazení ve školství to není dimenzováno. Je to spíš vhodný pro jednoho malýho kluka, který si na tom jednou postaví všechna zapojení a pak to odloží... Na mnohaletý provoz ve škole se to moc nehodí. Doporučuji spíš nějaké stavebnice s plastovou základnou.
doktor365

#11 Příspěvek od doktor365 »

doktor365

#12 Příspěvek od doktor365 »

Hydrawerk

#13 Příspěvek od Hydrawerk »

Nepájivým kontektním polím jsem nikdy nepřišel na chuť a pro děti se moc nehodí.
ZVUK2000

#14 Příspěvek od ZVUK2000 »

Nebyl náhodou v 80tých letech LOGITRONIK?
Eleman

#15 Příspěvek od Eleman »

doktor365 píše:Tady toho máš víc,
http://elektrotechnicke-stavebnice.blog ... tml√

Bohužel ze stavebnic, které by přicházely v úvahu, na této stránce se dá koupit jen Voltík, Boffin (ten už jsem taky vyloučil, protože vyšší verze nikde nemají a je to spíš hračka) a Conrad, ten mi ale přijde takový divný, pro základku asi nevhodný, možná jako doplněk by šel.
Ty hezké stavebnice, které tam jsou se bohužel u nás nedají koupit, nebo už se nevyrábějí.
Ono to vypadá jako že jsem se vším nespokojen. Slíbil jsem pomoc a zodpovědně něco vybrat, ale začínám se v tom nějak utápět a litovat, že jsem něco slíbil.
Navíc jsem se dozvěděl, že pro výběrové řízení je třeba mít vytypované minimálně tři potenciální dodavatele. To už je fakt na palici :wand:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“