autorádio TESLA 2116B (přesunuto)

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Návštěvník

autorádio TESLA 2116B (přesunuto)

#1 Příspěvek od Návštěvník »

zdravím, môžete mi niekto pomôcť s spojazdnením autorádia TESLA 2116B, toto rádio sa mi dostalo do rúk z vyradenej ústredne ocú a teraz by som ho chcel používať v dielni. Problém je v tom, že bolo zapojené cez vstup pre autoanténu. Keď som ho pripojil cez autoakumulátor , tak kontrolky sa rozsvietili a keď som točil s potenciometrom, tak aj reagovali, len to nevýdava žiaden zvuk. Môžete mi niekto poradiť, resp. pomôcť v tomto smere. Bývam v okrese Stará Ľubovňa.
ďakujem
cvirik2@gmail.com
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Vzhladom na "kvalitu" tohoto radia by som radsej pouzil lubovolny vyhodeny cinsky kazetak - radio takmer vzdy funguje a mas to aj so zdrojom a reprakom.
Vid http://retro-auto-moto.wz.cz/2116b.htm
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

To radio může postrádat zesilovač,
protože bylo použito jako zdroj signálu.
V 90tých letech se dodávaly třeba autorádia MTC bez KS do rozhlas. ústředen.
doktor365

#4 Příspěvek od doktor365 »

Nějakou dobu jsem ho taky používal v díně a normálně hrálo.Byli k tomu takové velké repráky v plastovém boxu. Vymontoval jsem ho z Avie když šla na odpis.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

Taky bych radil pořídit spíše něco jiného, toto rádio je šílený orloj (spínaný měnič pro napěťové ladění, stupnice z ledek, předvolby), funguje mizerně (odlaďování, citlivost atd.) a je prakticky neopravitelné :wink:

Jediné rozumné využití je prodat jej na aukru někomu, kdo si jej dá do veterána, a za získané peníze sehnat něco normálního.
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Kromě všech opodstatněných argumentů se také přikláním k ZVUK2000, tyto rádia v RU neměly koncový stupeň a výstup byl pouze "linkový". Výstup, anténa a napájení mělo tuším vyvedené na čkolády-svorky na zadním panelu.
..to bude jen ňákej odpůrek
Návštěvník

#7 Příspěvek od Návštěvník »

takže vravíte, že toto rádio nebudem môcť používať ?
chcem len podotknúť, že som v tomto smere laik, myslel som si naivne, že keď to pripojím na autobatériu, tak to bude fachčiť. No čim ďalej čítam vaše argumenty, /niektorým vôbec nerozumiem, "tyto rádia v RU neměly koncový stupeň a výstup byl pouze "linkový""/ tak sa rozplýva moja nádej, čii??
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Aha, prostě rádia vyrobené pro použití v rozhlasových ústřednách neměly výkonový zesilovač pro reproduktor, byl by tam zbytečný. Stačilo, když byl vyvedený pouze slabý linkový výstup který se zesílil až v RU. Tento signál reproduktor nevybudil a navíc nebyl regulovatelný otočným potenciometrem. Tento signál by se dal připojit na vstup aktivního reproduktoru (se zesilovačem) co se používá k PC a pak by to mohlo fungovat.
..to bude jen ňákej odpůrek
doktor365

#9 Příspěvek od doktor365 »

Mne to normálně fungovalo,chtěl jsem to nafotit i s těma reprákama co k tomu byly,ale nenašel jsem to asi to je někde ve sklepě zeptám mladýho až přijde z práce.
matus15

#10 Příspěvek od matus15 »

nikdy predtým neotváraná(zaplombovaná) 2116B z RÚ MALA osadenú dosku KS, aj s koncovými IO. Je to prípad na zamyslenie, keďže si vo Vrábľoch mohli podľa mňa v pohode objednať v BA aj autorádiá bez KS. Ale je pravda aj to, že z rádia boli vyvedené káble cez anténny vstup a teda je možné, že doska tam síce je, no odpojená.
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

doktor365 píše:Mne to normálně fungovalo,chtěl jsem to nafotit i s těma reprákama co k tomu byly,ale nenašel jsem to asi to je někde ve sklepě zeptám mladýho až přijde z práce.

Bodejť by ti to nefungovalo, v Avii to samozřejmě mělo koncové zesilovače i reproduktory, zkrátka kompletní rádio.
V rozhlasových ústřednách (RU) by byly koncové zesilovače k ničemu, neživilo to žádný vlastní reproduktor, jen jednu šavli na mixpultu, výkonový i monitorovací zesilovače byly mimo rádio, proto z některých rádií, která se do RU montovala, skutečně žádný výstup na reproduktory nevede.
doktor365

#12 Příspěvek od doktor365 »

Omlouvám se nějak jsem přehlídl,že ho má z ústředny.
Návštěvník

#13 Příspěvek od Návštěvník »

takže chlapi, ak by som to rádio otvoril a nafotil dokázali by ste povedať ako to je v tomto mojom prípade?
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Samozřejmě že podle fotek (hlavně vnitřku) by to bylo nejjednodušší...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Návštěvník

#15 Příspěvek od Návštěvník »

tak skúsil som to nafotiť
Přílohy
IMG_0022.JPG
(144.78 KiB) Staženo 323 x
IMG_0024 - kópia.JPG
(178.03 KiB) Staženo 284 x
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“