Návrh DC zdroje 50-500 V/10 mA
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Stabilita je dobrá, napětí to drží i při změně zátěže i při úplným odpojení. S minimální zátěží to jen vynechává pulsy, projde asi každej třetí. Trochu větší zátěž způsobí, že každej puls má trochu jinou šířku, ustálí se asi až od 2 W na výstupu. To je ale asi normální, ničemu to nevadí.
Díky všem za připomínky a pomoc.
- Přílohy
-
smpsv2.gif- SMPS 50-730 V v2
- (21.87 KiB) Staženo 145 x
- 5410261230
forbidden píše:Rád bych si udělal takovej malej zdroj na pokusy. Měl by být napájenej z 12 V. Přemýšlel jsem nad realizací a napadl mě střídač s běžným síťovým trafem 2x6(9) V, třeba na 100 Hz, to by snad nevadilo a trafo by asi sneslo i těch cca 500 V na původním primáru, nyní sekundáru. Regulace by byla dělaná step-down měničem z těch 12-ti V, který bych pouštěl do toho střídače. Zpětná vazba samozřejmě z úplnýho výstupu. Nebo možná lineární stabilizátor s tranzistorama na výstupu. Vzhledem k malýmu výkonu by to ani tak netopilo.
Původně jsem uvažoval nad nějakým PWM regulátorem typu UC3843, ale nemyslím, že by si poradil s tak širokým rozsahem výstupního napětí s jedním trafem?
Klasickej step-up s tlumivkou asi taky ne.
Nějaký nápady jak na to?
Díky za postřehy.
Já ho mám udělaný takto: Oddělovací trafo ze dvou primerů síťových napaječů, (mají většinou vadnou tepelnou pojistku hned pod izolací) pak zdvojovač napětí z diod a kondenzátorů, stabilizace několika ZD, regulace IGBT tranzistor. Používám ho zapojený jako zdroj konstantního proudu na měření průrazného napětí.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele: