načtení ROM 18b20 Dallas

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ok1f

načtení ROM 18b20 Dallas

#1 Příspěvek od ok1f »

Dobrý večer,

když mám na 1-wire více teploměrů a program, který z nich čte ROM, v jakém pořadí se budou teploměry hlásit? Je to na náhodě a jejich rychlosti, nebo je v tom systém?
FHonza

#2 Příspěvek od FHonza »

V případě více zařízení na jedné 1-wire sběrnici musíš před každým příkazem poslat tzv. MATCH ROM, kterým určíš adresu Slave, který chceš oslovit.
Pěkně je to popsané tady. Princip a algoritmus pro vyhledání všech Slave na sběrnici je vysvětlen tady
ok1f

#3 Příspěvek od ok1f »

Díky, ještě jsem to vše nepřečetl, ale bude to to, co jsem potřeboval vědět.

Když budu mít více čidel, jak se pak řeší přiřazení k daným teplotám? Budu mít Dallas 1 na trubce 1, Dallas 2 na trubce 2 atd... To musím do programu ručně zadat, že SN 1 patří k trubce 1 a SN 2 k trubce 2? Nebo je na to nějaký fígl?
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Praktické použití je také zde http://s-o.webnode.cz/teplomer-t15ds/
termit256

#5 Příspěvek od termit256 »

Nejprve vyhledas adresy vsech cidel ktere jsou na sbernici a nasledne se ptas jakou maji jednotliva cidla teplotu. Ten algoritmus vyhledavani je popsan v druhem linku co poslal FHonza. Az poctes, bude ti to jasnejsi.
Ktery dalas budes mit na ktere trubce vyresis spravnym zapojenim konektoru s cidly na tve desce :-)
ok1f

#6 Příspěvek od ok1f »

Díky za informace. Už je to jasnější. Ještě bych se chtěl poradit o následujícím:

Teploty, které chci v pravidelných intervalech snímat bych chtěl někam ukládat včetně údaje o čase. Mám Arduino 2560 a chci koupit ethernet shield, kde je SD karta.

Vzhledem k nulovým zkušenostem bych potřeboval poradit celkovou koncepci už od počátku, abych nemusel SW předělávat, až poznám, že zvolená cesta nebyla správná.

Tedy nápad, který mám je vytvořit strukturu, kde položky budou ID, název a také pole na teplotu. Správná cesta - nebo úplně jinak?
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“