Hlásič vlhkosti
Moderátor: Moderátoři
-
Zdenek75
Hlásič vlhkosti
nemáte někdo návod na výrobu miniaturního hlásiče vlhkosti, který by byl napájen knoflíkovou baterií. Ten hlásič potřebuji dostat k fotoaparátu do podvodního pouzdra. Nedávno jsem jeden foťák utopil, tak bych se tomu pro příště chtěl vyhnout. Počítám, že to nebude nic složitého, ale nerozumím tomu, tak se ptám. Díky
-
LSD
Jsou to čidla teploty a vlhkosti. Připojít např. k nějakému tomu AVRku, a máš hotovo. Program nebude těžký. Možná najdeš i něco hotového.
Základní rozdíl mezi nimi je:
[list=]
DHT11
Power supply 3.5/5.5V DC
Measuring range Humidity: 20/90 %RH
Measuring range Temperature: 0/50 Celsius.
DHT22
Power supply 3.5/5.5V DC
Measuring range Humidity: 0/100 %RH
Measuring range Temperature: -40/125 Celsius[/list]
Požadován není mikroprocesorem řízenej měřák vlhkosti, ale INDIKÁTOR, že do (rádoby) vodotěsnýho futrálu na foťák TEČE. Tudíž bych se šel podívat po schémátku s 1 IO typu 4011 nebo 4093, zapojeným jako AKO, piezoměničem a jako sondou s meandrovitě vyleptaným kouskem cuprextitu. Jako malí kluci jsme to stavěli a žertem pojmenovávali "indikátor mokrý plínky", protože to tak šlo použít - když tu sondu zasáhne nějaká vlhkost, klesne odpor mezi elektrodama, tím se aktivuje AKO coby zdroj kmitů a piezoelement začne ječet. Bohužel spěchám do práce, jinak bych to schémátko pohledal a hodil sem - jestli to někdo do zejtra neudělá za mne, tak to napravím dodatečně...
P.S. možná by se to dalo najít jako "indikátor hladiny ve sklenici pro slepce" - viděl jsem to taky tak používat, do pryskyřice zalitý pidiaturní udělátko, pověšený ohnutýma drátama za okraj hrnku / sklenice, když hladina v nádobě dosáhne ke koncům drátů, začne to pískat = slepec sklenici nepřeleje.
A kutilmile - nelituju tě
- kevin_mitnick
-
Zdenek75
-
Návštěvník
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
-
puntak