Ir teploměr Voltcraft IR 362

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
arda1

Ir teploměr Voltcraft IR 362

#1 Příspěvek od arda1 »

Není tady nějaký odborník(opravář) zabývající se IR teploměry? proměřuje mi cca o -16°C -na "pažbičce po sejmutí krytu jsou tři trimry nad sebou(nahoře dva pohromadě a pod nimi jeden)-Za každou radudíky moc :wink:
jasin

IR

#2 Příspěvek od jasin »

Tyto jednoduché teploměry jsou standardně nastaveny na hodnotu emisivity 0,95. Mnoho materiálů takovou emisivitu nemá a to může budit dojem, že teploměr měří špatně. Také je potřeba respektovat zorné pole teploměru. Pokud měřená plocha nevyplňuje celé zorné pole, tak se měřená teplota rovná průměru ze zabíraných ploch.
To ještě uvaž, než si ten přístrojík úplně rozkroutíš :?
kkk

#3 Příspěvek od kkk »

Má nastavitelnou emisivitu ručně v menu od 0,1-1,0, nebo automaticky s použitím externího čidla.
ARDA1

#4 Příspěvek od ARDA1 »

Pánové díky za pomoc-ale nastavení stupně emisivity v tom není-----ten IR teploměr jsem již s touhle"závadou" koupil(za dost dobrý peníz)-pokud vůbec ukazuje tak si myslím že není poškozeno čidlo ani elektronika- spíš to svědčí o rozkalibrování-jinak bod varu ukazuje zhruba(emisivita 0,95) asi 94°C--ale bod tání ledu cca-35C!! :)
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Zajímalo by mne, jak tyhle IR teploměry změří povrchovou teplotu výbojky nebo elektronky (sklo). jak velkou to může mít chybu ?
kkk

Sendyx

#6 Příspěvek od kkk »

Konkrétně u tohoto typu je přesnost měření 1,5% a emisivita skla je 0,9-0,95.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Právě že mne kdosi varoval, že to bude kvůli lesklému zakřivenému povrchu zatíženo velkou chybou. Jaký je vůbec průběh chyby v závislosti na rozdílné emisivitě nastavení přístroje a měřeného objektu ?
kkk

Sendyx

#8 Příspěvek od kkk »

Emisivita je relativní schopnost materiálu vyzařovat energii. Většina mat.má emisivitu kolem 0,95.Důležité je měřit z takové vzdálenosti, aby optika přístroje snímala pouze měřený objekt a ne i okolí.
kkk

sendyx

#9 Příspěvek od kkk »

Pokud má teploměr optiku 10:1, měříte ze vzdálenosti 10 cm plochu o průměru 1cm. Pro porovnání můžete část skleněné baňky natřít černou matnou barvou (cca o prům.20mm) a změřit teplotu na natřené ploše a vedle na neupravené.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“